Menekültek halála Ausztriában: három bolgár és egy afgán embercsempész került előzetes letartóztatásba Magyarországon

Az ausztriai A4 autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben őrizetbe vett gyanúsítottakat vezetik elő az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalásra a Kecskeméti Járási Bíróságon 2015. augusztus 29-én. A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt indítványozta a bűncselekménnyel összefüggésben őrizetbe vett három bolgár és egy afgán embercsempész előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az ausztriai A4 autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben őrizetbe vett gyanúsítottakat vezetik elő az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalásra a Kecskeméti Járási Bíróságon 2015. augusztus 29-én. A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt indítványozta a bűncselekménnyel összefüggésben őrizetbe vett három bolgár és egy afgán embercsempész előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Csütörtöki beszámolónk a tragédiáról itt olvasható.

Pénteki hírek az esetről itt érhetőek el.

 

Elrendelték a négy gyanúsított előzetes letartóztatását

A bíróság bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt az augusztus 27-én délutántól őrizetben lévő három bolgár és egy afgán állampolgárral szemben ez előzetes letartóztatást egy hónapra elrendelte – ismertette Demeter Gábor nyomozási bíró döntését a törvényszék elnöke.

A nyomozási bíró a vádhatóság álláspontját elfogadva indokolta döntését, amely szerint a gyanúsítottak előzetes letartóztatása azért indokolt, mert a bűncselekmény súlyossága és a gyanúsítottak külföldi kötődése okán tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének. Megalapozottan feltételezhető továbbá, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, tanúk befolyásolásával megnehezítenék, veszélyeztetnék a bizonyítást.

Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője elmondta: augusztus 27-én a délelőtti órákban fedezték fel az osztrák autópályán a 71 szír migráns holttestét az álló tehergépkocsiban. A magyar szervek példás gyorsasággal, még aznap elfogtak négy gyanúsítottat: egy 27 éves afgán, valamint egy 29, egy 30 és egy 50 éves bolgár férfit – tette hozzá.  A sajtótájékoztató végén elhangzott, hogy a négy embercsempészt a szerb határ közelében fogták el. Sárközi Szabolcs elmondta, hogy az embercsempészés bűntettét 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a törvény, azonban ha bűnszervezetben követik el, 2-16 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

A szóvivő hangsúlyozta: a magyarországi lakhellyel nem rendelkező gyanúsítottak esetében joggal tarthatott a bíróság a szökéstől, elrejtőzéstől. A négy gyanúsított közül csak egy rendelkezett magyarországi tartózkodási engedéllyel – tette hozzá. A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy az előzetes letartóztatást az ügyészség tudomásul vette, a gyanúsítottak vallomást tettek, azonban megfellebbezik a döntést. Ezt mind a négyen azzal indokoltak, hogy állításuk szerint nem követtek el bűncselekményt. A Kecskeméti Járásbíróság épületében tartott nemzetközi sajtótájékoztatón több külföldi orgánum képviseltette magát. A csaknem 3 órán keresztül tartó zárt tárgyalásra egyenként kísérték be a rabláncon tartott embercsempészeket.

Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivőjének a zártkörű tárgyalás előtt tartott sajtótájékoztatón a korábbi tájékoztatását ismertette, amely szerint az embercsempészek közreműködtek a magyar rendszámú kamionban holtan talált migránsok Magyarországról Ausztriába szállításában. Annyit elmondott, hogy a Kecskeméten forgalomba helyezett tehergépkocsiba a magyar-szerb határ közelében szálltak be a migránsok.További kérdésekre a nyomozás érdekeire tekintettel sem az ügyészség, sem a bíróság szóvivője nem válaszolt. Arra sem kaptak választ az újságírók, hogy miért nem szerepel a gyanúsításban az emberölés. Többször hangsúlyozták: a magyar hatóság egyelőre a migránsok illegális továbbszállítása ügyében nyomoz. 

 

Nincs magyar állampolgár a gyanúsítottak között

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán hagyott, 71 menekült holttestét rajtő teherautó ügyében. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár – közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken. A Legfőbb Ügyészség közölte: kiemelt ügyként kezelik az eljárást. 

Csiszér-Kovács Viktória elmondta: a rendőrség javaslatot tett a gyanúsítottak előzetes letartóztatására. Hozzátette, hogy az ügyben mintegy 20 további embert hallgattak ki tanúként. A szóvivő arról nem beszélt, hogy pontosan hol fogták el a gyanúsítottakat. Beszámolt arról is, hogy házkutatásokat és lefoglalásokat is végeztek, de ezek helyszínét sem közölte.  A magyar rendőrség folyamatosan együttműködik az osztrák rendőrséggel a bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében – tette hozzá Csiszér-Kovács Viktória.

A szóvivő péntek este az MTI megkeresésére azt is elmondta, hogy a négy gyanúsított egyikénél – az afgán állampolgárnál – találtak magyar személyazonosító okmányt, de az illető nem magyar állampolgár. Arról is tájékoztatott, hogy a rendőrség a négy gyanúsított közül hármat európai elfogatóparancs alapján, a negyediket saját felderítés alapján fogta el.  Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az ügyészség kiemelt ügyként kezeli az eljárást, a nyomozás felett a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyeletet gyakorol.

 

Ideiglenes határellenőrzést szorgalmaz a burgenlandi tartományi vezető 

Ideiglenes határellenőrzés bevezetését szorgalmazta a migránsok ausztriai tragédiája nyomán a burgenlandi tartományi vezető a pénteken délután Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatta öt pontból álló cselekvési tervét is a menekültválság enyhítésére. 

Hans Niessl, Burgenland szociáldemokrata vezetője a programot ismertetve zéró toleranciát hirdetett az embercsempészet ellen és a tartományi rendőrség túlterheltsége miatt további száz rendőr Burgenlandba való átirányítását is javasolta. Niessl által összeállított azonnali cselekvési terv része továbbá a hadsereg támogató műveleti bevetése, amely során a rendőrség adminisztratív és a menekültelosztással kapcsolatos munkáját segítené. Szorgalmazta továbbá a határ környékén történő személyellenőrzés megerősítését az embercsempészet visszaszorítása érdekében. 

Niessl jelezte: egyetért Werner Faymann osztrák kancellár által sürgetett európai kvótarendszer bevezetésével és osztja az osztrák belügyminiszter európai szolidaritásra buzdító gondolatait, valamint azt, hogy az unió külső határain állítsanak fel elosztóközpontokat. Kiemelte: arról azonban nem lehet tudni, hogy mikor történnek európai szintű lépések a kérdésekben, és – mint fogalmazott – ezért is rendkívül fontos a pénteken bemutatott cselekvési terv.

Burgenland gyászol – mondta Hans Niessl, aki együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal köszönetét tolmácsolta ki a hatóságoknak az elmúlt napokban végzett áldozatos munkáért.  A májusi burgenlandi tartományi választások előtt Hans Niessl már kiállt a határőrzés újbóli bevezetéséért, és ugyanezt szorgalmazza Josef Pühringer, felső-ausztriai tartományfőnök is. Az osztrák belügyminiszter a Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatón pénteken délelőtt hangsúlyozta: nem a határellenőrzés szigorítására van szükség, hanem az unió külső határainak biztosítására. Johanna Mikl-Leitner legális európai menekültútvonalat és közös uniós megoldást szorgalmazott, valamint zéró toleranciát sürgetett az embercsempészekkel szemben.

A miniszter egyúttal köszönetet mondott a tartományi hatóságoknak és a magyar rendőrségnek a teherautóban talált 71 halott bevándorló tragédiájának felderítése érdekében végzett munkáért. (MTI)

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük