Német alaposság: televízió-előfizetési díjat kellett volna fizetnie egy magyar vizslának

Christian Staedtler, Janosch Staedtler (jobbra) illetve a felszólítás Fotó: Foto: Stephanie Mersmann

Christian Staedtler, Janosch Staedtler (jobbra) illetve a felszólítás Fotó: Foto: Stephanie Mersmann

 

A lap utánajárt a különös történetnek (azóta már a Die Welt is átvette – jó sok képpel Janoschról), a Koblenzben élő  házaspár Christian és Inge Staedtler ékszerüzletének címére érkezett egy levél Janosch Staedler nevére, a járulékfizetési központtól (GEZ). Janosch-sal több probléma is akadt, először ő egy 6,5 éves magyar vizsla, másrészt pedig a háztartás, ahol él, már fizeti az előfizetést. (Németországban a két közszolgálati csatorna az ARD és ZDF, valamint a Deutschlandradio díjköteles).

A házaspár először arra gyanakodott, hogy komoly a dolog, mert nagyon gyenge viccnek tûnt az egész, mindenesetre a feleség válaszlevelet írt, amiben közölte, hogy a címzett, Janosch bizony KUTYA, ezt bizonyítandó egy állatorvosi számlát is mellékelt.

A január 2-án újabb küldemény érkezett a GEZ-től, az állat gazdái azt hitték, hogy a központ elnézést kér a tévedésért, azonban számla volt a levélben, 53,94 euróról – azaz háromhavi díjról.  A lapnak a házaspár ezután azt mondta az esetről beszámoló lapnak, Janosch – a család korábbi kutyájával ellentétben – nem szereti tévézni, szívesebben fut vagy alszik, a tévé egyáltalán nem érdekli. 

A díjfizetési központ sajtósa először valami tréfának gondolta az egész esetet, hiszen a szabályok szerint a kutyáknak nem kell ilyen járulékot fizetniük.  Az is kiderült, hogyan lett Janosch mégis erre kötelezett alany: valaki az erre szolgáló weboldalon bejelentkezett a nevében – az ugyanis valószínûtlen, hogy eb maga töltötte volna ki az ûrlapot.  A gépezet pedig beindult, cím és név megvolt, küldemény kiment. Az ügy mégis happy enddel zárult: a központ elfogadta a feleség levelében szereplő érvelést, és törölte Janoscht a listáról, a kutyának így nem kell azon törnie a fejét, hogy teremt elő negyedévente több mint 50 eurót.

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük