Német vasutassztrájk 2015: keddtől péntekig beszüntetik a munkát a mozdonyvezetők

 

Délután 15 órától a teherszállító vonatokon dolgozó mozdonyvezetők hagynak fel a munkával, a személyszállító vonatok mozdonyvezetői pedig szerdán hajnali 2 órakor csatlakoznak. A személyszállító vonatok vezetői csütörtök este 21 órakor fejezik be a sztrájkot, a tehervonatokon dolgozó kollegáik péntek reggel 9 órakor veszik fel a munkát. A sztrájk várhatóan komoly fennakadást okoz a németországi vasúti közlekedésben.

A csaknem 200 ezer embert foglalkoztató DB 20 ezer dolgozóját képviselő GDL egyebek között 5 százalékos béremelést követel, és el akarja érni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem valamennyi vasutas nevében is tárgyalhasson a bérekről. A tárgyalások a munkaadóval tavaly kezdődtek, és az előző héten véget ért, 16. fordulón sem vezettek eredményre. 

 

A kedden kezdődő sztrájk sorban a 7. nagyszabású munkabeszüntetés a bértárgyalások kezdete óta. A legutóbbi, tavaly novemberi GDL-sztrájk csaknem 4 napig tartott, a DB szerint több mint 100 millió euró kárt okozott a cégnek.

 

Mávinform: korlátozások lesznek a vasútvonalon a német sztrájk miatt

A németországi vasutassztrájk ideje alatt – április 22-én hajnali 2.00 órától április 23-án 21.00 óráig – a belföldi és a nemzetközi vonatközlekedésében vonatlemondásokra, járatrövidülésekre, késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedden az MTI-vel.

A német munkabeszüntetés érinti a Budapest-Prága-Berlin, illetve Budapest-Hamburg vonalon közlekedő közvetlen nemzetközi vonatokat is. A Metropol EuroNight (EN), a Jeszenszky János EuroCity (EC), a Porta Bohemica EC és a Hungária EC vonat csak a budapesti Keleti pályaudvar és Drezda között közlekedik.

A meghirdetett menetrend szerint közlekedik viszont a Kálmán Imre EN vonat, és a Budapestről Münchenbe tartó vonat, valamint a Münchenből Bécsbe közlekedő railjet. (MTI)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük