Menekültek Ausztriában: sátrakat állítanak Traiskirchenben

A sátrakat a belügyminiszter utasítására állítottak fel Fotó: Ö1

A sátrakat a belügyminiszter utasítására állítottak fel Fotó: Ö1

 

A kialakult helyzet tovább gerjeszti a menekültügy kapcsán Ausztriában dúló belpolitikai vitát. Andreas Babler, az alsó-ausztriai település polgármestere, aki korábban a traiskircheni befogadó állomáson tartózkodók számának mérséklését kérte, csalódottan reagált a történtekre és – a Die Presse című osztrák konzervatív lapban megjelent írás szerint – Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter leváltását követeli.

A Kurier megjegyezte, hogy Babler egészen biztosan másképp képzelte a menekültek számának csökkentését: ahelyett, hogy az osztrák tartományok átvállalták volna a traiskircheni menekültek egy részének elhelyezését, a menekültek a településen maradnak. A 480 menekült számára közvetlenül a befogadó állomás mellett verték fel a sátrakat.

Az egyes osztrák tartományok kormányzati előírás alapján osztják el a menekülteket, az APA osztrák hírügynökség az osztrák belügyi tárcára hivatkozva azonban szerdán arról számolt be, hogy a szövetségi hatóságok által felállított sátrak és szállások nélkül egyik tartomány sem teljesítené saját kvótáját. 

Michael Häupl, Bécs polgármestere – és egyben tartományi vezetője – szerdán azt mondta, hogy sátrak helyett állandó szálláshelyek létesítésére lenne szükség Ausztriában. A vita azonban nem csupán a tartományok, helyi polgármesterek és az osztrák szövetségi kormány között zajlik a menekültek elhelyezéséről és befogadásáról. Miközben a szövetségi kabinet a menekültekkel vállalt szolidaritásra buzdít és támogatja az Európai Bizottság javaslatát, miszerint az egyes tagállamokra megállapított, százalékos kvóta alapján osztanák el az uniós menedékjogot jogszerűen igénylőket, Ausztriában is megszólaltak elégedetlenkedő hangok.

A kvóta alapján az országnak a jövőben az EU-ba érkező menekültek 2,6 százalékát kellene befogadnia. A Kurier megjegyezte, hogy Ausztria jelenleg az európai közösségben tartózkodó menedékkérők öt százalékának biztosít ellátást, és semmi jel nem utal arra, hogy ez a viszonyszám a közeljövőben csökkenhetne. Sőt, tovább növekedhet, hiszen a belügyi tárca azt jövendölte, hogy az idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz. Werner Faymann osztrák kancellár a Kurier szerint türelemre intette az elégedetlenkedőket az igazságos és szolidáris menekültkvóta bevezetésének ügyében. „Az EU-ban tíz olyan ország van, amely ellenzi a kvótát, és vannak pártok, amelyek a menedékkérők ellen uszítanak” – mondta a szélsőjobboldali, bevándorlás-ellenes Osztrák Szabadságpártra (FPÖ) utalva, amely az utóbbi időben – éppen a menekültügyben kifejtett nézetei miatt – egyre népszerűbb, és jelentősen növelte támogatottságát a múlt vasárnap lezajlott stájerországi és burgenlandi tartományi választásokon. (MTI/Radó Nóra)

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük