Menekültek Ausztriában: csak egy különvonat indult Salzburgból Németországba szerdán

A salzburgi pályaudvar szeptember közepén Fotó. Dirk Emmerich/Twitter

A salzburgi pályaudvar szeptember közepén Fotó. Dirk Emmerich/Twitter

 

 

Heinz Schaden a város polgármestere szerint csak Bécs és Berlin jó kapcsolatának köszönhető, hogy egyáltalán  járnak még a különvonatok. 

   

Szerdán délelőtt kétezer ember zsúfolódott össze a salzburgi pályaudvaron, és folyamatosan érkeztek a menekültek az ország keleti és déli részéből, ezért a polgármester ismét arra kérte az ausztriai tartományokat, hogy ne szállítsanak több menekültet a városba, mert Salzburg kapacitásai kimerülőben vannak. 

   

Jelenleg a város és Salzburg tartomány azon fáradozik, hogy a határ mentén jobban tudják irányítani és ellátni el a menekülteket, hiszen sokaknak ott is kell éjszakázniuk. A német-osztrák határ mentén már felállítottak két fűthető sátrat, az egyik 70 a másik 90 fő befogadására alkalmas, valamint folyamatosan javítják a tisztálkodási helyek felszereltségét. A freilassingi határátkelőnél az osztrák oldalon legfeljebb 800 fő befogadására alkalmas hely áll rendelkezésre, azonban már ez is megtelt. 

   

A város egy ingajáratot is indított, amely a határ és az egyik határközeli menekültbefogadóhely között közlekedik. 

   

A német-osztrák határon Freilassing közelében csaknem kétszázan várakoznak arra, hogy átléphessék a határt, a német hatóságok szerint óránként 30 ember jut át ezen a szakaszon Németországba. Az önkéntesek a menekülteknek színes karszalagokat adnak, így tudják az emberek, hogy mikor és melyik csoporthoz csatlakozva léphetik majd át a határt. A város szóvivőjének tájékoztatása szerint akiken nincs karszalag, azokat a határról visszaszállítják a menekültbefogadóhelyre. 

   

Salzburgban két kisgyereknél találtak norovírusra, a gyomor-bélhurut leggyakoribb okozójára utaló jeleket, őket már a német hatóságok látják el. Minden önkéntesnek azt tanácsolják, hogy hordjanak szájvédőt, fertőtlenítsék a kezüket és a ruhájukat gyakran váltsák. 

   

Ausztriában összesen 5600 menekült töltötte szükségszállásokon a szerdára virradó éjjelt, vagyis kevesebb mint kedden, amikor nyolcezren átmeneti befogadóközpontokban és ezren pályaudvarokon aludtak. Szerdán további 2300-an voltak összesen a bécsi, a salzburgi pályaudvarokon és a miklóshalmai (Nickelsdorf) ellátóközpontban. Szerdán napközben nagyjából 1200-an tartózkodtak a bécsi Hauptbahnhofon és 250-en a Westbahnhofon. 

   

A Die Presse című osztrák lap szerdai számában olvasható cikk egy burgenlandi rendőrségi szóvivőre hivatkozva azt írja, hogy Ausztria egy humanitárius folyosó, hiszen az ideérkezők legtöbbje továbbutazik Németország fele. 

   

A lap összefoglalója szerint akik Miklóshalmánál (Nickelsdorf) lépik át a határt, azokat buszokkal burgenlandi vagy egyéb tartományi befogadóhelyekre szállítják. Nagyrészük azonban Bécsbe jut el, eddig mintegy 5500-an naponta. Az osztrák fővárosból szervezett buszokkal vagy vonatokkal viszik őket nyugati irányba, Salzburg vagy Felső-Ausztria tartományokba, itt ideiglenes befogadóhelyekre vagy egyenesen a pályaudvarokra érkeznek. 

   

A becslések szerint szeptemberben százezer ember jutott Salzburgon át Németországba. Salzburgból naponta eddig 800 főt szállítottak különvonatokkal Németország irányába a többi 2000-2500 embernek gyalog kellett megközelítenie a határt, amely a salzburgi pályaudvartól nagyjából hét kilométerre van. 

   

Salzburg város illetékesének tájékoztatása szerint a közelben lévő és Németország irányába útba eső menekültközpontba azonban senki nem akar betérni, hiszen a menekültek az utolsó erejükkel is át akarnak jutni a határon, ahol azonban várakozniuk kell, olyakor akár tíz órát is vagy többet, míg bejuthatnak Németországba. 

   

Felső-Ausztriából a menekültek Passau irányába mehetnek vonatal, vagy gyalog közelíthetik meg a határt. A tartományban 1200 főt tudnak ellátni, itt öt befogadóközpont működik. (MTI)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük