Menekültek az ausztriai autópályán: lezárták a határátkelőt Nickelsdorfnál (folyamatosan frissítve)

Menekültek csütörtökön a hegyeshalmi átkelőnél MTI-fotó: Krizsán Csaba

Menekültek csütörtökön a hegyeshalmi átkelőnél MTI-fotó: Krizsán Csaba

Körmenden ideiglenes befogadóállomás létesült, innét is elindultak a menekültek Ausztria fele – az írás itt érhető el.

 

17:18 FAZ: a kelet-európaiak igazat mondanak

 

“A kelet-európaiakat általánosító módon elítélik a menekültvitában, pedig igazat mondanak” – hangsúlyozta a Frankfurter Allgemeine Zeitung a menekültüggyel foglalkozó, a konzervatív lap első oldalán megjelent vezércikkében. 

   

Karl-Peter Schwarz Rossz jelzések című írásában emlékeztetett arra, hogy a kelet-közép-európai uniós országok elutasítják a menekültek tagállamok közötti kötelező elosztását szolgáló kvótarendszert. A cikkíró úgy vélekedett, hogy a kelet-európaiak “igazat mondanak” a menekültvitában, miközben általánosító módon elítélik őket. 

   

A szerző szerint a “politikailag mélyen megosztott kelet-közép-, és délkelet-európai társadalmakat” egységbe kovácsolta a tömeges bevándorlás, és mindenekelőtt a kötelező EU-s menekültkvóta bevezetésének elutasítása. 

   

Schwarz hozzátette, hogy “néplélektani találgatások”, illetve a rasszistának, populistának, önzőnek, Európa-ellenesnek és a szolidaritás megtagadóinak bélyegzés helyett inkább meg kell hallgatni, hogy mit akarnak mondani, és a visegrádi országok legutóbbi csúcstalálkozóján több olyan érv hangzott el, amelyekről megállapítható, hogy “van bennük valami”, ha az ember nem érzelmi alapon viszonyul hozzájuk.

   

A legfontosabb érv, hogy a kvótarendszer nem oldja meg a problémákat, amíg a schengeni külső határokat nem zárják le megfelelően az illegális bevándorlás elől, illetve amíg a menedékkérők befogadását a dublini szabályok alapján kell elvégezni – írta a FAZ szerzője. 

   

A kvótarendszer elfogadása egy biankó csekk aláírásával lenne egyenlő, ha a bevándorlók továbbra is áramlanak a határokon keresztül, ez pedig felelőtlenség volna, mert a rendelkezésre álló erőforrások korlátozottak – írta Karl-Peter Schwarz.

   

Hozzátette: a kvótát elutasító térségbeli államok azt sem gondolják, hogy a migránsokat ide-oda lehet rakosgatni a nagy EU-s tervnek megfelelően, mintha “krumpliszsákok” lennének, hiszen nemcsak politikai menekültekről van szó, hanem olyan emberekről is, akik a jobb élet reményében próbálnak bejutni valamely gazdag uniós államba. ők ugyan “racionálisan” viselkednek, de ettől még nem kell “ajtót-ablakot kitárni” előttük – írta a FAZ szerzője.

   

Hangsúlyozta, hogy a “kvótavita” eltereli a figyelmet a válság okairól, és a kvóták bevezetése csak még több ügyfelet jelentene az embercsempészeknek.

   

A cikk Kelet-Európának igaza van címmel jelent meg a FAZ online kiadásában

 

 

16:41 Folyamatosan gyalogolnak át Ausztriába a migránsok Hegyeshalomnál

 

Folyamatosan gyalogolnak át az ausztriai Miklóshalmára (Nickelsdorf) pénteken is a migránsok Hegyeshalomnál – közölte a település polgármestere az MTI-vel.Szőke László (független) elmondta, hogy a Budapestről és Győrből vonattal érkező migránsokat a rendőrök mintegy félezres csoportokban kísérik át gyalog a vasútállomásról a határhoz. Becslése szerint délutánig csaknem ötezer ember hagyta el így Magyarországot.

Hozzátette: a csoportokat rendőrök kísérik a kishatárhoz, amelyen továbbra sem lehet autóval közlekedni. 

   

Füves Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI érdeklődésére közölte: nincs torlódás az M1-es autópályán a határnál, ugyanakkor a rendőrök továbbra is a 165-ös kilométernél az M15-ös gyorsforgalmi útra terelik a forgalmat, miután Ausztria csütörtök délelőtt biztonsági okokra hivatkozva lezárta a sztrádát mindkét irányból.  Azóta a korlátozást Magyarország felé feloldották.

   

Közben továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok a vámosszabadi befogadóállomásra az MTI információi szerint. A buszokról leszálló migránsok egy része gyalog vagy taxival indul a győri vasútállomásra, hogy onnan vonattal Hegyeshalomba, majd gyalog mintegy húsz perc alatt Ausztriába jussanak.  

   

A győri vasútállomásról egy migránsokkal teli különvonatot indítottak Hegyeshalomba.

 

15:43 Manfred Weber: a magyar hatóságok mindent megtesznek az előírások teljesítéséért

A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek az érvényben lévő európai jogi előírások teljesítéséért – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője pénteken újságíróknak, miután a bicskei befogadóállomáson tájékozódott. A német politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország elfogadja az európai jogot a menekültekkel való bánásmód tekintetében is.

   

Jelezte ugyanakkor: a menekültek sosem fogják azt érezni, hogy optimális ellátást kapnak, ezt sem elvárni, sőt elérni sem lehet, mindenesetre a minimális elvárásoknak megfelel a bicskei tábor. Azok az emberek, akik háború, polgárháború elől menekülnek, itt legalább biztonságot találnak – mondta a jobbközép pártcsalád európai parlamenti frakcióvezetője, aki a látogatást megelőzően Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt az Országházban.

   

Manfred Weber a bicskei befogadóállomás kapujában nyilatkozva azt is hangoztatta, hogy a menekültek okozta kihívás nemcsak egy országé, hanem egész Európáé.

 

14:49  Az európai liberálisok az Európai Bizottsághoz fordultak a törvénymódosítások miatt

 

 Az Európai Parlament (EP) liberális képviselőcsoportja mély aggodalmának adott hangot pénteken, valamint az Európai Bizottság elnökéhez és első alelnökéhez fordult a Magyarországon a migrációs válság miatt a múlt héten elfogadott törvénymódosítások miatt.

A frakció azt kéri Jean-Claude Junckertől és Frans Timmermanstól, hogy a bizottság vizsgálja meg a módosított jogszabályokat, s állapítsa meg, hogy összeegyeztethetőek-e az uniós joggal és szerződésekkel. Guy Verhofstadt frakcióvezető szerint Orbán Viktor brutális fellépésre készül az Európába menekülőkkel szemben, aminek az egész uniót nyugtalanítania kellene, és eljött az idő, hogy a brüsszeli testület közbeavatkozzon.

   

A belga politikus emlékeztetett, hogy a menekülteknek oltalmat biztosít a nemzetközi jog, emberségesen kellene bánni velük, nem pedig megalázni őket.

   

“Hány kerítést kell Orbán úrnak építenie, míg a bizottság reagál? Hányszor szegheti meg Magyarország az EU értékeit és törvényeit, míg a bizottság tesz valamit?” – idézi a frakció közleménye Verhofstadtot.

   

A képviselőcsoport holland alelnöke szerint Magyarországon kezd teljesen kicsúszni a helyzet az ellenőrzés alól, és mindent meg kell tenni az ott lévők sürgős megsegítése érdekében, Magyarországnak pedig meg kell felelnie a nemzetközi és az uniós jog előírásainak. Sophie In' t Veld ezért arra kéri az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament vezetőjét, hogy gyakoroljanak nyomást a magyar miniszterelnökre.

   

“A helyzet robbanásveszélyes, és inkább órákon, mint napokon belül kell megoldani. Még több áldozatra, s talán erőszakra is számítani kell, ha Európa nem cselekszik azonnal. A csöndes diplomácia ebben a helyzetben nyilvánvalóan nem elegendő” – nyomatékosította a holland liberális politikus.

   

A Junckerhez, Timmermanshoz és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztoshoz címzett levélből az derül ki, hogy a liberális politikusok azt tartják aggályosnak, hogy az új jogszabályok bűntetté nyilvánítják és börtönnel fenyegetik a határsértést, és a rendőrség bármilyen magántulajdonú ingatlant átkutathat az igazságszolgáltatás felhatalmazása nélkül.

 

13:11 Lezárták az M1-es autópálya országhatár felé vezető oldalát

A további torlódások elkerülése érdekében pénteken déltől a magyar-osztrák határ közelében lezárták az M1-es autópálya Bécs felé vezető oldalát a személyautók elől – közölte honlapján a rendőrség.

A tájékoztatás szerint a 165-ös kilométerszelvénynél zárták le az utat, a személykocsikat a Pozsony felé futó M15-ös autóút felé terelik. Pénteken azt jelentette az osztrák APA hírügynökség, hogy reggel hét óra körül biztonsági okokból, a menekültek nagy tömege miatt lezárták a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt Ausztriában, majd kilenc óra körül újra megnyitották azt Magyarország irányába. A határszakasz és az A4-es autópálya Ausztria fele tartó oldalán továbbra is érvényben van a lezárás.

Arra kérik az autózókat, hogy már a határ közelében figyeljenek az utakon gyalogosan közlekedő emberekre és az emiatt érvénybe lépett 60 kilométer per órás sebességkorlátozásra.

   

Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó munkatársa pénteken reggel számolt be arról, hogy gyakorlatilag leállt a forgalom a magyar-osztrák határon fekvő Nickelsdorfot (Miklóshalma) és Bécset összekötő A4-es autópályán, mert menekültek nagyobb csoportja indult útnak a sztrádán.

   

A közlés szerint fél hét körül – elunva az őket a bécsi Westbahnhofra szállító buszokra várakozást – több százan keltek útra, majd újabb emberek csatlakoztak hozzájuk. Vannak, akik az úttesten mennek.

Fotó a nickelsdorfi pályaudvarról:

 

   

A műsorban elhangzott: legalább tízezer ember érkezett csütörtökön a magyar-osztrák határon fekvő átkelő osztrák oldalára; közülük sokan egy depóban töltötték az éjszakát.

 

Menekülteknek kirakott ruha, cipő és innnivaló Nickelsdorf közelében:

 

 

 

 

13:10 ÖBB: egész hétvégén nem indulnak vonatok Bécsből Magyarországra

 

Egész hétvégén nem indulnak vonatok Bécsből Magyarországra – közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szóvivője pénteken.

   

Az ÖBB még csütörtökön, a migránsválsággal összefüggésben döntött arról, hogy túlterheltség miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között. Ennek hatására Bécs nagyobb pályaudvarain kiegyensúlyozottá vált a helyzet, a vonatforgalom nem állt le teljesen, a menetrend szerinti járatok továbbra is indulnak Németországba. A német vasúttársaság (DB) közlése szerint ezeket a járatokat fogadják Németországban. 

   

Jegyeket csütörtök óta nem árusítanak a Magyarországra tartó járatokra.

   

Az ÖBB szerint további vonatokat kellene indítani annak érdekében, hogy az elmúlt napokban felhalmozódott utazási igénynek eleget tudjanak tenni.  Már egyetlen pályaudvaron kialakult túlzsúfoltság láncreakciót indíthat el, és oda vezethet, hogy megbénul az egész vonatközlekedés – közölte a társaság, amely szerint jelenleg elérték a cég emberi és műszaki kapacitásának határát. 

   

A Bruck an der Leitha és Zurány (Zurndorf) településekről ingázók és az innen közlekedő iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg, a társaság tájékoztatása szerint a Bécs és Nezsider (Neusiedl), valamint Köpcsény (Kittsee) közötti közlekedést a korlátozás nem érinti.

 

Fotó a nickelsdorfi állomásról:

 

 

   

Az ÖBB a segélyszervezetek önkénteseivel együttműködve kezeli a kialakult helyzetet a bécsi pályaudvarokon. A társaság a Westbahnhof pályaudvar melletti kék házban a múlt hét vége óta befogadóállomást is működtet.

   

Csaknem háromezer migráns töltötte a csütörtök éjszakát Bécsben, közülük 450-an a Westbahnhofon, további százan a Hauptbahnhof pályaudvaron, háromszázan a belvárosban található Stadthalle csarnokban, több százan pedig egyéb átmeneti befogadóhelyeken éjszakáztak. (MTI)

 

11:47: Csütörtökön 7038 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe

Csütörtökön a várt 6 ezernél jóval több, 7038 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe a helyi hatóságok pénteki összesítése szerint. Szombat óta így már 40 ezernél is több menedékkérő érkezett a bajor fővárosba. A hét végén körülbelül 20 ezer, hétfőn pedig további 4400, kedden 3350, szerdán 6200 ember megérkezését jegyezték fel.

A müncheni főpályaudvaron a rendőrök és az önkéntesek rutinosan kezelik a lassan állandósuló rendkívüli helyzetet. A hatóságok felkészültsége csütörtökön is megfelelő volt – mondta a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetőségének szóvivője.

   

Az embereket a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó rendszer alapján osztják el a 16 tartomány között. Csütörtökön több különvonat mellett 43 busz is az újonnan érkezett menedékkérőket szállította bajorországi vagy más tartományokban fekvő szállásokra – számolt be br.de című hírportálján a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.

   

Pénteki lapinterjúkban a bajor konzervatív CSU két befolyásos politikusa is élesen bírálta a szövetségi kormányt a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése miatt. Markus Söder bajor pénzügyminiszter és Hans-Peter Friedrich volt szövetségi belügyminiszter, a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője egyaránt hangsúlyozta, hogy iszlamista terroristák is érkezhetnek a Magyarországról elindult menedékkérők között.

   

Ugyanakkor egy pénteken ismertetett reprezentatív felmérés szerint a németek túlnyomó többsége helyes döntésnek tartja a Magyarországról Ausztrián keresztül érkező emberek beengedését. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített, Politbarometer nevű kutatássorozat szeptemberi eredményei alapján a németek 66 százaléka szerint a szövetségi kormány jó, 29 százaléka szerint rossz döntést hozott.

   

A németek 85 százaléka úgy véli, a döntés következménye az lesz, hogy még több menedékkérő indul útnak Németország felé. Ugyanakkor az augusztusi 60 százalékról 62 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint Németország megbirkózik a menekülthullámmal, és 37-ről 35 százalékra csökkent azok aránya, akik nem bíznak ebben.

 

 

11:25: Az MTI összefoglalója a péntek reggeli és délelőtti eseményekről

 

Pénteken reggel hét óra körül biztonsági okokból, a menekültek nagy tömege miatt lezárták a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt Ausztriában, majd kilenc óra körül újra megnyitották azt Magyarország irányába – jelentette az APA osztrák hírügynökség. A határszakasz és az A4-es autópálya Ausztria fele tartó oldalán továbbra is érvényben van a lezárás.

Arra kérik az autózókat, hogy már a határ közelében figyeljenek az utakon gyalogosan közlekedő emberekre és az emiatt érvénybe lépett 60 kilométer per órás sebességkorlátozásra. Az osztrák autópálya-kezelő (Asfinag) tájékoztatása szerint rövid kerülő útvonal ncsen, hiszen a szintén Bécs irányába vezető B10-es utat már korábban lezárták, ezért az egész határszakaszt lehet csak kikerülni. 

   

Több mint 3600 menekült lépte át péntek éjféltől reggel hat óráig az osztrák-magyar határt. A burgenlandi rendőrség becslése alapján csütörtökön nyolcezer menekült volt úton ezen a határszakaszon. Hans Peter Doskozil burgenlandi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint hasonló számra számítanak pénteken is.

   

Miklóshalma (Nickelsdorf) környékén 2600 menekült tartózkodott péntek kora reggel. A hatóságok folyamatosan ellátják az érkező menekülteket. Több száz embert különböző ideiglenes befogadóhelyeken helyeztek el: hatszázan például Nagymartonban (Mattersburg), hatszázan a miklóshalmai Nova Rock csarnoknál kaptak helyet. Az osztrák közszolgálati rádió (ORF) pénteki beszámolója szerint azonban csaknem 1500 embernek kellett az éjszakát a szabadban töltenie. Hajnali két óráig busszal folyamatosan vitték a menekülteket Bécsbe, és kis szünet után hajnalban is folytatták szállításukat az osztrák fővárosba. 

   

A megnövekedett menekültáradat miatt a burgenlandi vöröskereszt további tízezer takarót kért a többi tartományban lévő központjaiból. A segélyszervezet jelenleg 120 segítővel van jelen a tartományban. 

   

A vöröskereszt illetékese szerint Miklóshalmán az éjszaka folyamán 16 menekültet, köztük hét gyereket kellett a köpcsényi (Kittsee) és a kismartoni (Eisenstadt) kórházba vinni. 

   

A tájékoztatás szerint hajnali egy és két óra körül nagyon nagy számú, csaknem ezer migráns érkezett egyszerre. A gyerekek közül többnek ment a hasa, hányt és a kiszáradás jeleit mutatta, a felnőttek közül néhányan cukorbetegségük miatt voltak rosszul, és néhány várandós nőt is kórházba kellett vinni. Többen fejfájásra, meghűlésre és torokfájásra panaszkodtak. Több menekültet a harminc vagy akár ötven kilométeres gyaloglástól keletkező hólyagok miatt kellett ellátni. 

   

Az éjszaka folyamán a határ mentén öt orvos dolgozott, a Nova Rock csarnoknál, ahol 700 ember töltötte az éjszakát, három doktor látta el a betegeket. A vöröskereszt tájékoztatása szerint a menekülteknek fóliákat és takarókat adtak, hiszen az éjszaka nagyon szeles volt, és eső is esett.

 

 

10:50 Az ÖBB legfrissebb közleménye

– hétvégén sem közlekednek a vonatok Bécs és Budapest között

– az ÖBB nem árusít magyarországi úticélokra jegyeket (figyelem, más több vasúttársaság is működik Ausztriában)

– Bruck/Leitha-Zurndorfból az ingázókat és az iskolásokat buszok szállítják

– az ÖBB a menekülthullám miatt 12 napja valamennyi kocsiját és munkatársát bevetette, ezzel elérte a kapacitása határát

– a nagyobb vasútállomásokon stabilizádott a helyzet, a Westbahnhofon változatlanul 600 férőhelyes ideiglenes szállást tartanak fenn

– jelenleg a befogadóállomásokon összegyűlt migránsokat igyekeznek elszállítani, 6 különvonat indul pénteken menekültekkel Németoszág fele Ausztria keleti részéről

 

10:35  Hegyeshalomnál négy kilométeres a torlódás az M1-esen

Négy kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán, a hegyeshalmi határátlépési pontnál péntek délelőtt – közölte honlapján a rendőrség, amely azt javasolja, hogy a határon átlépni szándékozók Szlovákián át kerüljenek.

   

A menekültek nagy tömege miatt, biztonsági okokra hivatkozva Ausztria péntek kora reggel lezárta a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt mindkét irányban. Magyarország felé időközben újra megnyitották az átkelőt, de az Ausztria felé vezető oldalon továbbra is érvényben van a lezárás.

 

 

10:05: Újra megnyitották a nickelsdorfi határátkelőt Magyarország felé, az Ausztria felé vezető sáv továbbra is le van zárva

Kilenc óra körül újra megnyitották a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelő Magyarország irányába, amelyet pénteken reggel hét óra körül zártak le biztonsági okokból – jelentette az APA osztrák hírügynökség. Az Ausztria fele tartó oldalon továbbra is érvényben van a lezárás. 

 

 

9:45 Bizonytalan ideig tart a lezárás

Az osztrák autópálya-kezelő (Asfinag) közlése szerint az útzár bizonytalan ideig tart. Rövid kerülő útvonal nincsen, hiszen a szintén Bécs irányába vezető B10-es utat már korábban lezárták.

A társaság arra kéri az erre autózókat, hogy már a határ közelében figyeljenek az utakon gyalogosan közlekedő emberekre. 

Péntek reggel gyakorlatilag leállt a forgalom a magyar-osztrák határon fekvő Nickelsdorfot (Miklóshalma) és Bécset összekötő A4-es autópályán, mert menekültek nagyobb csoportja indult útnak a sztrádán – jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója. A közlés szerint fél hét körül – elunva az őket a bécsi Westbahnhofra szállító buszokra várakozást – több százan keltek útra, majd újabb emberek csatlakoztak hozzájuk. Vannak, akik az úttesten mennek.

A műsorban elhangzott: legalább tízezer ember érkezett csütörtökön a magyar-osztrák határon fekvő átkelő osztrák oldalára; közülük sokan egy depóban töltötték az éjszakát.

Magyarországról érkezett migránsok Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 10-én. Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Magyarországról érkezett migránsok Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 10-én. Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe. MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

 

Mintegy hetven menekültet szállítottak egy osztrák civil akcióban Bécsbe

Mintegy húsz magán gépkocsival 66 menekültet szállítottak az interneten szervezett osztrák civil kezdeményezés keretében Győr térségéből Bécsbe – közölte az APA osztrák hírügynökség a szervezők közlése alapján péntekre virradó éjjel. A menekülteket az osztrák fővárosban a Westbahnhof pályaudvarra vitték, ahol segélyszervezetek fogadják őket.

   

Egy hasonló akció már múlt vasárnap lezajlott, akkor több mint 130 autó indult Bécsből Magyarország felé a Budapest-Bécs konvoj – vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest-Wien – Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akció során vasárnap azért, hogy a menedékkérőket Magyarországról Ausztriába szállítsák.

   

A második konvoj csütörtökön délután indult Bécsből. Elmondásuk szerint azért szervezték az újabb akciót, mert számos menekült éjszakázott a győri pályaudvaron, őket szeretnék ingyen és biztonságban Bécsbe szállítani.

   

Az osztrák belügyminisztérium pénteken kiadott közleményében mindenkit eltanácsolt a kezdeményezésben való részvételtől, mivel az büntethető. A szervezők ennek ellenére arra kérték a magyar és az osztrák hatóságokat, hogy ne akadályozzák meg őket a humanitárius akcióban.

   

A Hegyeshalom-Miklóshalma (Nickelsdorf) határátkelőnél az osztrák rendőrség az éjszaka folyamán újabb 3500 menekült érkezésére számít. Hans Peter Doskozil burgenlandi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a csütörtöki nap folyamán 7500-an érkeztek és hasonló számra számítanak pénteken is. (MTI)

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük