Negyven felett: megdőlt az ausztriai melegrekord

Több burgenlandi és Alsó-ausztriai településen 35 feletti értékeket mértek, Güssingben (Németújvár) 35,6  Wiener Neustadt-ban 38,5, Andau-ban 38,4 fokot mutattak a hőmérők – és a szakértők szerint nem kizárt, hogy a 40,6-es érték tovább emelkedik délután négy óráig.

A kurier.at írása szerint június 1. óta Bécsben 25 alkalommal volt trópusi éjszaka: azaz a levegő még éjjel sem hûlt le húsz fok alá. A szakemberek szerint az éghajlati jellegzetességek alapján jóval nagyobb különbségeknek kellene lenniük a nappali és az éjszakai értékek között.

Ezenfelül a nyáron 23 napon 30, hét alkalommal pedig 35 fok felett alakult a hőmérséklet az osztrák fővárosban, ami további rekord.

Csütörtökön reggel egy hidegfront érte el Nyugat-Ausztriát: Vorarlbergben és Tirolban már esett, és amíg keleten tombolt a hőség, addig az említett területeken már csak 20 fok körüli értékek voltak a jellemzőek. A nyugatról érkező front pénteken tovább vonul  Ausztria déli és keleti tájai fele, a meteorológusok felhőszakadásra és jégesőre figyelmeztetnek.

 Szombatra aztán mindenhol vége hőségnek, 19 és 27 fok körüli hőmérsékletek várhatóak.

 

A magyaországi időjárás: péntek este érkezik az enyhülést hozó hidegfront

Péntek este záporokkal, zivatarokkal érkezik az enyhülést hozó hidegfront, amelynek hatására véget ér az országos kánikula. A hétvégén többfelé 26 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet, de másutt még 32-33 fokos melegre kell készülni – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzésből.

E szerint pénteken eleinte túlnyomóan derült, napos, száraz időre lehet számítani, majd délután északnyugaton, nyugaton többször megnövekszik a felhőzet, és eleinte szórványosan, késő estétől pedig egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Keleten többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Nyugat-Dunántúlon reggeltől, a Kelet-Dunántúlon pedig délutántól a szél helyenként megerősödhet, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 17 és 24 fok között, keleten néhol 17 fok alatt várható. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 33 és 39 fok között, északnyugaton 30 fok körül alakul.

 

Szombaton hidegfront vonul át az országon. Nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar, délután egyre inkább a keleti országrészben. Délelőtt keleten, délután nyugaton valószínû többórás napsütés. Az északnyugati, északi szelet sokfelé erős, helyenként viharos széllökések kísérik. A minimumhőmérséklet 16 és 23 fok között valószínû, a maximumok nyugaton 26, keleten 33 fok körül alakulnak.

Vasárnap a napsütés mellett a középső és a keleti országrészben lehetnek elszórtan záporok. A legalacsonyabb hőmérséklet 12 és 20 fok között lesz, nappal 26-32 fokig emelkedhet a hőmérséklet – olvasható az előrejelzésben.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük