Menekültek halála Ausztriában: 30 kilométeres dugó az M1-es autópályán, torlódás Sopronnál és Kópházánál

 Osztrák rendőr ellenőrzik egy járművet az embercsempészek kiszűrése miatt az ausztriai Siegenedorf közelében 2015. augusztus 31-én. MTI Fotó: Nyikos Péter

 Osztrák rendőr ellenőrzik egy járművet az embercsempészek kiszűrése miatt az ausztriai Siegenedorf közelében 2015. augusztus 31-én. MTI Fotó: Nyikos Péter

 

Korábbi írásaink:

Előzetes letartóztatásba került 4 embercsempész Magyarországon 

 

Ausztriai tragédia: 71 menekült holttestét találták meg az osztrák autópályán hagyott hűtőkocsiban

Horror az A4-es autópályán Ausztriában: akár 50 menekült holtteste is lehet a sztrádán leállított járműben

 

Az akció vasárnap este hétkor kezdődött Ausztriában, az A4-es autópályán, Nickelsdorfnál hamar torlódás alakult ki, az osztrák hatóságok főleg a kisteherautókat ellenőrizték, írja az ORF. Kilenc órakor egy francia rendszámú járműben 10 menekültet találtak, köztük két gyereket. Az ellenőrzésre több tartományból vezényeltek rendőröket Burgenlandba. 

 

Kétszáz menekültet és öt csempészt fogtak el hétfőig

 

Kétszáz menekültet és öt csempészt fogtak el a magyar-osztrák határon vasárnap este kezdődött közúti ellenőrzés során hétfő délelőttig – hangzott el az osztrák belügyminisztérium sajtótájékoztatóján hétfőn Bécsben, ahol az osztrák belügyminiszter hangsúlyozta: az ellenőrzés során a schengeni övezet minden szabályát betartják.

A belügyminiszter szerint a “klasszikus értelemben határellenőrzésnek nem nevezhető” ellenőrzés célja az, hogy megakadályozzák emberek halálát, és elfogják az embercsempészeket. A cél érdekében el kell fogadni azt, hogy torlódások és korlátások várhatók az utakon – mondta Johanna Mikl-Leitner.

A vasárnap elrendelt intézkedést a minisztérium azzal indokolta, az utóbbi napokban történt események és az egyre gátlástalanabbul eljáró embercsempészek miatt határozottabb fellépésre van szükség, így a csempészeket a legszigorúbban ellenőrzik és büntetik.

A tárcavezető továbbra is gyors európai intézkedést sürgetett az embercsempészet visszaszorítására, továbbá legális európai menekültútvonalat és az unió külső határainak biztosítását szorgalmazta. A hétfőn tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az unió határain, például Olaszországban vagy Görögországban kellene gyűjtőhelyeket felállítani, elősegítve a menekültek védelmét és az igazságos elosztásukat.

Az ellenőrzés vasárnap este nyolc órakor lépett érvénybe. Az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági vezetőjének tájékoztatása szerint az akció a csempészek által leggyakrabban használt – az osztrák-magyar határtól az osztrák-német határig húzódó – ausztriai útvonalon zajlik és az összes ott található útra kiterjed. Az MTI kérdésére Konrad Kogler elmondta: elsősorban azokra az autókra figyelnek, amelyek nagyobbak, több ember fér el bennük.

A Kurier című osztrák lap a belügyminisztériumra hivatkozva azt írja, hogy 500 méterrel a miklóshalmai (Nickelsdorf) autópálya pihenőhely előtt, a kerülőutakon valamint Kismartonnál (Eisenstadt), Nagymartonnál (Mattersburg) és Felsőpulyánál (Oberpullendorf) áthaladó járműveket ellenőrzik. A bevetésben 54 rendőr vesz részt, az akció miatt húsz rendőrt vezényeltek Bécsből a tartományba. Az osztrák közúti ellenőrzés miatt hétfő délelőttre 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé.

 

 

Hétfő délelőtt: már nincs torlódás a soproni, a kópházi és a fertődi határnál

 

Megszűnt a torlódás a soproni, a kópházi és a fertődi határnál, ahol hétfőn reggel több kilométeres kocsisor alakult ki az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. Hozzátették: az M1-es autópályán továbbra is mintegy 30 kilométeres a kocsisor.

A rendőrség továbbra is a gépjárművezetők türelmét kéri, illetve azt, hogy az érintett útszakaszon fokozott figyelemmel közlekedjenek.

 

Vonatra szállhatnak a Keleti pályaudvaron az érvényes okmánnyal és jeggyel rendelkezők

 

Felengedik a nemzetközi járatokra a budapesti Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek – tapasztalta a helyszínen hétfőn az MTI és az M1 tudósítója.

Az M1 aktuális csatorna tudósítása szerint hétfő reggel óta emiatt hatalmas a sor a pályaudvar nemzetközi pénztárainál, a délelőtt 11-kor indult vonat pedig teljesen tele volt. 

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy mindenkit fölengednek a nemzetközi vonatokra. A tudósító csak magukat szíreknek vallókkal beszélt, akik azt mondták: tudomásuk szerint elutazhatnak Münchenig a vonattal. 

Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: nemzetközi vonatjegy személyi okmányok felmutatása nélkül vásárolható, a kalauz pedig csupán azt ellenőrzi, hogy az utas rendelkezik-e érvényes vonaljeggyel az érintett vonatra. Útiokmányt kizárólag a rendőrök kérhetnek – tette hozzá a szóvivő. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata későbbre ígért tájékoztatást. (MTI)

 

Fico: rendkívüli V4-es kormányfői csúcstalálkozó lesz migrációs ügyben

Rendkívüli csúcstalálkozón foglalkoznak a nem szűnő migrációs válsággal a hét végén a négy visegrádi ország kormányfői – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök Pozsonyban hétfőn, a szlovák nemzetbiztonsági tanács ülése után. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő találkozója nagy valószínűséggel pénteken vagy vasárnap lesz – hangzott el Pozsonyban, további konkrétumok nélkül. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a témáról hétfőn telefonon egyeztetett magyar és cseh kollégájával, Szijjártó Péterrel és Lubomír Zaorálekkel – vált ismertté Pozsonyban.

A visegrádi országcsoport (V4-ek) soros elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be.

Szlovákia elsősorban a fokozottabb osztrák határellenőrzések miatt szorgalmazza a rendkívüli V4-es csúcstalálkozó összehívását. Pozsony ugyanis attól tart, hogy a 71 ember halálával járó ausztriai tragédia után az embercsempészek Szlovákián keresztül próbálják majd a célországokba továbbvinni a menekülteket.

Az utóbbi napokban több ilyen eset is volt. A TA3 pozsonyi hírtelevízió szerint a szlovák rendőrök a Dunacsún-Rajka határátkelőn hétfő délelőtt két haszonjárművet tartóztattak fel. A svájci és szerb rendszámú gépkocsikban 26 illegális migráns volt, köztük egy nő és egy gyermek. A televízió úgy értesült: a szír állampolgárságú menekültek fejenként mintegy 400 eurót fizettek a két szerb embercsempésznek, hogy Németországba vigyék őket.

Szlovákia nem fogadja el azon nyugat-európai politikusok bírálatát, amelyeknek nem tetszik a kelet-európai országok hozzáállása a migrációs problémához – jelentette ki Fico.  “Számos érvünk van. Amíg nem mondjuk ki az igazat a migrációról, addig nem lesz előremozdulás” – vélekedett a szlovák miniszterelnök.

Az Európát érő menekülthullámmal kapcsolatban Milos Zeman cseh államfő is megszólalt hétfőn.

“A migrációs hullám nem rövid távú jelenség, és számolni kell felerősödésével” – vélekedett prágai sajtótájékoztatóján Zeman. Ennek két oka van – fejtette ki az elnök: az első, hogy folytatódik az észak-afrikai és más érintett országok destabilizációja; a második, hogy érvényesülni fog a szívóhatás, tehát az Európában megtelepedett bevándorlók maguk után hívják családjaikat, rokonaikat, ismerőseiket.

Zeman szükségesnek tartaná, hogy megerősítsék az Európai Unió külső határainak védelmét. Szerinte azonban ezen a téren eddig a szavakat nem váltották tettekre.  Ezért “Csehországnak meg kellene erősíteni saját határai védelmét, akár a hadsereg segítségével is” – hangoztatta a cseh államfő.

A cseh tudósok közelmúltban nyilvánosságra hozott felhívásával kapcsolatban, amely arra szólította fel a politikusokat és a lakosságot, hogy ne utasítsák el a menekültek megsegítését, Zeman azt mondta: nem ért egyet a felhívással, amely szerinte azt sugalmazza, hogy a cseh nemzet idegengyűlölő.

 

Az elnök leszögezte, hogy a cseh nemzet nem idegengyűlölő. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány elutasítja ugyan a kötelező befogadási kvótákat, de önkéntes alapon 1500 menekültet akar befogadni 2017 végéig.     “Teljes mértékben támogatom a kormány álláspontját ebben az ügyben” – hangsúlyozta. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök egy vasárnapi televíziós interjúban azt mondta, hogy Csehország álláspontja befogadási kvóták ügyében változatlan.

Ilyen álláspontot fogalmazott meg hétfőn Robert Fico is.  “A kvótákat soha nem fogjuk elfogadni” – mondta a szlovák kormányfő újságíróknak. (MTI)

 

Vízosztó helyeket állítanak fel az M1-es autópályán

Vízosztó helyeket állítanak fel az M1-es autópályán a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, miután az Ausztriában bevezetett közúti ellenőrzés miatt mintegy 30 kilométer hosszan feltorlódtak a járművek a hőségben – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság döntését a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Ruskáné Takács Anita tájékoztatása szerint a sztráda Hegyeshalom felé vezető oldalán a 150-es kilométernél található Hanság-pihenőhelynél és a 158-as kilométernél lévő Lajta-pihenőhelynél állítják fel a vízosztó pontokat, ahol hűtött ivóvizet osztanak. Hozzátette: plusz egy tűzoltóautóval és egy mentőautóval megerősítették a Lébényi katasztrófavédelmi őrsöt.

A szóvivő elmondta azt is: a védelmi bizottság arra kéri az autóvezetőket, hogy a KRESZ-ben meghatározott módon a sztráda középső részét – jobbra és balra lehúzódva – hagyják szabadon, hogy egy esetleges baleset vagy tűz miatt a megkülönböztető jelzést használó járművek szabadon közlekedhessenek.

 

 

Osztrák belügyminiszter: határozatlan ideig tart a fokozott közúti ellenőrzés

Határozatlan ideig tart az Ausztria keleti határán az embercsempészek elleni fellépés részeként bevezetett fokozott közúti ellenőrzés – mondta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hétfőn a ZDF német országos közszolgálati televízióban.

 

Ausztria keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne. Az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzése miatt hétfő délelőttre már 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé, feltorlódtak az autók a soproni és a kópházi határnál is.

Az osztrák belügyminiszter a német televízióban arra a kérdésre, hogy megkönnyíti-e az osztrák hatóságok munkáját a magyar-szerb határon felépített szögesdrót kerítés, azt mondta: “illúzió azt gondolni, hogy az ilyen intézkedések megállítják a menekülteket”.    A menekültek “új utakat találnak majd” – tette hozzá. Minden egyes halálos áldozat azt jelzi, hogy “gyorsan közös európai megoldásra” van szükség – hangoztatta Joahanna Mikl-Leitner, kiemelve, hogy “mindenekelőtt egy méltányos elosztási kvótát” kell bevezetni.

 

A közös megoldás kidolgozásához “egyszerűen nyomást kell gyakorolni”, és ehhez “minden eszközt használni kell”. Például “meg kell kérdőjelezni” az uniós támogatásokat és “csökkenteni kell a támogatásokat” mindazon tagállamok esetében, amelyek nem hajlandóak a “szolidáris felelősségvállalásra” – mondta az osztrák belügyminiszter. A magyar-szerb határon kiépített ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban német politikusok is hangot adtak kétkedésüknek hétfőn. A Die Welt című német lap hétfői számában megjelent összeállításban Roger Lewentz, Rajna-vidék-Pfalz tartomány belügyminisztere, egyben a tartományi belügyminisztereket és a szövetségi kormány belügyminiszterét összefogó tanácskozó testület, a belügyminiszteri konferencia elnöke azt mondta: “rettentően nehéz számomra, hogy bele kell törődni abba, hogy Európa közepén kerítések” húzódnak. Hozzátette, ki kell várni, hogy a magyar intézkedés milyen hatással lesz Németországra.

 

A törvényhozás alsóháza (Bundestag) belügyi bizottságának elnöke, Wolfgang Bosbach a Die Weltnek azt mondta, hogy szerinte a kerítés nem fejti ki a kívánt elrettentő hatást. “A menekültek megpróbálnak majd átjutni a kerítésen, vagy más utakat választanak” – mondta Wolfgang Bosbach. Hozzátette, hogy az uniós külső határok biztosítása szerinte nem szögesdrótkerítés felépítését jelenti. (MTI)

 

Brüsszel: a schengeni szabályok lehetővé teszik az intézkedést

 

A schengeni övezet szabályai lehetővé teszik, hogy a tagállamok a határokon és a határ menti övezetekben biztonsági és közlekedési ellenőrzéséket tartsanak mindaddig, amíg nem határellenőrzésről van szó – tudatta hétfőn az Európai Bizottság sajtóosztályának egyik illetékese az MTI megkeresésére.

Ausztria keleti határainál vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne. A közúti ellenőrzés miatt hétfő délelőttre 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé.

 

Hétfőn folytatódott az akció, torlódás a magyar oldalon

 

A határ előtt torlódás alakult ki és lassú a haladás az 1-es számú főúton is, szintén Ausztria felé – közölte Marczin Bence az MTI-vel. Az osztrák hatóságok razziája vasárnap fél kilenckor vette kezdetét. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy Ausztria megszigorítja a fellépést az embercsempészek ellen. Keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, embereket rejtsenek el benne. 

 

A Kisaföld munkatársa hétfőn kilenc óra körül Hegyeshalomnál azt tapasztalta, hogy a személyautók zavartalanul haladhattak, viszont a teherautók órák óta állnak.

Az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt toródás az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében 2015. augusztus 31-én. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt toródás az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében 2015. augusztus 31-én. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Sopronnál és Kópházánál is torlódnak az autók

 

Az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt feltorlódtak az autók a hegyeshalmi, a soproni és a kópházi határnál – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfő reggel az MTI-t. Takács József elmondta, hogy az M1-es autópályán már mintegy 30, a soproni határpontnál 6, a kópházinál 4 kilométeres kocsisor alakult ki.

 

A rendőrség a gépjárművezetők türelmét kéri, illetve azt, hogy az érintett útszakaszon fokozott figyelemmel közlekedjenek.

A Kisalföld így számolt be a soproni helyzetről:

 

“A Sopron felől csigalassúsággal haladó járművek vezetői szerint katasztrofálissá vált a helyzet, különösen azok számára, akik munkába igyekeznek. „Azt hiszem, most nem kell magyarázkodnom, ha elkések a munkából. Hiszen őmiattuk nem tudok gyorsabban haladni. Sopronból a határ normális esetben nyolc-tíz perc, az most a két-háromszorosára növekedett” – mondták. Ugyanakkor a megkérdezettek közül senki nem akadt, aki feleslegesnek tartotta volna az osztrákok szigorú kontrollját. Szerintük is ki kell szűrni az embercsempészeket, akik mások nyomorúságából igyekeznek óriásit kaszálni.   

 

A cukorgyár közelében posztoló osztrák rendőrök minden kisbuszt és teherautót leállítottak. Így járt a soproni sofőr, Náfrádi János is, aki Csehországba igyekezett. ő is félóra alatt tette meg utat a határiig, amit máskor tíz perc alatt. Nála mindent rendben találtak. Érdeklődésünkre elmondta, hetente kétszer kell mennie a környező országokba, s eszébe sem jut, hogy embereket csempésszen. 

Reggel háromnegyed kilencre azonban már normalizálódott a kifelé tartó forgalom.”

 

 

Elhagyhatta az ausztriai kórházat a szombaton megmentett három kiskorú menekült

 

Elhagyhatta a braunaui kórházat az a három kiskorú menekült, akit szombaton válságos állapotban találtak az osztrák hatóságok egy furgonban, amelyben 26-an utaztak összezsúfolódva. A hatóságok pénteken hajnali négy órakor a felső-ausztriai St. Peter am Hart településen ellenőrizték a teherautó, amely szíriai, afgán és bangladesi menekültekkel volt tele. Két ötéves kislány és egy hatéves kisfiú már kába volt a kiszáradás miatt, orvosi segítség híján legfeljebb két-három óráig maradtak volna életben.

 

A kórház vasárnapi közlése szerint a gyerekek már túl vannak az életveszélyen. A menekültek elmondása szerint az utóbbi húsz napban már nem tudtak rendesen enni és inni, az egészségügyi szakértők tájékoztatása alapján a gyerekek már nem bírták volna sokáig a jármű forró és levegőtlen rakodóterében. 

 

A furgont vezető férfi gázt adott, amikor meglátta a rendőröket, azonban egy rövid üldözés után sikerült megállítani az autót. A román rendszámú teherautót vezető 29 éves román állampolgárt őrizetbe vették.

 

A menekültek az első kihallgatáson közölték, hogy Németországba akarnak eljutni, nem kívánnak menedékjogot kérni Ausztriában. Csütörtökön hetvenegy – feltehetően szíriai – menekült holttestére bukkantak egy, az osztrák A4-es autópályán hagyott teherautóban. A menekültek halálát valószínűleg fulladás okozta.

Újabb menekültáradatra készülnek az osztrák hatóságok

 

Újabb menekültáradatra készülnek az osztrák hatóságok, Burgenlandban fokozzák a rendőrségi készültséget és további menekültbefogadó helyeket állítanak fel. 

 

A legfrissebb közlések szerint csaknem hétezer menekült van úton Szerbiából Magyarországon át Ausztria fele, ezért a burgenlandi tartományi rendőrparancsnok további munkatársak átcsoportosításról beszélt. A belügyminiszter pénteki közlése szerint harminc rendőrt fognak Karintiából és Stájerországból Burgenlandba küldeni, azonban várhatóan ennél több érkezik majd. A rendőröket hasonló feladatra vetik be, mint a tartományi kollégákat, adatfelvételi és ellenőrzési feladatokat látnak majd el. 

 

A Vöröskereszt logisztikailag és erőforrásokban is felkészült a menekültáradatra. A szervezet képviselője szerint igyekeznek rugalmasak lenni, hiszen várhatóan nem tudnak mindenkinek alvóhelyet biztosítani, de ételt és italt hiánytalanul kapnak majd. 

 

Burgenlandban további átmeneti befogadóhelyeket létesítettek. A hadsereg már szombaton segédkezett a Miklóshalmán (Nickelsdorf) lévő Nova Rock csarnok előtt tervezett sátrak felállításában. Pándorfaluban (Parndorf)  egy teherautó-garázst adtak át a menekülteknek, a tartományi Csajtánál (Schachendorf) 12 konténert terveznek felállítani, és Heiligenkreuznál is egy csarnok átalakításával készülnek a menekültáradat fogadására. 

 

Az osztrák belügyminiszter szombati közleményében az embercsempészet elleni intézkedések szigorítását helyezte kilátásba, jelenleg a tartományok vezetőivel az intézkedések kidolgozásán fáradoznak. Johanna Mikl-Leitner pénteken hangsúlyozta: nem a határellenőrzés szigorítására van szükség, hanem az unió külső határainak biztosítására. A tárcavezető legális európai menekültútvonalat és közös uniós megoldást szorgalmazott, valamint zéró toleranciát sürgetett az embercsempészekkel szemben. (MTI)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük