Napfogyatkozás 2015 Ausztria: pénteken délelőtt fél 10 körül már észlelhető a jelenség, nem lesz gond az energiaellátással

 

A jelenség ideje alatt a fotovoltaikus, azaz napkollektoros energiatermelő egységek teljesítménye hirtelen leesik, majd újra visszaáll, mindez gyorsabban történik majd, mint napfelkeltekor vagy napnyugtakor. Az osztrák szakemberek azzal számolnak, hogy péntek délelőtt hirtelen 120 megawatt (MW) napenergia tûnik majd el, az osztrák átvitelirendszer-üzemeltető Austrian Power Grid (APG) tájékoztatása szerint ez a mennyiség pótolható, hiszen a termikus erőmûvek a kieső árammennyiséget gyorsan elő tudják állítani. A Bécs Freudenau külvárosának Duna-erőmûve például 172 megawatt (MW) teljesítménnyel mûködik. Az APG szerint az sem jelent majd problémát, ha az energiatermelés teljesítményének akár ötven-hatvan százaléka is eltûnik egy időre. 

Az osztrák energiafelügyelet (E-Control) szintén úgy véli, hogy Ausztria energiaellátásnak biztonsága nem lesz veszélyben március 20-án. 

Az osztrák APG szakemberei már hetek óta egyeztetéseket folytatnak a szomszédos országok illetékes szerveivel a napfogyatkozást kísérő óvintézkedésekről. Az áramhálózatnak viszonylag állandó teljesítményre van szüksége, hogy biztonságosan mûködhessen, ezért hónapok óta egy európai szakértő csoport vizsgálja a napfogyatkozás okozta lehetséges hatásokat – nyilatkozták az APG illetékesei.  Az európai elektromos átvitelirendszer-üzemeltetők hálózatának (ENTSOE-E) tagjai, köztük az APG is mindent egybevéve nagyjából egy éve készülnek a március 20-i jelenségre. 

A pénteki részleges napfogyatkozás többek között Németország energiaellátására lesz majd jelentős hatással, ahol az energia ötven százaléka a Napból származik. Az egyre növekvő megújuló energiaforrás miatt a feszültségingadozás évek óta problémát jelent, azonban a szakemberek már dolgoznak a tartalék áramforrás kifejlesztésén. 

Március 20-án Bécsben 9 óta 37 perckor kezdődik a részleges napfogyatkozás, az ország nyugati részén fekvő Bregenzben 9 óra 27 perckor észlelhető már a jelenség, amelynek tetőpontja 10 óra 46 perckor látható majd Bécsből, 10 óra 36 perckor pedig Bregenzből. Az egész égi jelenség nagyjából 12 óráig tart Ausztriában. A következő, Ausztriából is látható napfogyatkozás 2021. június 10-én lesz, teljes napfogyatkozás pedig 2081-ben.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük