Napi limitet vezet be Ausztria: csak 80 menekültkérelmet fogadnak be, 3200 embert engednek át

Archív kép: menekültek tavaly Nickelsdorfnál. A magyar határzár óta délről érkeznek a migránsok Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Archív kép: menekültek tavaly Nickelsdorfnál. A magyar határzár óta délről érkeznek a migránsok Ausztriába Fotó: Krizsán Csaba/MTI

 

Johanna Mikl-Leitner tájékoztatása szerint ez a kettős felső határérték további intézkedésig lesz érvényben. A bejelentés szerint amennyiben ezeket a meghatározott számokat átlépik, az osztrák hatóságok átmenetileg leállítják a menedékkérőknek az országba történő beléptetését. Az intézekedést péntektől vezetik be.

 

Szlovén lapok: az osztrák korlátozások láncreakciót váltanak ki

 A gazdasági bevándorlókra bevezetett osztrák korlátozások láncreakciót, vagyis dominóhatást váltanak ki a balkáni útvonalon fekvő országokban, de valójában Bécs azon csendes kívánságát tükrözik, hogy Ausztria helyett a tőle keletre fekvő országok valamelyike vállalja fel a felelősséget határai teljes lezárásáért a migránsok előtt – írták a szlovén lapok szerdán.

   

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter kedden a stájerországi Spielfeldnél bejelentette: felső határt szabnak a beengedett migránsok napi létszámára, és a menekültek áradata miatt további tizenkét beléptetőpont kiépítését tervezik. Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter pedig arról beszélt: drónokat vetnek be, és szigorúbban ellenőrzik a határokat, hogy megakadályozzák az illegális határátlépéseket. 

    

A szlovén média egy része ezt azzal magyarázta: “Bécs csendben kivár, hogy határok teljes lezárásának felelőssége ne őt terhelje”.A Vecer című maribori napilap úgy fogalmazott, “Ausztria titokban azt reméli, hogy a kéziféket valaki más húzza be”. 

A parlament nemzetvédelmi bizottsága Miro Cerar miniszterelnök vezetésével szerdán délelőtt az ausztriaihoz hasonló szlovéniai intézkedések bevezetéséről tárgyalt.

   

A Dnevnik című ljubljanai napilap arról cikkezett, hogy az osztrák szigorítások Szlovénia, Olaszország és Magyarország irányában a schengeni megállapodás felfüggesztését jelenthetik, és óriási gazdasági károkat okozhatnak. A lap szerint Bécs lépése a migránsok iránti “vendégszeretet” politikájának a végét is jelentheti, ami egyébként kampánytémává vált a közelgő osztrák választások előtt. (MTI)

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük