Menekülthullám: kaotikus állapotok a Budapestről Bécsbe tartó vonatokon, nem engedik be Ausztriába a zsúfolt szerelvényeket

Migránsok egy Münchenbe tartó vonaton a budapesti Keleti pályaudvaron 2015. augusztus 31-én. Felengedik a nemzetközi járatokra a Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek. MTI Fotó: Kallos Bea

Migránsok egy Münchenbe tartó vonaton a budapesti Keleti pályaudvaron 2015. augusztus 31-én. Felengedik a nemzetközi járatokra a Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek. MTI Fotó: Kallos Bea

 

Összefoglaló írásunk az ausztriai ellenőrzésről és a hétfői nap történéseiről itt érhető el.

 

A Kurier az Origo hírportál nyomán arról számolt be, hogy hétfő délelőtt eltűntek a  budapesti Keleti pályaudvarról a rendőrök, akik távol tartották a menekülteket a Németországba és Ausztriába indukó vonatokról. Az M1 aktuális csatorna tudósítása szerint hétfő reggel óta emiatt hatalmas a sor a pályaudvar nemzetközi pénztárainál, a délelőtt 11-kor indult vonat pedig teljesen tele volt. 

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy mindenkit fölengednek a nemzetközi vonatokra. A tudósító csak magukat szíreknek vallókkal beszélt, akik azt mondták: tudomásuk szerint elutazhatnak Münchenig a vonattal. Korábban felröppent a hír, hogy a német kormány különvonatokat indít a szíriai menekültekért.  A német kormányszóvivő, Steffen Seibert cáfolta ezt,  a Twitter mikroblogportálon azt írta, hogy “nincsenek különvonatok”, és “az uniós jog érvényes”, amely szerint “aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást”. Az értesülésre a német külügyminisztérium is reagált, a Twitteren azt írták, hogy “tudomásunk szerint kacsáról van szó”.

Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: nemzetközi vonatjegy személyi okmányok felmutatása nélkül vásárolható, a kalauz pedig csupán azt ellenőrzi, hogy az utas rendelkezik-e érvényes vonaljeggyel az érintett vonatra. Útiokmányt kizárólag a rendőrök kérhetnek – tette hozzá a szóvivő. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata későbbre ígért tájékoztatást. 

Megállítják a vonatokat Hegyeshalomnál

 

A Kurier arról számolt be, hogy Bécsbe a 11 órás Railjet még befutott, azonban a 62-es számú járat, amelynek 13:45-kor kellett volna Bécsbe érkeznie, fél háromkor még Hegyeshalomban vesztegelt. A vonat itt vált személyzetet, a MÁV-tól itt veszi át az ÖBB, azonban az osztrák vasutasok biztonsági okokból nem engedték tovább a szerelvényt. (Az előírások szerint amennyiben a kijáratok és a tűzoltókészülékek nem érhetőek el, megtagadható auz indulás.) Az ÖBB rendőröket hívott, hogy a létszámfeletti utasoktól megszabaduljanak.

Az ÖBB tájékoztatása szerint a 66-os Railjet is késésben a fentiek miatt, az osztrák társaság mentesítő szerelvényeket indít a Hegyeshalom-Bécs vonalon.

Kép a Twitterről: rendőri intézkedés miatt nem járnak a vonatok:

 

 

 

Merkel: Németország nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket

Németország nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket, a menekültügyet szabályozó Dublin III. rendelet alkalmazásától pedig nem térhet el, és ezt már a magyar kormány tudomására hozta – mondta a német kancellár hétfőn Berlinben. Angela Merkel sajtótájékoztatón a Magyarországra érkezett szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, “nagyra becsüljük, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket”.

 

Hozzátette, hogy nem minden uniós tagország teljesíti ezt a kötelességét, Magyarország viszont “teljes mértékben” eleget tesz a regisztrációt előíró szabálynak. Kifejtette: “bizonyos zavarodottság” alakult ki annak révén, hogy egyes tartományok változtatásokat sürgetnek a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) pedig úgy döntött, nem él azzal a lehetőséggel, hogy a szíriai menedékkérőket visszaküldje abba az uniós tagországba, ahol beléptek az EU területére.

Ennek következtében “az az érzés keletkezett, hogy amennyiben egy szír Németországba érkezik és igazolni tudja szír állampolgárságát, akkor szívesen látják”. Ez ugyan “megfelel a tényeknek” – hiszen a szíriai menedékkérők csaknem 100 százaléka megkapja a menekült státust -, mint ahogy az is megfelel a tényeknek, hogy a koszovói állampolgárok “nagy valószínűséggel nem szereznek tartózkodási jogot”. Mindennek hatására az a “félreértés” keletkezett, hogy “minden szíriai jöhet Németországba”, ami azonban “nem felel meg a jogi előírásoknak, és erről tájékoztattuk már a magyar kormányt” – mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy az ügyet bizonyosan sikerül majd a jó diplomáciai kapcsolatok révén tisztázni. Aláhúzta, hogy Németország nem térhet el a Dublin III. egyezmény alkalmazásától, mert “ez az egyetlen jogi alap”.

Steffen Seibert kormányszóvivő már korábban reagált a Twitter mikroblogon azokra a Twitter-bejegyzésekre, amelyek szerint Németország a budapesti magyar nagykövetség szervezésében vonatokat küld a Magyarországon tartózkodó szíriai menedékkérőkért. A kormányszóvivő azt írta, hogy “nincsenek különvonatok”, és “az uniós jog érvényes”, amely szerint “aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást”.

Így foglalt állást a szövetségi belügyminisztérium egy szóvivője is, aki hangsúlyozta, hogy Németország nem helyezte hatályon kívül a dublini szabályokat. Rámutatott, hogy a menekültügy területén a dublini rendszer szabályai alkotják a hatályos jogot az Európai Unióban, és Németország ragaszkodik ezeknek a szabályoknak a betartásához. A szóvivő kifejtette, hogy a BAMF csupán gyakorlati megfontolásokból döntött úgy, hogy nem küldi vissza a szíriai menedékkérőket abba az uniós tagországba, ahol azok az EU területére léptek, hanem átvállalja a menekültügyi eljárás lefolytatását.

Ettől függetlenül továbbra is érvényes az a szabály, hogy a menedékkérőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelyben belépnek az EU-ba – közölte a belügyminisztérium szóvivője. (MTI)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük