Mentőakció: Ausztriában dolgozó férfi tûnt el hegyi túrázás közben Karintiában (Frissítve: holtan találták)

 

 

Frissítés:

Az orf.at beszámolója szerint a korábbi hírekkel ellentétben mégis találtak holttestet a lavina alatt. Késő délutánra kiderült, a keresett személyről van szó. A portál megszólaltatta a mentés parancsnokát, aki elmondta, a férfi vasárnap 13 órakor indult el, egy órával később még telefonon felhívta édesanyját, utána viszont már nem jelentkezett. A lavina magját átkutatva szondákkal bukkantak a testre, először abból indultak ki, hogy a hótömegben képződött légbuborékok egyikében a túrázó túlélhette az omlást. Ezért különösen óvatosan jártak el a mentésnél, amelynél orvos is jelen volt, azonban a férfinek csak a holttestét tudták kiszabadítani, minden valószínûség megfulladt a hótömeg alatt.

 

Korábban írtuk:

A 37 (más tudósítások szerint 32) éves férfi vasárnap 13 körül Bad Kleinkirchheim községnél lévő 2305 méteres Moschelitzen irányába. A férfi késő délutánig nem érkezett vissza a túrából, ezért szállásadója értesítette a rendőrséget, illetve a hegyi mentőket. Több tûzoltóság is bekapcsolódott a kutatásba, illetve keresőkutyák is érkeztek, egészen éjjel egyig tartott az akció, ekkor a rossz időjárás miatt felfüggesztették. A férfi munkaadója az ORF-nek elmondta, a szezonmunkásként dolgozó magyar állampolgár kifejezetten megbízható, sohasem késett, ezért a legrosszabbtól tartva azonnal értesítette a rendőrséget.

Hétfőn már 100 ember kereste a túrázót kutyákkal, valamint helikopterrel. Közel negyven segítő vizsgált át egy lavinaomlást, ám a szondákkal nem akadtak a férfi nyomára. A mentés vezetője, Horst Wohlgemuth arról számolt be az ORF-nek, hogy helikopter az egységek és a felszerelés mozgatásában segít, de felderítést is végez. A magyar férfi nem ismerte a terepet, azonban kifejezetten sportoló alkatként jellemezték. Az eltûnt túrázó mobilját egyelőre nem sikerült bemérni. 

Tirolban, Scharnitz környékén egy 42 éves német túrázó után kutatnak, a férfi a 2569 méter magas Pleisenspitze-re indult el szombaton délelőtt. Délután a megbeszélt időre nem érkezett vissza, így azonnal megkezdték a keresését, ám sem aznap, sem vasárnap nem akadtak a nyomára. Hétfőn tovább folytatódott a kutatás, azonban a hét utolsó napján 30 centi hó esett, így a keresőknek nagyon nehéz dolguk van. (MTI, ORF)

Aktuális felvétel a környékről

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük