Megremegtek éjjel az ágyak Ausztriában, Gloggnitz mellett 4,4-es földrengés volt

Néhány Alsó-Ausztria lakos csütörtökre virradó éjjel hirtelen felriadt álmából: Gloggnitztól délnyugatra 4,4-es erősségű földrengés volt. A rengést az epicentrum környékén erősen érezni lehetett.

Hajnali 3 óra körül hirtelen megremegett a föld – olyannyira, hogy tárgyak borultak fel, megremegtek az ágyak, és még az épületek falán is repedések keletkeztek. „Kiszakítottak minket az álmunkból ” – számolt be egy Krone olvasó Ternitzből a kora hajnali órákban: „Most repedések vannak a lépcsőmön is. A rengés ezúttal tényleg heves volt”.

„Mély dörgés hallatszott, és az egész ház egyszerre rengett! Ternitzben élünk és ismerjük a rengéseket! De ezúttal heves volt, még a kutyám és a macskám is kiugrott az ágyból a félelemtől!”, számolt be élményeiről egy másik alsó-ausztriai olvasójuk.

A rengést azonban nemcsak Alsó-Ausztriában, hanem Stájerországban, sőt részben Bécsben és Felső-Ausztriában is érezték.

Földrengéssorozat Tirolban

A Geosphere Austria statisztikái azt mutatják, hogy Ausztriában jelenleg nem ritkák a földrengések. Csak január 1. és 26. között 39 rengést éreztek az országban. Ezzel szemben egy átlagos hónapban csak körülbelül öt észlelhető földrengésre lehet számítani.

Magyarországon is lehetett érezni

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint február 1-jén, magyarországi idő szerint hajnali 2 óra 59 perckor 4,5-ös magnitúdójú földrengés volt Ausztriában, Bécsújhelytől mintegy 33 kilométerre délnyugatra, Gloggnitz település mellett. A földmozgást Magyarországi nyugati részén, Szombathelyen és Sopronban a magasabb épületszinteken a lakosság is érezte.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük