Nem tudnak shoppingolni a turisták: vasárnap is nyitva tartaná a bécsi üzletek egy részét a kamara

Az intézkedéstől 140 millió euró többletbevételt és 800 új munkahelyet remél a kamara vezetője. A szervezet munkacsoportja Bécs első kerületében, vagyis a Szent István dóm és a Városháza környékén jelölné ki a turistaövezetet, ahol lehetőség szerint vasárnap is nyitva tarthatnának a boltok. Lehetséges két további központnak Schönbrunn környékét és a Mariahilfer Strassét neveznék meg. A kamara vezetőjének tervei szerint már 2015-re elérhetik, hogy legyenek vasárnap is nyitva tartó boltok Bécsben. 

 Az első kerület 500 vállalkozásának körében végzett előzetes felmérés alapján 71 százalék támogatja a turistaközpont kijelölését, a kereskedők között ez a szám 64 százalék. A felvetésről szóló kamarai szavazást az elkövetkezendő hetekben tartják, eredményét pedig november második feléig teszik közzé. 

   

A gazdasági kamara vezetője elmondta: Bécsben a turizmus fellendült, hiszen 2004 óta megduplázódottak a szálláshelyek, az osztrák fővárosban eltöltött éjszakák száma pedig időközben csaknem 13 millióra nőtt. 

   

Lelkesen fogadta a kezdeményezést a kamara turisztikai ágazatának vezetője, aki szerint gazdaságilag is előnyös, ha az idelátogatók bevásárolni is tudnak az ittlétük alatt. A kamara hotelágazatának vezetője szerint a vasárnapi nyitva tartás csak még vonzóbb turistacélponttá teheti Bécset, hiszen mindig visszatérő kritika, hogy a belvárosban nincsenek nyitva az üzletek a hét utolsó napján. 

   

Azonban míg a kamarán belül teljes az egyetértés, a turisztikai és szabadidő szekció vezetője szkeptikusan reagált a felvetésre és az egyeztetés hiányáról beszélt. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) gazdasági egyesülete szerint a kamara felvetése a nagy hotelláncok érdekeit a bécsi kereskedők érdekei elé helyezi. A bécsi városházán egyelőre annyit közöltek, hogy nyitottak az egyeztetésre.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük