Menekültek a síneken: leállították a Bécs és Budapest között közlekedő vonatokat az osztrákok

 

Az ORF beszámolója szerint a csempészek vonatokkal viszik az osztrák határig a menekültek, majd ott leszállítják őket, és a sínek mentén útnak indítják. Általában a kora reggeli járatokat választják – ez történt szerda reggel is. A portál szerint 30-50 fős csoportot fogtak el Parndorf környékén a rendőrök, majd biztonsági okokból úgy döntöttek, megállítják a vonatokat.

Az ORF arról ír, hogy a Hegyeshalom és Bécs közötti vonalon közlekedő vonatokat gyakran használják az embercsempészek. A korai járatokon nincsen kalauz, így könnyebb a dolguk, ám gyakran előfordul, hogy leszálíltják a migránsokat és a sínek mellett (vagy azokon) útnak indítják őket. A Fertő-tótól észak eső rész kedvelt csempészútvonal, a helyi rendőrségre már komoly terheket ró a menekültáradat, csak Neudiesl am See (Nezsider) környékén naponta legalább 200 embert fognak el. A Bécsbe vezető autópályán sem jobb a helyzet, a csempészek gyakrana  sztrádán teszik ki a külföldieket. 

 

Az Index így írt:

 

A Bécsből Magyarországra eljutni próbáló utasoktól úgy tudjuk, őket helyben arról tájékoztatták, hogy menekültek ellenőrzése miatt állították le a forgalmat a két ország között. A Bécsből 8 óra után indult vonat utasai 11 órakor még Bruck an der Leithánál várták, hogy értük menjen egy autóbusz, ami majd átviszi őket Hegyeshalomra. A forgalom mindkét irányban szünetelt, írta az Index.

 

A MÁV közleménye az esetről:

 

A Mávinform internetes oldalán olvasható közlemény szerint szerdán a reggeli óráktól fél tizenegyig mindkét irányban szünetelt a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között, ugyanis az ÖBB, az osztrák vasúttársaság a hegyeshalmi határon nem fogadott és nem indított vonatokat.

Fél tizenegytől megindult a közlekedés a hegyeshalmi határon át. Először a 346-os Dacia Euronightot  és a Münchenbe tartó 62-es számú raijetet engedi át az ÖBB. A további személyszállító vonatokat a rendelkezésre álló személyzet függvényében tudják fogadni az osztrák oldalon.

Az Ausztriából érkező vonatok 20-120 perces késése délutánra csökkenhet, és késő délután helyreállhat az eredeti menetrend a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük