Menekülthullám: lezárták a Keleti Pályaudvart, az állomás nem indít és nem fogad vonatokat (Frissítve: újraindult a forgalom, estig késések várhatóak)

Illegális bevándorlók várakoznak Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 1-jén, hogy feljussanak a Németországba induló vonatra. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Illegális bevándorlók várakoznak Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 1-jén, hogy feljussanak a Németországba induló vonatra. MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Brüsszeli szóvivő: csütörtökön megvitathatják, miként segíthet az EU Magyarországnak

 

Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő csütörtöki brüsszeli találkozója alkalmat ad majd arra, hogy áttekintsék, milyen további támogatást nyújthat az Európai Unió Magyarországnak a migrációs helyzet kezelése érdekében – mondta a brüsszeli testület keddi sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud szóvivő.

 

A sajtótájékoztatón kérdés hangzott el az úgynevezett “hot spotokkal” kapcsolatban. E kifejezés alatt olyan, nagy migrációs nyomásnak kitett országokba kihelyezett uniós hivatalt értenek, ahol az EU idegenrendészeti, illetve biztonsági szakemberei tehermentesítik a helyi hatóságokat, elvégzik az illegális bevándorlók adatfelvételét, ujjlenyomatot vesznek tőlük, biztonsági szempontból igyekeznek átvilágítani őket az uniós adatbázisok felhasználása révén. 

 

Olaszországban az EU már létrehozott ilyen hot spotot, és arról is döntés született, hogy felgyorsítják egy görögországi létesítmény felállítását. Natasha Bertaud megjegyezte: szükség esetén fontolóra veszik, hogy ilyen hot spotot létesítsenek más, nagy migrációs nyomásnak kitett helyeken, “nevezetesen Magyarországon”.

 

Újságírói részről feltették a kérdést, tervezi-e az Európai Bizottság, hogy az Olaszország és Görögország tehermentesítése érdekében korábban javasolt kvótarendszernek – amely alapján a többi tagország menekülteket vállalna át a két említett országtól – Magyarország is kedvezményezettje legyen. A bizottsági szóvivő erre kitérően válaszolt, és újólag arra utalt, hogy a csütörtöki Juncker-Orbán találkozó alkalmat kínál majd az igények áttekintésére.  Natasha Bertaud a szolidaritás megnyilvánulásaként értelmezte azt a német bejelentést, miszerint a szíriai menekültek esetében azoknál is hajlandóak lefolytatni a menedékkérelmet elbíráló eljárást, akik előzőleg máshol léptek be az unió területére. 

 

Magyarországról szólva üdvözölte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az ország tesz az EU jogának alkalmazása, a külső határok védelme érdekében. Újságírói kérdésre megerősítette azt a korábban is hangoztatott brüsszeli nézetet, miszerint “érzésük szerint” a magyar-szerb határon történő kerítésépítés “nem a megfelelő üzenetet továbbítja”, ám ehhez hozzátette: Magyarországnak jogában áll eldönteni, milyen módon kívánja megvédeni határait.

 

Az Ausztria által bevezetett közúti ellenőrzéseket a brüsszeli szóvivő jogszerű eljárásnak nevezte, hangsúlyozva annak biztonsági jellegét, a múlt hetihez hasonló tragédiák megelőzésének szándékát.

 

Frontex-vezető: hamis szíriai útlevelekkel jutnak be migránsok az Európai Unióba

Szíriai útleveleket hamisító hálózat működik Törökországban, hogy segítse a migránsok bejutását az Európai Unióba – mondta kedden Fabrice Leggeri, a Frontex, az Európai Unió határvédelmi támogató ügynökségének vezérigazgatója.

“Vannak jelenleg olyan emberek Törökországban, akik azért vásárolnak hamis szíriai útlevelet, mert természetesen megértették, hogy milyen előnyei vannak ennek, hiszen a szíriaiak megkapják a menekült státuszt minden uniós tagállamban” – fogalmazott a Frontex vezetője az Europe1 francia kereskedelmi rádióban. 

“A hamis szíriai útlevéllel rendelkezők általában tudnak arabul. Észak-Afrikából vagy a Közel-Keletről származnak, de inkább gazdasági migránsnak tekintendők” – tette hozzá.  A Frontex vezetője szerint a hamis útlevelekkel való kereskedés egyelőre azonban nem jelent veszélyt az EU biztonságára. “Jelenleg nincs olyan tény, amely alapján azt mondhatnánk, hogy a potenciális terroristák így jutnak be Európába” – hangsúlyozta, mindamellett óvatosságra intett valamennyi határon.

 

Leggeri megismételte azt a felhívását, hogy több határőrre lenne szükség az EU görögországi határán a migránsok regisztrálására, mielőtt azok belépnek a schengeni övezetbe.

“Az áradattal szemben a regisztrációs rendszer leterhelt, így nem regisztrálnak valamennyi migránst. Az állampolgárságokról van fogalmunk (a hatóságoknak), de nincs átfogó képünk arról, hogy ki lép be (az EU-ba) és mi valójában ezeknek a migránsoknak a profilja” – hívta fel a figyelmet.  A Frontex vezetője Angela Merkel német kancellárhoz hasonlóan arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az Európába érkező migránsokat nem sikerült igazságosan elosztani a tagállamok között, akkor a schengeni övezet léte is veszélybe kerülhet. 

“Ezt a veszélyt kezdjük érezni mindennap. Látjuk, ahogy a rendőri ellenőrzések megerősödtek a belső határokon (a schengeni övezet tagállamai között)” – mondta. “Amennyiben a külső határokat nem sikerül a tagállamoknak szolidáris módon kezelniük, megvan annak a kockázata, hogy minden egyes ország elkezdi újra ellenőrizni a nemzeti határait, ami pedig nem lesz hatékonyabb” – tette hozzá.

A Frontex kedden Varsóban ismertetett legújabb adatai szerint Görögországba egyedül az elmúlt héten több mint 23 ezren érkeztek tengeri úton. Ez az adat közel ötven százalékkal több, mint az előző heti volt. Az uniós ügynökség tudomása szerint a szerb-magyar határra 9400 menedékkérő érkezett az elmúlt héten. Leggeri a varsói közleményben az osztrák A4-es autópályán egy furgonban talált 71 holttestre és további 55, a Földközi-tengerbe fúlt menekültre utalva “fekete hétnek” nevezte az elmúlt hetet. “A Frontex továbbra is mindent meg fog tenni, hogy minél több életet megmentsen” – tette hozzá. A múlt héten 5400 embert mentettek ki a Földközi-tengeren, Líbia és OLaszország között hánykódó hajókról a Triton nevet viselő művelet keretében.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) ugyancsak kedden tett közzé friss adatokat az Európába irányuló menekültáradatról. Eszerint az év első nyolc hónapjában 350 ezer migráns kelt át a Földközi-tengeren, ebből 235 ezren Görögországban, mintegy 115 ezren Olaszországban értek partot. Idén eddig 2643-an vesztették életüket az IOM adatai szerint. Tavaly egész évben 3500 körül volt a halálos áldozatok száma.

 

 

Tíz kilométeren torlódnak a teherautók Hegyeshalomnál

Már tíz kilométeren torlódnak a teherautók az M1-es autópályán Hegyeshalomnál a külső sávban – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden kora délután az MTI-t. Takács József elmondta, hogy a belső sávban a személyautók zavartalanul haladnak.

Ausztriában vasárnap határozatlan ideig szóló fokozott közúti ellenőrzést vezettek be az ország keleti határán, ahol minden olyan járművet ellenőriz a rendőrség, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne.

 

 

Zavartalanul lépnek át Ausztriába a nemzetközi vonatok Hegyeshalomnál

Zavartalanul lépik át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál a nemzetközi vonatok – közölte a MÁV helyettes szóvivője kedden délután az MTI-vel.Váczi Viktor elmondta, hogy mindkét irányból, Bécs és Budapest felől is menetrend szerint közlekednek a járatok.Késésre a Keleti pályaudvar korábbi lezárása miatt azonban számítani kell – tette hozzá.  

 

 A helyettes szóvivő emlékeztetett: a magyar-osztrák határon hétfőn az osztrák vasúttársaság (ÖBB) túlzsúfoltságra hivatkozva több Bécsbe tartó járatot is feltartóztatott, majd órákkal később engedett tovább.

 

Kiszorítják a menekülteket a Keleti pályaudvar nemzetközi pénztára elől, rendőri ellenőrzés a vonatokon

A rendőrök 11 óra körül megkezdték a menekültek kiszorítását a Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárának helyet adó csarnokból – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A csarnok korábban tele volt migránsokkal, akik jegyet akartak váltani valamelyik Németországba tartó vonatra. A rendőrök most kiterelik őket az épületből.

Időközben, negyed 12-kor elindult a pályaudvarról a Münchenbe tartó Railjet is, migránsok nélkül. A vonatra a magyar rendőrök mellett osztrák és német rendőrök is felszálltak. A Magyarországról induló nemzetközi vonatokon februárban kezdődött a magyar-osztrák-német közös vasúti járőrszolgálat. A pályaudvar hangosbeszélőjén 9 óra után közölték, hogy bizonytalan ideig a pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat. A rendőrök a főbejáratnál is sorfalat álltak és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat, majd nem sokkal 10 óra után a nemzetközi pénztárnak helyet adó csarnok kivételével kiürítették a pályaudvart.

A közös vasúti járőrszolgálatról február 13-án írták alá az együttműködési megállapodást a német és az osztrák belügyminisztérium, valamint az ORFK képviselői. A megállapodás alapján a Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokon, illetve az induló pályaudvarokon közös vasúti járőrszolgálatot hajtanak végre, hogy kiszűrjék a schengeni térségbe való továbbutazás feltételeivel nem rendelkező harmadik országbeli állampolgárokat. A rendőrök szúrópróbaszerű és kockázatelemzésen alapuló ellenőrzéseket hajtanak végre.

A közös járőrszolgálatban a magyar rendőrség részéről a Készenléti Rendőrség állománya vesz részt. Az ellenőrzések során a vonatkísérő állomány hétnapos ciklusokban látja el szolgálatát. A járőrcsoportok két magyar, egy osztrák és egy német járőrből állnak. (MTI)

 

Illegális bevándorlók a budapesti Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 1-jén, miután a rendőrség nem engedte felszállni őket a Németországba induló vonatra és kiürítette a pályaudvart. MTI Fotó: Kovács Tamás

Illegális bevándorlók a budapesti Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 1-jén, miután a rendőrség nem engedte felszállni őket a Németországba induló vonatra és kiürítette a pályaudvart. MTI Fotó: Kovács Tamás

 

 

Egyórás késéssel elindult a 9 óra 49-es Railjet Bécsbe, migránsok nélkül

 

Egyórás késéssel, migránsok nélkül elindult a Keleti pályaudvarról kedden – nem sokkal háromnegyed 11 után – a Bécsbe tartó Railjet – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.  A bécsi Railjet menetrend szerint 9 óra 49 perckor indult volna, de a pályaudvar kiürítése miatt késve kezdte meg útját.

A migránsokat sem a müncheni, sem a bécsi Railjetre nem engedték fel kedden.  A migránsok – miután a rendőrök kiszorították őket a pályaudvar területéről – most az épület főbejárata előtt, a Baross téren tüntetnek és irataikat, érvényes vonatjegyüket lobogtatva követelik, hogy engedjék őket elmenni Németországba.

 

 

Több ezer menekült érkezett Bécsbe hétfőn

Az ORF arról számolt be, 3650 menekült érkezett a bécsi Westbahnhofra (Nyugati pályaudvar) Magyarországról. A portál szerint ennyien nyújtottak be menedékkérelmet, a többiek tovább utaztak Salzburg és Németország irányába.

Bécsben százak éjszakáztak az állomáson és a környékén, az ÖBB által rendelkezésre bocsátott vonatban és egy üres épületben aludtak. A Bécsi

Karitász gondoskodott az ellátásukról, de magánszemélyek is segítettek a menekülteknek.

A hatóságok már igazán tudták ellenőrizni az érkezőket, a Reuters szerint a rendőrök visszahűzódtak, nem bírták a rohamot, egyszerűen képtelenek voltak a több ezer menekültek átvizsgálni. Az eljárási rend szerint a migránsok bármelyik rendőrnél benyújthatták a menedékkérelmet, aki nem kért ilyent és nem volt érvényes vízuma, azt visszatoloncolják Magyarországra, írja az ORF.

A portál hozzáteszi, a menekültek rohamát az váltotta ki, hogy tegnap a magyar hatóságok  feloldották az addigi blokádot és felengedték az Ausztriába és Németországba tartó vonatokra a menekülteket. Az ORF úgy tudja, a Budapestről érkező kedd reggeli vonatok is tele voltak menekültekkel.

Több mint háromezer menekült kért menedékjogot Bécsben hétfőn Fotó: ORF

Több mint háromezer menekült kért menedékjogot Bécsben hétfőn Fotó: ORF

 

 

10 óra után újraindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron, a migránsokat nem engedik be

 

Kedden nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron – mondta a MÁV helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a migránsokat nem engedik be a pályaudvar csarnokába.

Váczi Viktor elmondta: hatósági intézkedés miatt a Keleti pályaudvart 9 óra 9 perctől zárták le. Információink szerint 10 óra 5 perctől újra engedélyezték a vonatközlekedést a Keleti pályaudvaron – mondta.  Hozzátette: ez azt jelenti, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a győri vonal vonatai “előbb-utóbb” ismét a Keleti pályaudvarig fognak közlekedni. 

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Bécs felé induló nemzetközi vonat beállt a vágányra, a turisták ott vannak a csarnokban, de migránsokat nem engednek be. 

A MÁV helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint a vonatforgalom várhatóan csak a kora esti órákra fog helyreállni, addig jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A vonatközlekedés változásairól a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálaton, a MÁV csoport internetes elérhetőségén és a Vonatinfó mobilapplikáción lehet tájékozódni.

 

Lezárták a Keleti pályaudvar kedden reggel 9 óra után

 

A peronok és a pályaudvar előtti terület tele van migránsokkal – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A rendőrök sorfalat állnak a peronok előtt, de mind előttük, mind mögöttük vannak migránsok. 

A rendőrök kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót. A főbejáratnál is sorfalat állnak a rendőrök és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatják a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat. A pályaudvar belső vágányain négy vonat is áll, azokra nem lehet felszállni.

A migránsok a pályaudvar kiürítése közben demonstrációba kezdtek: jelszavakat skandálva követelik, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba. A 7-es és 8-as vágány közötti peronon demonstrálókat a Készenléti Rendőrség próbálja kiterelni a csarnokból. A pályaudvaron tartózkodó többi migránst csoportokban kísérik ki az épület elé.

A rendőrök nem sokkal 10 óra után kiürítették a pályaudvart, mindenkit kitereltek, azok sem utazhattak el, akiknek érvényes menetjegyük volt – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. 

A migránsok jelenleg a Baross téren vannak, és demonstrációba kezdtek. Azt kiabálják, “Szíria”, valamint “Germany” és “München”, vagyis azt követelik, hogy engedjék őket továbbmenni Németországba. Több százan az érvényes, Németországba szóló vonatjegyüket lobogtatják. 

 

A korábban a Keleti Pályaudvarra közlekedő személyvonatok Kőbánya felső, illetve Rákos állomásig mennek, és onnan indulnak – közölte a Mávinform kedden az MTI-vel. A közleményben megerősítették, hogy 9 órától a Keleti pályaudvar hatósági zárás miatt további intézkedésig nem indít és nem fogad vonatokat. (MTI)

 

Kisbuszba zárt migránsokat találtak a rendőrök Hegyeshalomnál

Hegyeshalom térségében tíz migránst talált a rendőrség hétfő délután egy az út szélén hagyott sofőr nélküli kisbuszban – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t. Takács József közölte: a német rendszámú kisbusz hátsó és oldalsó ajtaját nyitották ki a rendőrök, miután a raktérből segélykiáltásokat hallottak. A raktérbe zsúfolt iraki migránsok egyike sem tudta igazolni jogszerű magyarországi tartózkodását. A járművet a rendőrség lefoglalta, a migránsokat előállították.

A sajtóreferens hozzátette: a tíz iraki migránson kívül további 48 illegális bevándorlót állítottak elő a megyében az elmúlt 24 órában.

Külügyi államtitkár: Németország a referenciapont

A Magyarországra érkező illegális bevándorlók döntő többsége Németországba utazik tovább, ezért a referenciapont nekünk Németország: ha ők elismerően nyilatkoznak a munkánkról, az nagyon pozitív jel – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Az államtitkár azzal kapcsolatban, hogy Laurent Fabius francia külügyminiszter egy interjúban botrányosnak nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, és Magyarországot külön bírálta a határzár miatt, elmondta: Magyarország sérelmezi, hogy a francia diplomácia vezetője szóvá teszi, miért épít Magyarország kerítést, amikor a saját országában egy jóval nagyobb kerítés épül.

Hozzátette: Franciaországba nagyjából 30 ezer menekült érkezett, míg Magyarországra több mint 150 ezer. Ha ők jóval kisebb mértékben kényszerülnek szembenézni ezzel a problémával, akkor az a magyar kormány minimum elvárása, hogy ha bármilyen konstruktív kritikát kívánnak megfogalmazni, azt ne a nyilvánosság előtt tegyék, azt tegyék meg a diplomácia rendelkezésre álló csatornáin – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy ugyanakkor Magyarország nagyra értékelné, ha egyáltalán nem kapna ilyen kritikákat, hiszen sokkal jobban sújtja a menekültáradat, mint Franciaországot.

Azzal kapcsolatban, hogy Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben egy sajtótájékoztatón azt mondta, Németország nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket, Magyar Levente jelezte: Magyarország “közel maradéktalanul” képes elvégezni az illegális határátlépők regisztrációját, 90 százalék felett van a felderítési arány, ezt értékeli nagyra a német kancellár.

Nekünk ebben a kérdésben is Németország kell, hogy a referenciapont legyen, ugyanis a Magyarországra érkezők döntő többsége Németországba utazik tovább. Tehát ha a németek azt mondják, Magyarország jó munkát végez, ez nagyon pozitív jel és emellett különösen érthetetlen és barátságtalan, ha a francia kormány, amelyet sokkal kevésbé sújt a krízis, bírálja Magyarországot – fogalmazott az államtitkár. (MTI)

 

Szijjártó: csalódást keltő és érthetetlen az osztrák kancellár nyilatkozata

Csalódást keltő és érthetetlen, hogy egy szomszédos ország vezetője így nyilatkozik abban a kérdésben, amely Magyarországnak és Európának is történelmi kihívást és rendkívüli nehézségeket jelent, ezért délutánra berendelték az osztrák nagykövetet – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, Werner Faymann osztrák kancellár szavaira reagálva.

Werner Faymann hétfő esti nyilatkozatában a magyarországi határkerítésre utalva úgy értékelt, téves azt hinni, hogy a gondot így meg lehet oldani, hiszen az embercsempészeknek megvannak a lehetőségeik arra, hogy kikerüljék az akadályokat. A megoldás csak politikai lehet – hangsúlyozta. Közvetve bírálta Magyarország eljárását, ahogy a menekülteket hagyja továbbutazni Ausztriába. 

A magyar tárcavezető mindezzel kapcsolatban kifejtette: “az ember azt várná egy szomszédos ország vezetőjétől, hogy a tények ismeretében nyilatkozzon”, és ne valótlanságokat állítson.  Azért is veszélyes a kancellár nyilatkozata, mert alkalmas a hangulatkeltésre, márpedig az elmúlt napokban világosan látszott, hogy “félreértelmezett és felelőtlen nyilatkozatok” milyen agressziót szülhetnek és milyen veszélyes helyzeteket teremthetnek Magyarországon – mondta Szijjártó Péter.

Kijelentette: nem igaz az osztrák kancellár azon nyilatkozata, hogy Magyarország átengedné a bevándorlókat a területén, ahogyan az sem, hogy az ország nem tesz semmit a bevándorlási helyzet megoldásáért. Éppen azért bírálják Magyarországot az EU-ban, mert “azon kevesek közé tartozunk, akik érdemi lépéseket teszünk”, hogy megvédjük az országot és Európát – mondta.

Szijjártó Péter úgy vélte, Magyarországnak kötelessége, hogy megvédje az unió külső, schengeni határát, és “rendkívül furcsa, hogy egyes európai vezetők arra próbálnak rávenni minket, hogy ezt ne tegyük”. Furcsa helyzet, hogy európai kormányfők arra biztatnak egy másik európai uniós tagállamot, hogy ne tartsa be az uniós jogszabályokat – magyarázta.

A miniszter hangsúlyozta: a schengeni szabályok világos kötelezettségként írják elő a külső határ megvédését, “mi ennek az európai jogszabálynak meg fogunk felelni még akkor is, hogy ha európai vezetők arra biztatnak minket, hogy ezt ne tegyük, és azért bírálnak minket, mert betartjuk az európai uniós jogszabályokat”. Az a jó európai, és az hű az európai értékekhez, aki betartja az uniós jogszabályokat – mutatott rá.

Szijjártó Péter közölte: az elmúlt napokban értelmezést kértek Németországtól és az Európai Bizottságtól, hogy mi a teendő ebben a helyzetben, és mindketten azt válaszolták, hogy “természetesen az a dolgunk, hogy betartsuk az európai uniós jogszabályokat”. “Mi ezt tesszük, ezt fogjuk tenni a jövőben is, és visszautasítjuk azt a hazugságon alapuló, hangulatkeltésre, provokációra alkalmas, agresszív helyzeteket előállítani képes nyilatkozatot”, amelyet ezúttal az osztrák kancellár tett – mondta. Közölte, a történtek miatt délutánra berendelték a minisztériumba a budapesti osztrák nagykövetet.

A külügyi tárca vezetője úgy látja, az EU hibás politikát erőltet, mert kizárólag a kvótákra alapozni bátorítást jelent a bevándorlóknak és az embercsempészeknek ahelyett, hogy a gyökerénél kezelné a problémát. (MTI)

 

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük