ÖBB: átmenetileg nem járnak vonatok Bécs és Budapest között (Frissítve: szállítási gondok Ausztriában)

 

Kurier: túl nagy teher az ÖBB-nek a menekültek szállítása

 

A kurier.at portál összesítése szerint az elmúlt 10 napban körülbelül 60 ezer menekült utazott át Ausztrián, többségük vonaton. Az osztrák vasúttársaságnak (ÖBB) egyszerűen elfogytak a kocsijai, ugyanis nem csak a különvonatokat, hanem a menetrend szerinti járatokat is közlekedtetni kell – a portál úgy fogalmaz, a túlzsúfolt kocsik takarítása több időt vesz igénybe a megszokottnál. A vonalak áteresztő képessége is véges, ráadásul az osztrák belügyminisztérium csk 18 autóbusszal számolhat a menekültek szállításánál. A Kurier úgy tudja, hogy az ÖBB Neusiedl-ből már a Bécsbe bejáró utazókat sem tudta elszállítani, vonatpótló buszok vitték az utasokat az osztrák fővárosba.

Mivel kevés a szerelvény, újabb átmeneti szállásokra van szükség, csütörtökön csak a bécsi Westbahnhofon 3 ezer menekült tartózkodott – a menetrend szerinti vonatokra csak keveset engedtek fel közülük.  A MÁV közben továbbra is szállítja a menekülteket Hegyeshalomig, ráadásul  hírek szerint több tízezer menekült van úton a Balkánon Magyarország és Ausztria irányába. Az osztrákok gondját növeli, hogy jövő héten kezdődik a müncheni Oktoberfest, a bajor fővárost ellepik a turisták – közben a menekülteket is utaztatni kell.

 

A Bécs és Budapest vonalon átmenetileg szüneteltetett vasúti közlekedés miatt a hegyeshalmi vasútállomásról gyalog elinduló menekültek lépik át a határt 2015. szeptember 10-én. Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal folyamatosan szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Bécs és Budapest vonalon átmenetileg szüneteltetett vasúti közlekedés miatt a hegyeshalmi vasútállomásról gyalog elinduló menekültek lépik át a határt 2015. szeptember 10-én. Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal folyamatosan szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe. MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

 

18:10 Gyalog mennek át a hegyeshalmi határon a vonattal érkező migránsok

Rendőri kísérettel gyalogoltak a hegyeshalmi vasútállomásra érkező migránsok az 1-es úton lévő régi kishatárátkelőhöz csütörtök délután.Az utolsó Bécsbe tartó nemzetközi járatot 15 órakor indították el a hegyeshalmi vasútállomásról, azóta az osztrák vasúttársaság (ÖBB) nem fogad és nem is indít a Bécs-Hegyeshalom-Budapest vonalon járatokat.

   

A vasútállomásra nem sokkal öt óra előtt gördült be egy a Keleti pályaudvarról érkező külön vonat, amelyen becslések szerint több mint ezer migráns utazott. Csak csütörtökön eddig mintegy háromezer migráns lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál az MTI információi szerint. Rendőri kíséret mellett a határt mintegy húsz perc alatt érik el a migránsok, akik ezután Miklóshalmára (Nickelsdorf) gyalogolnak, ahonnan buszok viszik őket tovább Bécsbe. 

   

Az elmúlt napokban is indult már útnak gyalog több száz migráns a hegyeshalmi vasútállomásról a határ felé, miután csak a településig közlekedő vonattal utaztak és nem fértek fel vagy nem akarták megvárni a Hegyeshalomból Bécs felé közlekedő járatokat.

 

Több vonattal utaztak nyugat felé migránsok a Keleti pályaudvarról

Több vonattal utaztak migránsok Bécs, illetve délután Hegyeshalom felé csütörtökön a Keleti pályaudvarról. Este hat előtt mintegy százan álltak sorba a peronoknál, előtte, az öt óra után indult vonattal két-háromszázan indultak nyugat felé – tapasztalta az MTI tudósítója. Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy a rendőrök sorba állították az embereket egy kordon mellett, úgy engedték felszállni őket a nyugat felé tartó vonatokra.

A hangosbeszélő délután tudatta, hogy a vonatok csak Hegyeshalomig közlekednek, a nemzetközi jegyeket visszaválthatják az utasok. Az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínen arról számolt be, hogy tolmácsok közölték a várakozókkal: mindenki fel fog tudni szállni a vonatokra. Mint mondta, a migránsok tudták, hogy csak Hegyeshalomig utazhatnak. Az osztrák vasúttársaság kora délután jelezte: túlterheltség miatt átmenetileg nem indít vonatokat Bécs és Budapest között.

   

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője a rendőrség és a bevándorlási hivatal csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján még azt közölte, hogy mintegy kétezer illegális bevándorló várakozik a Keleti pályaudvarnál.

 

 

Túlterhelt az ÖBB

 

A vasúttársaság közlése szerint jelenleg különjáratokat sem indítanak Münchenbe, mivel jelenleg sokkal több menekültet kell Bécsbe szállítani, mint elutaztatni az osztrák fővárosból. A Münchenbe tartó menetrendszerinti járatok közlekednek, azonban csak annyi embert engednek fel rá, amennyi a szabad ülőhely.

   

Az ÖBB szóvivője a Reuters hírügynökség jelentése szerint arról beszélt, hogy várhatóan a nap további részében nem fognak járni a vonatok. A hírügynökségnek a szóvivő megerősítette, hogy mindkét irányban felfüggesztették a vonatközlekedést. 

   

Az utóbbi két hétben csaknem minden vonatunk üzemelt, emiatt jelenleg kevesebb vonat áll rendelkezésre, hiszen a szerelvényeket karbantartani és takarítani kell – közölte a társaság szóvivője. 

   

Az ÖBB egyelőre nem árusít jegyeket az érintett járatokra. A Nezsideri (Neusiedl) és Bruck an der Leitha településekről ingázók és az innen közlekedő iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg – áll a társaság közleményében.

   

Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal folyamatosan szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe. 

Átmenetileg csak Hegyeshalomig közlekednek a MÁV-Start Zrt. vonatai a Budapest-Bécs vonalon – tudatta a vasúttársaság csütörtökön, nem sokkal azt követően, hogy osztrák partnere jelezte: túlterheltség miatt átmenetileg nem indít vonatokat a két főváros között. 

A MÁV-Start közlése szerint az intézkedés miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon késések előfordulhatnak. (MTI)

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük