Nyári meleg januárban: megdőlt a rekord Ausztriában, károkat okozott az erős szél

Elszállítják a sérült Mazdát a tûzoltók - a kocsi elé és mögé fák zuhantak Fotó: Tûzoltóság Waidhofen an der Thaya

Elszállítják a sérült Mazdát a tûzoltók – a kocsi elé és mögé fák zuhantak Fotó: Tûzoltóság Waidhofen an der Thaya

 

Már pénteken erős széllel érkezett az előre jelzett enyhülés Ausztriába, a vihar több helyen károkat okozott, egyedül a burgenlandi rész úszta meg az orkánt, írja a wetter.at meteorológiai portál. Pénteken Alsó- és Felső-Ausztriában több helyen riasztották a tûzoltókat, a viharban fák dőltek ki. Waidhofen an der Thaya környékén,a B5-ös úton két, mintegy 50 centi törzsû fa zuhant egy Mazda elé (valamint részben a kocsira) és mögé. A 23 éves sofőr és a 3 utasa sértetlenül úszta meg a balesetet. Bad Ischl közelében (Roith)  egy erdei parkolóban álló autókra dőltek fák, valamennyi jármû totálkáros lett.  A tûzoltókat csaknem számos helyre riasztották péntek este, főleg kidőlt fatörzsek miatt, de akadt olyan ház is, amelyiknek letépte a tetejét a szél.

Bad Ischl környékén több autót is megrongáltak a szél által kicsavart fák Fotó:  Tûzoltóság Bad Ischl

Bad Ischl környékén több autót is megrongáltak a szél által kicsavart fák Fotó:  Tûzoltóság Bad Ischl

 

Steiermarkban közel 5000 háztartás maradt áram nélkül szombat reggel, a tartomány nyugati részén pedig az A2-es autópálya alagútjainak nem volt elektromos ellátás. Emiatt az átjárókat reggel fél kilenc és déli fél egy között részben vagy teljesen lezárták, egy időre a forgalmat is elterelték. Szombat déltől Bécsből és környékéről érkeztek jelentések viharkárokról, a fővárosban 100 kilométeres sebességgel fújt a szél, emiatt a Práter fősétányát lezárták. 

Pottendorf és Wiener Neustadt (Bécsújhely) között szünetelt a vasúti közlekedés, mert felsővezetéket elszakította a sínekhez közeli üzemcsarnok szél által letépett teteje. Mödlingben délután csaknem száz alkalommal kellett kivonulniuk a tûzoltóknak, állványok, hirdetőplakátok, fák dőltek ki a viharban. 

Mindeközben meleg volt, az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) 14 állomásán mértek 20 feletti hőmérsékletet, a januári melegrekord Obervellachban (Spittal környéke) és Graz-Strassgangban is megdőlt, mindkét helyet 21,7 fok volt. 

 

A szombati maximumok
Graz/Straßgang (Steimark)           21,7 fok
Obervellach (Karintia)              21,7  fok
Köflach (Steiermark)               21,5  fok
Graz-Thalerhof-Flughafen (Steiermark)     21,4  fok
Graz/St. Peter (Steiermark) 21,2  fok
Golling (Salzburg)               21,1  fok
Graz Egyetem (Steiermark)   21,0  fok
Salzburg-Freisaal (Salzburg)       20,9  fok
Salzburg-Flughafen (Salzburg)  20,8  fok
Deutschlandsberg (Steiermark)        20,7 fok
Leibnitz (Steiermark)                20,7  fok
St. Wolfgang (Felső-Ausztria)         20,1  fok
Innsbruck Egyetem (Tirol) 20,0  fok

Vasárnap markáns hidegfront érkezése várható, csapadékkal, 300-900 méter felett már havazhat is, és hőmérséklet is visszaesik.    

 

Megdőlt a melegrekord, csaknem 20 fok volt Fertőrákoson

Megdőlt az országos melegrekord szombaton, Fertőrákoson csaknem 20 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Reisz András elmondta: legutóbb 2007-ben dőlt meg a január 10-i melegrekord, akkor Tatán 17,4 fok volt. Most ennél több mint két fokkal melegebb volt a Sopron melletti Fertőrákoson, kora délután 19,7 fokos értéket is mértek – közölte a meteorológus. 

Budapesten is megdőlt a napi melegrekord, a belvárosban 16,7 Celsius-fokig melegedett a levegő, a január 10-én a fővárosban mért eddigi legmagasabb hőmérséklet 15,1 fok volt. Ezt is a belvárosban jegyezték fel 2007-ben. 

Az előrejelzés szerint vasárnap hidegfront éri el Magyarországot, ennek hatására többfelé várható csapadék, és jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között várható, a kora délelőtti óráktól fokozatosan csökken a hőmérséklet.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük