Napfogyatkozás Ausztria 2015: sötétség délelőtt, veszélyes védőeszköz nélkül a Napba nézni (fotókkal)

 

A napfogyatkozás csúcspontja, az átmeneti sötétség (a Hold árnyéka) Ausztria nyugati részén 10 óra 36 perckor várható, Bécsben 10 perccel később. A jelenség 11 óra 48 és 58 perc között ér véget Ausztriában.

 

A németországi és ausztriai fotók:

 

 

 


 


 


 

 


 

Az első fotók Angliából és Íroszágból, ahol korábban kezdődött a jelenség:

 


 

 


 


 

 


És egy kamufotó a végére, itt a története:

 

 

 

Súlyos szemkárosodást okozhat a jelenség közvetlen, szabad szemmel való figyelése

 

Súlyos szemkárosodást, akár vakságot is okozhat, ha valaki szabad szemmel nézi a Napot – figyelmeztet az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala a pénteki napfogyatkozást megelőzően.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szûrő, a polárszûrő, a kompaktlemez (CD) és a kormozott üveg sem nyújt megfelelő védelmet, illetve távcsövön, látcsövön vagy fényképezőgépen keresztül is kockázatos figyelni a pénteki csillagászati jelenséget. 

Az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet tanácsa szerint a napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. Ez legegyszerûbben a camera obscura elvén alapuló kivetítéssel érhető el: egy kartonlapba kisméretû lyukat készítünk – például gombostûvel – és a Nap képét ezzel vetítjük ki egy fehér papírlapra. Ezzel a módszerrel egyszerre többen is, veszélytelenül megfigyelhetik a jelenséget.

A szakértők szerint azokat a kisgyermekeket, akik még nem képesek felmérni a Napba nézés veszélyeit, a jelenség ideje alatt lehetőleg olyan fedett helyre kell vinni, ahol nincs lehetőségük védtelen szemmel a Napba nézni – olvasható az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Nap közvetlenül csak speciálisan erre a célra készült szûrőszemüvegekkel nézhető, ám ezeket is csak akkor szabad használni, ha biztosan megfelelő védelmet nyújtanak. A szakemberek szerint a szûrőszemüveg viselése előtt figyelmesen el kell olvasni a használati utasítást, meg kell győződni arról, hogy a szemüveg rendelkezik-e megfelelő minősítéssel, illetve, hogy nem sérült-e a szûrő.

Megfelelő szûrőn keresztül a Napnak elég halványan, az égnek teljesen feketén kell látszania, ha nem így van, akkor nem szabad használni a szemüveget. Optikai eszközökkel – távcső, látcső, fényképezőgép – soha nem szabad a Napot nézni, akkor sem, ha az ember szûrőszemüveget visel.

A szelfik vakságot okozhatnak

 

A napfogyatkozással készített szelfi súlyos szemkárosodást okozhat – figyelmezettek szakemberek a pénteki csillagászati jelenség, a részleges napfogyatkozás előtt. A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog.

A legutóbbi, 1999-es napfogyatkozáskor még nem léteztek kamerával felszerelt mobiltelefonok, manapság azonban milliók érezhetnek rá kísértést, hogy lefotózzák magukat pénteken az égitestek ritka asztrológiai együttállásával.

A brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat.

Daniel Hardiman-McCartney, a brit optikusok kollégiumának klinikai szakértője hangsúlyozta annak veszélyét, hogy szelfizés közben akár véletlenül is belenézhet valaki a Napba. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek, és a jelenséget természetesen megfelelő védőfelszerelés nélkül távcsövön, teleszkóppal vagy más optikai eszközzel sem lehet megtekinteni – írta a The Daily Telegraph online kiadása.    

A jelenség megfigyeléséhez a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők. 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük