Múzeumok éjszakája Ausztria 2014: 700 intézmény várja a látogatókat

 A 2000-ben megrendezett első múzeumok éjszakája óta mintegy ötmillió látogatója volt a rendezvénysorozatnak, amely Ausztria legnagyobb kulturális eseményévé nőtte ki magát – összegezte az elmúlt tizenöt tapasztalatait Alexander Wrabetz, az ORF vezérigazgatója. 

Az osztrák közszolgálati rádió és televízió (ORF) kezdeményezésére létrejött országos programhoz a bécsi Collegium Hungaricum is csatlakozott a csütörtökön megnyílt határnyitásról szóló kiállításával, amely használati tárgyakon és emlékeken keresztül idézi fel a nyolcvanas évek végének osztrák és magyar mindennapjait. 

Bécsben idén először a Szent István székesegyház kincstára és a Halászmúzem és is megnyitja kapuit. A látogatók betekinthetnek a Wiener Stadthalle rendezvényközpont kulisszái mögé is, ahol jövőre az Eurovíziós Dalfesztivált tartják. 

   

A jól ismert bécsi múzeumok mellett az osztrák fővárosban bemutatkozik például a 48er-Museum, amely a hulladékgyûjtést és feldolgozást állította tárlata középpontjába. A Wilhelminen Kórház múzeumában orvostanhallgatók híres történelmi személyiségek szerepébe bújva mutatják be az egyes korok betegápolási szokásait, a középkortól kezdve. 

   

A rendezvénysorozat az egyes tartományokban is gazdag programot kínál. Burgenlandban 36 múzeum és galéria látogatható, ebből 14 Kismartonban (Eisenstadt).  A múzeumok hosszú éjszakája határokon is átível, hiszen Liechtenstein és Svájc néhány múzeuma is csatlakozott a rendezvényhez. 

A múzeumok éjszakájára 13 euróba (csaknem 4000 forintba) kerül a belépőjegy, amellyel a rendezvényhelyszínek között ingázó buszokon is lehet utazni és a jeggyel a bécsi helyi közlekedés is igénybe vehető. A 12 éven aluli gyerekek számára a részvétel ingyenes. 

   

Bővebb információ a rendezvény honlapján található.

Tavaly 5 millió látogatója volt a rendezvénynek Fotó: ORF / Hans Leitner

Tavaly 5 millió látogatója volt a rendezvénynek Fotó: ORF / Hans Leitner

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük