Menekültválság: Görögország konzultációra hazarendelte ausztriai nagykövetét

 

“Ausztria megérti a Görögországban kialakult feszültséget, miután növekszik az országra nehezedő nyomás a migrációs áradat csökkentésében való részvétel miatt” – olvasható a közleményben. Minden országnak jogában áll visszahívni diplomatáit, ugyanakkor remélhetőleg Görögország átgondolja a történteket – tették hozzá. 

   

Az osztrák külügyminisztérium lát esélyt arra, hogy Görögország bécsi nagykövete tájékoztatja a görög döntéshozókat a menekültek célországainak helyzetéről és az ezen országok előtt álló kihívásokról – áll a közleményben, amely szerint Görögországnak hozzá kellene járulnia az északi irányba tartó menekültek számának csökkentéséhez.

   

Görögország csütörtökön bejelentette, hogy konzultációra hazarendelte bécsi nagykövetét. A görög külügyminiszter azért rendelkezett így, hogy “megőrizze a görög és az osztrák állam, illetve azok népei közötti baráti kapcsolatokat”.

   

Görögország korábban tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a szerdán Bécsben rendezett, a migrációs válság lehetséges megoldásait tárgyaló nyugat-balkáni konferenciára nem kapott meghívót. A görög külügyminisztérium úgy vélte: “egyoldalú és egyáltalán nem barátságos” az, hogy Görögország nélkül akarnak döntést hozni olyan kérdésről, amely az országot és a határait érinti.

   

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerdán “szégyennek” nevezte, hogy Görögország meghívása nélkül, és az EU által biztosított kereteken kívül rendezett Ausztria konferenciát. Az uniós országok már sokszor bírálták Athént a menekültáradattal kapcsolatban, mert szerintük Görögország nem megfelelően kezeli a válságot. (MTI)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük