Nem Walking Dead, hanem hagyomány: ma este elszabadulnak a krampuszok Ausztriában

Krampuszok Gasteinertal-ban: ősi hagyományok, modern látványosság Fotó: gasteinertal.com

Krampuszok Gasteinertal-ban: ősi hagyományok, modern látványosság Fotó: gasteinertal.com

 

A Facebookon számos rendezvényet hirdetnek, a koreográfia hasonló, a helyi közösség, különböző szervezetek tagjai súlyos öltözötet vesznek fel és kéi faragású maszkokban indulnak útnak. Számos helyen komoly látványosság a krampuszjárás, amit belépődíj ellenében lehet megtekinteni. A Wikipédia az alábbiakat írja:

“Ez az ördög formájú figura osztrák területről származik, neve is az ausztriai németből való, írja a Wikipédia. A német Krampus szó a karom jelentésû régi német Krampen szóból származik, a figurát egyes területeken Krampeln néven ismerik. A gyermekeket rémisztgető alak legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a láncát csörgeti, virgáccsal fenyegeti a gyerekeket, a rendetleneket megbünteti. A krampusz alakja minden bizonnyal a téli napforduló pogánykori hiedelemvilág szellemeinek testet öltője, ördög formájú, patás, szőrös, szarvakkal ellátott ábrázolása pedig a keresztény gondolatkör gonosz elképzeléseire vezethető vissza. A jóságos ajándékosztó megtestesítője mellett, aki a Mikulás, szükség volt a rosszaság és a büntetésosztó megformálására is. A keresztény néphagyomány következtében a jóságos Mikulás mellett a gonosz krampusz, az ördöggel azonosult. A krampusz mára már megszelídült, hiszen a bécsi cukrászdák kedves kis marcipán krampusz figurákat gyártanak és a játékboltok is szívesen árulnak vidám és mókás krampuszbábokat.

Stájerországban ősi hagyomány, hogy minden december 5-én éjjel nagy krampuszfelvonulást rendeznek. A fiatalok ilyenkor mesealakoknak, krampusznak öltöznek, álarcot öltenek, bekormozzák az arcukat, testüket és láncot csörgetve végigjárják a házakat. Mostanában december 1-jén van a legnagyobb krampuszfelvonulás Ausztriában, Schladmingban (Stájerország). Ekkor körülbelül 500 krampusz tûnik fel.”

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük