Nem ússzák meg az autósok a külföldi szabálysértést: kikérik a magyar rendszerből az adatokat a hatóságok

A totalcar.hu olvasója,  Zoltán néhány hete küldött levelet, melyhez egy németül írt, bírságcsekkel végződő hivatalos dokumentumot is csatolt. Ausztriából érkezett cégének címére, azt írják, augusztus elején Oberwart közelében lefényképezte egy sebességellenőrző kamera, amikor a megengedett 100 helyett 134-gyel hajtott. Zoltán nem tagadja, hogy járt akkoriban arrafelé, de meglepte, hogy a szomszédos országból utána küldték a bírságcsekket, melyen 110 eurót, vagyis körülbelül 32 ezer forintot kell befizetnie a helyi szabálysértési hatóság, Bank Burgenlandnál vezetett számlájára. 

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától a vártnál is érdekesebb válaszlevelet kapott a szakportál az ügyben. A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999-es törvény módosított változata szerint a külföldi hatóságok automatikus adatlekérdezést indíthatnak a magyar rendszerben, és a magyar hatóságok is megtehetik ezt, vagyis kikérhetik a külföldi autós adatait. Minderről már 2011-ben született egy európai parlamenti és tanácsi irányelv, de az országok kaptak néhány évnyi időt a felkészülésre. Ez telt le idén. 

Szabálysértési jogsegélyként a Legfőbb Ügyészség közbeiktatásával eddig is adott ki Magyarország adatokat az itteni autósokról a külföldi hatóságok kérésére, de mindez a fentiek miatt idén május 21-óta automatikusan mûködik, vagyis valószínûleg sokkal gyorsabban. Jelenleg nemcsak Ausztria, de például Szlovákia, Románia, Lengyelország, Bulgária, Svédország, Litvánia, valamint Németország és Belgium is használja a lehetőséget, a többiek továbbra is papíralapon dolgoznak.

A teljes cikk a Totalcaron olvasható.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük