Nagy tömeg Bécsben a szélsőjobboldali nézetek elleni tüntetésen

Ahogy múlt hétvégén Németországban, úgy péntek este Ausztriában is több demonstráció zajlik, hogy tiltakozzanak az Alternatíva Németországért (AfD) szélsőjobboldali parlamenti párt és annak idegenellenes álláspontja ellen. A bécsi parlament előtt 18 órakor kezdődött a tüntetés és a szakadó eső ellenére nagy volt a tömeg, adta hírül a Krone.

Péntek 18 órakor az eső ellenére több ezer ember vonult utcára Bécsben a szélsőjobboldali nézetek, a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni tiltakozó rendezvényen, melyet a „Védjük meg a demokráciát!” címmel hirdettek meg.

Akár 15 ezer résztvevőt is várnak

A tüntetés a bécsi parlament előtt zajlik, a színpad mögé az épületre a „#WeRemember” feliratot vetítették ki. A rendőrség 10 és 15 ezer közötti résztvevőre számít. Az akció várhatóan este 10 órakor ér véget. Innsbruckban (Landhausplatz) és Salzburgban (főpályaudvar) is hasonló tüntetések vannak.

A bécsi tüntetést a Fridays for Future, a Black Voices és a Platform az emberséges menekültpolitikáért kezdeményezte. Az SPÖ és a Zöldek, valamint számos más szervezet – köztük a Caritas, a Katholische Aktion Österreich, az Osztrák Szakszervezeti Szövetség és a Munkáskamara – is csatlakozott a felhíváshoz.

Az SPÖ és a Zöldek is a demokrácia védelmére szólítottak fel a Twitteren. „Amire Németország képes, arra mi is képesek vagyunk. Menjünk ma együtt az utcára a jobboldali gyűlölet ellen” – tweetelték például a Zöldek.

A vártnál nyolcszor több résztvevő volt Németországban

A tüntetés mintájául a múlt héten Németországban tartott hasonló demonstrációk szolgáltak. Állítólag összesen mintegy 910 ezer 600 ember vett részt az ország számtalan nagy- és kisvárosában. Münchenben még a tüntetést is le kellett mondani: A rendőrség ott 25 ezer résztvevőre számított. Végül azonban a szervezők szerint 200 ezren jelentek meg, ami azt jelentette, hogy be kellett húzni a vészféket.

Remigrációról beszéltek

A tüntetési hullámot az váltotta ki, hogy sajtóértesülések szerint egy szélsőjobboldali találkozót tartottak tavaly novemberben Németországban, amelyen az Alternatíva Németországért (AfD) képviselői is részt vettek. A találkozón több millió bevándorló kitelepítése is felmerült. A Potsdamban tartott találkozón AfD-s és a konzervatív Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) tartozó politikusok remigrációról beszéltek. Azaz mindazokat egy „észak-afrikai” mintaállamba kellene deportálni, akik nem tudnak a német társadalomba asszimilálódni, köztük német állampolgárokat is. A találkozón az ausztriai szélsőjobboldali Identitárius Mozgalom korábbi vezetője, Martin Sellner is részt vett. Az információk szerint Sellner volt az, aki a több millió bevándorlóval kapcsolatos deportálási terveket megfogalmazta. A jelentés Németország-szerte felháborodást keltett.

A tüntetők Németországban kifejezésre juttatták: nem akarják, hogy az ország visszatérjen a náci múltjához. 

3000 ember Innsbruckban

A rendőrség szerint mintegy 3000 ember vett részt az innsbrucki Landhausplatzon tartott tüntetésen. A rendezvényt „Álljunk ki a jobboldal ellen – Tirol a demokráciáért és a sokszínűségért” címmel szervezték. A két kezdeményező, Amelie Deniffel és Lea Weichenberger előzetesen elmondta, hogy „mindazok, akik ma eljöttek, azt bizonyítják, hogy jelenleg sokakban él ez az igény, és hogy most fontos, hogy aktívan és egyértelműen állást foglaljunk a jobboldali szélsőségekkel szemben” – olvasható a tirol.ORF.at oldalon.

1400 tüntető Salzburgban

Az APA becslése szerint mintegy 1400-an tüntettek pénteken kora este esős időben Salzburg városában „az emberségért, a szolidaritásért és a szélsőségek ellen”. A salzburgi mércével mérve nagynak bizonyult tüntetésre számos civil szervezet hívott fel. Mielőtt a hosszú menet elindult a történelmi belváros felé, szónokok figyelmeztettek a nemcsak Németországban és Ausztriában, hanem az egész világon zajló jobbratolódásra – salzburg.ORF.at.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük