Menekülthullám: nyugodt a helyzet Bécsben, tiltakozó menekültek Budapesten (folyamatosan frissítve)

Menekültek és rendőrsorfal a budapesti Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 2-án. A rendőrség nem engedi felszállni a migránsokat a Németországba induló vonatra. MTI Fotó: Kallos Bea

Menekültek és rendőrsorfal a budapesti Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 2-án. A rendőrség nem engedi felszállni a migránsokat a Németországba induló vonatra. MTI Fotó: Kallos Bea

 

18:00 Csehország továbbengedi a szír menekülteket Németországba 

Csehország szerdától kezdve nem veszi őrizetbe azokat a szír állampolgárokat, akik korábban menedéket kértek Magyarországon, és továbbengedi őket Németországba – közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője. Rendlová elmondta: a cseh döntés reagálás arra, hogy Magyarország nem fogadja vissza a cseh területen őrizetbe vett menekülteket.

A szóvivő szerint a gyakorlatban arról van szó, hogy a cseh rendőrök ezentúl nem veszik őrizetbe és nem szállítják menekülttáborba azokat a cseh területre érkezett szíreket, akik korábban Magyarországon kértek menedéket.     A hatóságok ezután csak kihallgatják a szíreket a helyi rendőrőrsön, és menedéket ajánlanak fel nekik Csehországban. Amennyiben az érintettek ezt nem fogadják el, akkor szabadon engedik őket azzal, hogy hét napon belül el kell hagyniuk Csehország területét. “Németországba vezető útjuk ezzel felgyorsul” – magyarázta Rendlová.

Eddig az volt a helyzet, hogy a hatályos cseh törvények szerint a beutazási engedéllyel nem rendelkező külföldieket a csehek őrizetbe vették és menekülttáborban helyezték el. Ha az ország, ahol menedéket kértek vagy ahonnan érkeztek, a dublini szabályok ellenére sem fogadta őket vissza, akkor szintén a cseh törvényekkel összhangban 42 nap után szabadon engedték őket.

“Ezentúl a kihallgatás után azonnal elengedjük őket, de olyan döntéssel, hogy hét napon belül el kell hagyniuk Csehországot” – mondta a szóvivő. Hozzátette: az eddigi szabályozás lényegében csak késleltette a szírek továbbutazását Németországba, ahol valószínűleg menedéket kapnak.  Katerina Rendlová hangsúlyozta: a döntést nem lehet úgy értelmezni, hogy Csehország ezentúl “szabadon átengedi területén a menekülteket”. Részleteket azonban nem közölt. Mindössze annyit mondott még, hogy a szerdai döntés azokra a szírekre is vonatkozik, akik már cseh menekülttáborokban vannak és teljesítik a továbbutazáshoz szükséges feltételeket.

Az új cseh intézkedés viszont nem vonatkozik azokra a szírekre, akik Csehország területére való megérkezésük előtt, nem kértek Magyarországon menekültstátust. “őket továbbra is táborokba fogjuk szállítani” – jegyezte meg a szóvivő.

 

 

17:25 Cameron: nem az “újabb és újabb” menekültek befogadása a helyes válasz

 

A brit miniszterelnök szerint az Európai Unióban kialakult migrációs válságra “nem az újabb és újabb menekültek” befogadása a helyes válasz. David Cameron, aki hosszú idő óta először szólalt meg az ügyben, a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva szerdán kijelentette: Nagy-Britannia számos intézkedést tesz a válsághelyzet kezelésére, egyebek mellett segítséget nyújt azoknak az országoknak a stabilizálásához, ahonnan a menekültek tömegével érkeznek. Hozzátette: a legfontosabb feladat a béke, a stabilitás és a gazdaság helyreállítása ezekben az országokban, és az, hogy a jelenleg Európába tartó menekültek hazájukban találhassanak jó állást maguknak.

 

Arra a felvetésre, hogy más európai uniós társállamok több menekült befogadását követelik Londontól, Cameron kijelentette: Nagy-Britannia eddig is számos “valódi menedékkérőt” fogadott szíriai menekülttáborokból, és a brit kormány felülvizsgálat alatt tartja ezt a kérdést.A brit kormány egyelőre 500 szíriai menekült befogadására vállalt kötelezettséget, jóval kevesebbre, mint más nagy EU-tagállamok. 

“Nem hiszem azonban, hogy a migrációs válságra egyszerűen az újabb és újabb menekültek befogadása lenne a válasz” – mondta a szerdai BBC-interjúban a brit kormányfő. Cameron ezzel alig burkoltan visszautasította egy magas rangú német kormánypárti képviselő éles hangú figyelmeztetését.

Stephan Mayer, a Bundestag tagja, a bajor CSU belügyi kérdésekért felelős szakpolitikusa a The Times című tekintélyes konzervatív brit lapnak adott, szerdán ismertetett interjúban gyakorlatilag megfenyegette a brit kormányt, hogy ha Nagy-Britannia nem vállal “méltányos” részt az Európai Unióba érkező menekültek befogadásából, akkor Berlin nem fogja támogatni Londont az általa igényelt EU-reformokról szóló tárgyalásokon. A német politikus szerint a migrációs válság hatalmas kihívás, amely “jelentős átrendeződéseket eredményezhet az EU-n belüli kétoldalú kapcsolatokban” a következő hónapokban.

Hozzátette: ha a brit kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a migránsok befogadásával járó terhek megosztásának kérdésében “nem a klub tagja”, az “károsíthatja bizonyos mértékig” a kétoldalú brit-német kapcsolatokat, és így nyilvánvalóan David Cameron brit miniszterelnök esélyeit is arra, hogy sikerrel járjon a brit-EU viszonyrendszer London által igényelt újratárgyalásán.

“Mindig is rokonszenveztem a (brit-EU viszonyrendszer) újratárgyalására irányuló brit igényekkel, ám most hatalmas humanitárius katasztrófa részesei vagyunk, és ezúttal sem rokonszenvet, sem megértést nem tanúsítok az egyéni országérdekek vezérelte álláspontok iránt” – fogalmazott a brit lapnak adott interjúban a befolyásos német képviselő.

17:50  Tiltakozó jobbikosokat állítottak elő

A Jobbik közleménye szerint előállították azokat a tagjaikat és aktivistáikat, akik blokád alá vonták a tervezett Verseny utcai központi, ideiglenes szociális ellátó intézmény helyszínét. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében az ellenzéki párt budapesti szervezete azt írta: szerintük rövid időn belül nem lehet olyan viszonyokat teremteni, amelyek alkalmas lenne a Keleti pályaudvarnál kialakult kaotikus állapotok feloldására.

Értékelésük szerint amíg nem valósul meg az általuk javasolt teljes határzár, és nem készülnek el a visszafordító állomások, addig a vonatközlekedés átszervezésével működtetni kell a Keleti pályaudvart annak érdekében, hogy az illegálisan ott tartózkodó bevándorlók mihamarabb elhagyhassák az országot.

 

17:20 Németországban paprikaspray-vel támadt egy férfi menedékkérőkre

Németországban paprikaspray-vel támadt menedékkérőkre egy férfi kedd késő este. A rendőrség szerdai tájékoztatása szerint az őrizetbe vett gyanúsított ittasan és kábítószer hatása alatt követte el tettét. A Brandenburg tartományi Halbe menedékkérőket befogadó állomásán a helyi rendőrség adatai szerint 35-en szenvedtek könnyebb szem- és légúti sérülést, 9 felnőttet és 5 gyereket elővigyázatosságból kórházba vittek. A támadó egy 28 éves német férfi, aki válogatás nélkül rontott rá felnőttekre, nőkre és gyerekekre. Végül a menedékkérők leteperték és bezárták egy szobába, amíg megérkeztek a rendőrök.

Az őrizetbe vett támadó egy építési vállalkozás alkalmazottja, az állomás – egy volt rehabilitációs klinika és mellette egy szálloda – területén dolgozott és ott is lakott. Sok menedékkérőt személyesen ismert a nagyjából 300 embernek szállást adó befogadóállomáson. A férfi enyhén ittas volt, amikor őrizetbe vették, és a szervezetében amfetamint és metamfetamint mutattak ki. Korábban már volt ellene eljárás kábítószerrel visszaélés miatt. Németországban az utóbbi hónapokban gyakran történtek támadások menedékkérőket ellátó intézmények ellen. A kormány előrejelzése szerint az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet az országba.

 

16:55 Rendőrség: az illegális bevándorlók ellátása folyamatos és megfelelő Röszkén

Az egyes civil szervezetek képviselőinek nyilatkozataival ellentétben az illegális bevándorlók ellátása folyamatos és megfelelő, nincs fogytán sem az élelmiszer, sem a víz a röszkei idegenrendészeti előállítóban – közölte a rendőrség honlapján a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán. Közleményük szerint a röszkei idegenrendészeti előállítóban augusztusban 235 ezer szendvicset, hozzá 1700 kilogramm felvágottat, 1175 kilogramm vajat, 100 kilogramm sajtot, 1800 májkonzervet, hozzá 250 kilogramm kenyeret, valamint 299 376 palack félliteres ásványvizet fogyasztottak el az illegális bevándorlók. 

A rendőrség a kisgyermekek részére a megfelelő mennyiségben biztosította a bébiételt, a tápszert, a babapiskótát, a háztartási kekszet, valamint a tejet – tették hozzá. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az illegális bevándorlással kapcsolatos feladatok ellátására 2015 első nyolc hónapjában több mint 1 milliárd forintot költött. Mint írták: az illegális bevándorlók folyamatos és megfelelő ellátásával ellentétes közléseket a rendőrség szándékos hangulatkeltésnek tekinti. 

 “A megfelelő mennyiségű és minőségű élelmezési és egészségügyi ellátásban fennakadás nem volt, nincs és nem is lesz” – szögezték le.

 

14:50 Nyugodt a helyzet az osztrák vasúti pályaudvarokon

 

A pályaudvarokon tartózkodó migránsokat a Vöröskereszt és a Caritas segélyszervezetek látták el. Az ÖBB szóvivője délelőtt úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy nagyon kevés, nagyjából húsz migráns tartózkodik a bécsi Westbahnhofon. A Caritas segélyszervezet szóvivője, Martin Gantner az APA osztrák hírügynökségnek valamivel később azt mondta, hogy ötven és hatvan közöttire tehető a jelenleg a bécsi pályaudvaron lévő menekültek száma. Elmondta: a menekültek közül néhányan le sem szálltak a vonatról, hogy rögtön tovább tudjanak utazni Németország fele. 

A Westbahnhofon már nem adományokat, hanem segítőket keresnek, többek között egy Facebook-csoportban lehet jelentkezni a pályaudvaron bevethető önkéntesek közé, a Doodle nyilvános szavazó szolgáltatást működtető oldalon pedig vasárnap estig már óráról órára beosztották maguk között az önkéntesek, hogy mikor teljesítenek “szolgálatot” a Westbahnhofon.

Roman Hahlsinger bécsi rendőrségi szóvivő azt közölte az MTI-vel, hogy szerdán a Budapestről jövő vonatok menetrend szerint érkeznek Bécsbe. Naponta tizenkét vonat jár a magyar és az osztrák főváros között, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csaknem száz alkalmazottal segíti a helyszínen a migránsok eligazítását. A vasúttársaságot biztosították arról, hogy a vonatok nem túlzsúfoltan indulnak el Budapestről, így a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál zökkenőmentes lesz a szerelvények átadása az osztrák hatóságoknak. Az ÖBB szerdától a pályaudvarokon arab nyelven is tájékoztatja az utasokat a hangosbemondón.

Helmut Marban burgenlandi rendőrségi szóvivő délelőtt úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy szúrópróbaszerűen szerdán is folytatódott a gépkocsik ellenőrzése az osztrák-magyar határ térségében az embercsempészek kiszűrése érdekében. A szóvivő elmondta: az akció vasárnap esti kezdetétől szerda reggelig 24 embercsempészt fogtak el, akik összesen 239 menekültet szállítottak. 

Burgenland tartományban kedd reggel és a szerda reggeli órák között 307 migránst tartóztattak fel. Ez a szám a súlyponti akció mellett az egyéb ellenőrzések eredményét is tartalmazza. Az ellenőrzés főként Nezsider (Neusiedl am See) járást érinti, valamint az A4-es autópálya határhoz közeli szakaszát Miklóshalmánál (Nickelsdorf). Gerald Panglnak, a tartományi rendőrség másik szóvivőjének tájékoztatása szerint szerdán délelőtt 50-60 migránst láttak el a járási elsősegélynyújtó helyen.

Az osztrák belügyminiszter a Die Presse című osztrák napilap szerdai számában megjelent interjújában azt hangsúlyozta, hogy illúzió lenne azt gondolni, hogy kerítéssel vagy fallal fel lehet tartóztatni a menekülteket. A magyarországi kerítéssel kapcsolatban Johanna Mikl-Leitner elmondta: neki más elképzelései vannak Európáról. 

A gépjármű-ellenőrzéssel kapcsolatban hangsúlyozta: tudja, hogy a csempészek más útvonalat fognak keresni. Szerinte a csempészek tevékenységét úgy kell “megszüntetni”, hogy az uniós határok mentén központokban regisztrálnák a menekülteket, és onnan történne az emberek elosztása, vagyis lehetővé tennék a menekültek legális bejutását az unióba. Bécs érseke, Christoph Schönborn azt közölte, hogy a menekültek elszállásolására az egyházmegye ezer helyet biztosít a következő hetekben. Az érsek egyúttal azt kérte a katolikus papoktól és a többi egyházmegyétől, hogy ők is ajánljanak fel befogadóhelyeket. (MTI)

 

 

14:40 Prőhle Gergely a Süddeutsche Zeitungnak: “ez egy kicsit olyan, mint a fal leomlásakor”

 

Prőhle Gergellyel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárával közölt interjút szerdai számában a Süddeutsche Zeitung című liberális német lap.

Prőhle Gergely arra a kérdésre, hogy miért huny szemet a rendőrség Budapesten, amikor menekültek ezrei ugranak fel a nyugatra tartó vonatokra, elmondta, hogy az eset a berlini fal leomlásakor történt “Schabowski-féle” félreértésre emlékezteti.  “ő sem úgy gondolta, hogy a falat még azon az éjszakán megnyitják” – mondta a helyettes államtitkár. 

A Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) Központi Bizottságának titkára, Günter Schabowski 1989. november 9-én este a keletnémet televízióban és rádióban élő adásában közvetített sajtótájékoztatón jelentette be a határok, beleértve a Nyugat-Berlinbe vezető átkelőhelyek megnyitását. Az intézkedést csak másnaptól és rendőri engedélyhez kötve tervezték bevezetni, de Schabowski egy kérdésre azt válaszolta, hogy az azonnal hatályos. A tömeg még az adás alatt megindult a határátkelőhelyekhez, és lebontotta a 28 évig álló berlini falat.

Prőhle Gergely hozzátette, hogy nyilvánvalóan Angela Merkel német kancellár sem úgy gondolta azt, ami a hétvégén még úgy hangzott, hogy minden szíriai állampolgárt befogadnak Németországban. A menekültek viszont ezt szó szerint értették, a magyar rendőrség pedig úgy értelmezte a helyzetet, hogy a menekültek felszállhatnak a vonatokra. Arra a felvetésre, hogy a kormány és a rendőrség bizonyára megkönnyebbült, hogy a hetek óta túlzsúfolt pályaudvarok elkezdtek kiürülni, a helyettes államtitkár azt mondta: “talán ez is szerepet játszott”.

Az ideiglenes műszaki határzárról elmondta, hogy az nem a menekültek, hanem az embercsempészek elriasztását szolgálja, és azt, hogy a menekültek szabályozott keretek között léphessenek be az országba. Hangsúlyozta: “az állami szuverenitás része, hogy tudni akarjuk, ki lép be országunkba”.

“Nem lehet érvként felhozni ellenünk, hogy schengeni országként komolyan vesszük a szerepünket” – mondta Prőhle Gergely arra a kérdésre, hogy miért a sok erőfeszítés, amikor Magyarország tudja, hogy a legtöbb menekült továbbutazik. Hozzátette, hogy a menekültek nagyjából 4 százaléka Magyarországon marad, és a kormányzat aggódik a társadalom teherbíró képessége miatt, hiszen például a német társadalommal ellentétben nincs hozzászokva az “idegen vallásokhoz” és egy “erős muzulmán közösséghez”. Arra a kérdésre, hogy miért nem szoktatják hozzá a társadalmat mindehhez, elmondta, hogy azért, mert más országok példáján látni, hogy az integráció folyamata igen nehéz. 

Németországban az utóbbi években egy “új, realistább szemléletmód” alakult ki, amelyből a magyarok levonhatják azt a tanulságot, hogy “nem minden olyan csodálatosan egyszerű” a “más emberek és vallások” integrációjában – mondta a helyettes államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy a kormány miért nem enged kibontakozni egy olyan tanulási folyamatot, amely Németországban elindult, Prőhle Gergely a világban és Európában várható demográfiai átalakulást vázolva aláhúzta, Magyarország “legfontosabb célja” az, hogy “okos családpolitikával” igyekezzen megküzdeni ezekkel a népesedési folyamatokkal.

A menekültek tagállamok közötti elosztására kidolgozott kötelező kvóták rendszerének elutasításával kapcsolatban elmondta: a magyar kormány mindig is ellenezte, hogy az Európai Bizottság túllépjen hatáskörén. Hozzátette, hogy nem lehet “Brüsszelben központilag meghatározni”, ki nyer befogadást egy államban. Kiemelte, hogy Magyarország nem zárkózik el automatikusan valamennyi menekült befogadásától. Arra a felvetésre, miszerint Pozsony részéről megfogalmazódott, hogy Szlovákia nem kíván muzulmánokat befogadni, és ezt akár Orbán Viktor is mondhatta volna, a helyettes államtitkár azt mondta, hogy “ezt esetleg ő is mondhatta volna”.

A menekültválság és az EU jövőjének lehetséges összefüggésére vonatkozó kérdésre Prőhle Gergely kijelentette, hogy a válság “civilizációs” jelentőségű és az EU eddigi legnagyobb kihívása.

 

13:11 Jövő hétfőn bejelenthetik, mennyi támogatást ad Brüsszel Magyarországnak

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán arra utalt, hogy jövő hétfőn jelenthetik be, mennyi támogatást kap Magyarország az unió menekültügyi alapjából. Magyarország nyolc millió euró sürgősségi támogatást kért az integrációs célú menekültügyi-migrációs uniós alapból, annak érdekében, hogy növelhessék az országba érkezők fogadását szolgáló kapacitásokat – közölte a testület sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud.

Mint mondta, Brüsszel gyorsított eljárásban bírálja el a kérelmet. Hozzátette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki brüsszeli megbeszélésein a legmagasabb politikai szinten is megvitathatják a kérdést. “Emlékeztetek ugyanakkor arra, hogy (Dimitrisz) Avramopulosz (migrációs és uniós belügyekkel foglalkozó uniós) biztos hétfőn Budapestre megy, ami időben megfelelő lehetőséget nyújt majd bejelentésekre” – fogalmazott a szóvivő.

 

 

12:37 A rendőri sorfal elé vonult a migránsok egy csoportja a Keletinél

A rendőri sorfal elé vonult a migránsok egy csoportja szerda délben a fővárosi Keleti pályaudvarnál – számolt az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről. A tudósítás szerint az válthatta ki az indulatokat, hogy a Készenléti Rendőrség egy csoportja elkezdte felszámolni a Baross térnél lévő sátrakat és matracokat, amelyekben, illetve amelyeken a bevándorlók életvitelszerűen tartózkodnak napok óta.

A pályaudvar főbejárata előtt összegyűlt tömeg most is az elmúlt napokban ismert mondatokat skandálta, például azt, hogy “Szabadok akarunk lenni” . Atrocitásra nem került sor, a migránsok rövid idő után elcsendesedtek – mondta az M1 tudósítója, de hozzátette: a tömeg kiszámíthatatlan, egyik pillanatról a másikra változik a helyzet.

 

11:05 Sínek mentén tiltakoznak migránsok Kőbánya-Kispesten

Migránsok egy csoportja a sínek mentén tiltakozni kezdett a budapesti Kőbánya-Kispest vasútállomáson szerda reggel, rendőri intézkedésre is szükség volt. A csoport tagjai nem akartak átszállni a debreceni befogadó állomás felé elindított szerelvényre. Az MTI tudósítója délelőtt a helyszínen azt látta, hogy mintegy ötven migráns üldögél a 4-es és 5-ös vágányok közötti peronon, őket körülállják a rendőrök. 

A hangulat békés, sem kiabálás, sem dobolás nem hallatszik. Azokat, akik mosdóba szeretnének menni, a rendőrök kísérik, majd vissza a csoporthoz. A peronon ott vannak az önkéntesek is, akik vizet hoztak a menedékkérőknek.   Sajtóhírek szerint délelőtt mentővel elszállítottak egy családot, két felnőttet és három gyereket. 

 

Az ORFK honlapján közzétett közlemény szerint a Kiskunhalasról a debreceni befogadó állomására útba indított – menekültkérelmet előterjesztett – illegális határátlépők egy csoportja a sínek mentén “részben levetkőzve, részben gyermekeket maguk elé tartva, a magasba emelve” azt követelték, hogy szabadon eljuthassanak Németországba.

A közlés szerint “a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette” a vasúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében. Az ORFK közleménye emlékeztet arra, hogy a menekültkérelmet előterjesztők a menekültügyi eljárás ezen szakaszában Magyarországon szabadon mozoghatnak, a hatóság kötelezésére azonban nyilvántartásba vételüket követően 24 órán belül meg kell jelenniük a számukra az ügyük elbírálásának idejére kijelölt befogadó állomáson.

 

A Mávinform honlapján az áll, hogy a Kőbánya-Kispest állomás hatósági zárás miatt egy ideig csak két vágányon indít és fogad vonatokat, emiatt késések előfordulhatnak több vonalon.

 

11:05 Már a Keleti pályaudvar melletti utca egy része is megtelt migránsokkal

Már nemcsak a Keleti pályaudvar előtti tér, hanem a szomszédos Bethlen Gábor utca is megtelt migránsokkal – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről szerda délelőtt. A téren továbbra is tüntetnek a bevándorlók. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy több mint százan továbbra is “Germany, Germany” és “lets go Germany”-t skandálva követelik, hogy engedjék őket felszállni a Németországba tartó vonatokra.

A környéken leginkább a gyrososok előtt nagy a sor, de nagy a tömeg a Bethlen Gábor utcai mobiltelefon-szaküzletnél, ahol feltöltőkártyákat vásárolnak a migránsok. Sok tévés stáb tudósít a helyszínről, az élő közvetítésekhez használatos generátorok köré is tömeg gyűlt, ezek segítségével töltik fel mobiltelefonjaikat a menedékkérők.

A Keleti pályaudvar továbbra is le van zárva a migránsok előtt, az egyéb utasok akadálytalanul közlekedhetnek a csarnok felé, és a vonatok is menetrend szerint közlekednek – tapasztalta az MTI tudósítója.

 

Bajor belügyminiszter: “szabadjegyként” értelmezték a menekültek a szír menedékkérőkre vonatkozó változtatásokat

A bajor belügyminiszter szerint a Magyarországon tartózkodó menekültek úgy értelmezték a német menekültügyi hatóságnak azt a döntését, hogy a szír menedékkérőket nem küldik vissza abba az országba, ahol beléptek az EU-ba, hogy szabadon továbbmehetnek Németország felé.

Joachim Herrmann a Passauer Neue Presse című lapban szerdán megjelent interjúban elmondta, hogy jó szándékú döntés volt a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) részéről, hogy a szír menedékkérőket nem küldik vissza, hanem önként átvállalják a menekültügyi eljárás lefolytatását. Ugyanakkor a Magyarországon tartózkodó menekültek közül sokan “szabadjegyként” fogták fel ezt a változtatást – mondta a konzervatív CSU politikusa. Joachim Herrmann hangsúlyozta, hogy segítséget kell nyújtani Magyarországnak és meg kell akadályozni, hogy további menedékkérők utazzanak Magyarországról Németországba. 

Hozzátette, hogy “európai megoldásokra van szükség, Dél-Európában központi befogadó intézményekkel, és a menekültek Európán belüli igazságos elosztásával”. A BAMF augusztus 25-én erősítette meg német lapoknak, hogy augusztus 21-től a szír menedékkérők esetében nem él a menekültügyi eljárás elvégzésére illetékes uniós tagországba történő visszaküldés lehetőségével. A döntésről a munkatársakat egy belső utasításban tájékoztatták, amelyről elsőként az asylumineurope.org menekültügyi hírportál számolt be augusztus 24-én. 

Bajorországba hétfőn és kedden nagyjából 2500 menedékkérő érkezett vonattal Magyarországról. Ennek révén másfél nap alatt összesen 3500 új menedékkérőt regisztráltak a tartományban, ami minden korábbinál nagyobb szám. A Magyarországról a müncheni főpályaudvarra érkezett menedékkérők javára spontán gyűjtést indítottak. A bajor főváros rendőrsége kedden délután Twitter-oldalán már arra kérte az adományozókat, hogy ne hozzanak több élelmiszer és egyéb holmit, mert mindenből van elég.

 

Spanyolországban gyártották a magyar-szerb határon kiépített drótkerítést 

Egy málagai gyárban készítették a drótkerítést, amelyet a magyar szerb határon építettek ki – közölte szerdai cikkében az El Mundo című konzervatív spanyol napilap. José María Gómez, a Mora Salazar cég szóvivője elmondta, hogy Európában ez az egyetlen vállalat, amely ilyen acélpengékkel ellátott drótkerítést -úgynevezett NATO-kerítést – gyárt, hozzátéve, hogy a telepítésben sosem közreműködnek.

Mint mondta, az ő terméküket helyezték el az észak-afrikai spanyol enklávék, Ceuta és Melilla határnál, de szállítanak egyebek közt Görögországba, Romániába, Marokkóba. Példaként említette, hogy ezt a típusú szögesdrótot például börtönök, nukleáris erőművek, repterek védelmére használják. A lap felidézte Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter korábbi nyilatkozatát, miszerint ezek a pengék enyhe, felszíni sérüléseket okoznak. 

Majd megszólaltatta Mikel Araguást, az Acoge Andaluzía nevű menekülteket segítő szervezet főtitkárát, aki elmondta: a múlt héten például súlyos vágási sérülésekkel került kórházba került két fiatal, akik át akartak jutni Marokkóból Ceutába. Az esetek többségében a kezek és a lábak sérülnek, de világos, hogy ez sem gátolja meg a menekültek abban, hogy elkerüljék a kerítést – jelentette ki. A marokkói-spanyol határokon felállított kerítéseken minden évben tízezrek próbálnak meg átjutni.

 

Vita London és Berlin között a menekültek befogadásáról

Az egyik német kormánypárt egy vezető parlamenti képviselője szerdán alig burkoltan megfenyegette a brit kormányt, hogy ha Nagy-Britannia nem vállal “méltányos” részt az Európai Unióba érkező menekültek befogadásából, akkor Berlin nem fogja támogatni Londont az általa igényelt EU-reformokról szóló tárgyalásokon. A brit kormány egyelőre 500 szíriai menekült befogadására vállalt kötelezettséget, jóval kevesebbre, mint más nagy EU-tagállamok.

Stephan Mayer, a Bundestag tagja, a bajor CSU belügyi kérdésekért felelős szakpolitikusa a The Times című tekintélyes konzervatív brit lapnak adott, szerdán ismertetett interjúban kijelentette: a migrációs válság hatalmas kihívás, amely “jelentős átrendeződéseket eredményezhet az EU-n belüli kétoldalú kapcsolatokban” a következő hónapokban.

Mayer szerint ha a brit kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a migránsok befogadásával járó terhek megosztásának kérdésében “nem a klub tagja”, az “károsíthatja bizonyos mértékig” a kétoldalú brit-német kapcsolatokat, és így nyilvánvalóan David Cameron brit miniszterelnök esélyeit is arra, hogy sikerrel járjon a brit-EU viszonyrendszer London által igényelt újratárgyalásán.

“Mindig is rokonszenveztem a Nagy-Britannia által az EU-ban betöltött szereppel és a (brit-EU viszonyrendszer) újratárgyalására irányuló brit igényekkel, ám most hatalmas humanitárius katasztrófa részesei vagyunk, és ezúttal sem rokonszenvet, sem megértést nem tanúsítok az egyéni országérdekek vezérelte álláspontok iránt” – fogalmazott a brit lapnak adott interjúban a befolyásos német kormánypárti politikus.

A The Times kommentárja szerint katasztrófával érne fel Cameronnak, ha elveszítené Berlin támogatását az EU-reformokról tervezett tárgyalásokon. A brit kormányfő tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság sorsáról, de addig London újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában a konzervatív párti brit kormány szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

London ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe. Cameron ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani EU-szerződésekben szereplő, legfeljebb hétévi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák az újonnan csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását.

Angela Merkel német kancellár a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben utalást tett bizonyos EU-szerződések módosításának lehetőségére. Nem részletezte, hogy pontosan mely szerződési elemek módosításáról lehet szó, de kijelentette: derűlátóan ítéli meg annak az esélyét, hogy sikerül “jó megoldást” találni a London által felvetett problémákra. Ha ehhez ténylegesen az EU-szerződések módosítása szükséges, “akkor ezen el kell gondolkodnunk” – fogalmazott Merkel a néhány héttel ezelőtti BBC-interjúban.

“Emiatt nincsenek álmatlan éjszakáim (…) meg kell teremteni a szükséges előfeltételeket ahhoz, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradhasson” – tette hozzá.

 

Az FT a schengeni övezetre nehezedő nyomásról írt

Az európai menekültválság felfedte a schengeni övezet gyenge pontjait, és a térség olyan nyomás alá került, mint még soha – írta szerdán a Financial Times (FT) brit gazdasági-politikai napilap európai kiadása. “A schengeni határ gyengébb pontjai közül néhányat, konkrétan például Görögországot, az EU legsérülékenyebb kormányai irányítanak” – állapítja meg a FT.

A lap szerint a probléma része, hogy bár az övezet határai közösek, nincs közös “belügyminisztérium”, amely a biztonsági kérdéseket ellenőrizné és arányosan kezelné a menedékkérelmeket. A közös uniós ügynökségek pedig olyan kihívással néznek szembe, amely legyűrheti őket. Az írás rámutat, hogy amikor a dublini szabályokat elfogadták (ez rendezi a menedékkérelmek elbírálásának felelősségét a schengeni övezetben), a déli államok inkább a kivándorlás kiinduló országai voltak, nem egy bevándorlási válság frontállamai, így boldogan vállalták a dublini kötelezettségeket. Görögországban azonban jelenleg egy természeti csapáshoz hasonlatosak az állapotok, ezért oda egyetlen ország sem küld vissza menedékkérőket – teszi hozzá a lap.

A  Financial Times úgy tudja, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a jövő héten újabb reformokat javasol majd az uniós menekültpolitikához, a menedékkérők tartós elosztása érdekében, de a lap szerint ez újabb heves politikai ellenállásba ütközhet. (MTI)

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük