Online vs nyomtatott lapok: újságolvasás hete kezdődik a bécsi kávéházakban

A Landtmann Kávéház és Étterem Fotó: landtmann.at

A Landtmann Kávéház és Étterem Fotó: landtmann.at

 

Az eseménysorozatot szervező Osztrák Újságok Szövetsége (VÖZ) és a bécsi kávéházak egyesülete a kávéházi viták, eszmecserék szokását akarja újra feléleszteni. A digitalizálódás miatt a kommunikáció nagy része már a neten zajlik, azonban ez a fórum nem pótolja a közvetlen kommunikációt – mondta a VÖZ vezetője, Gerald Grünberger. Úgy fogalmazott: a mostani kezdeményezéssel a kávéházi újságolvasás, viták és eszmecserék hagyományát akarják ápolni. 

Az esemény kezdőnapján, pénteken a már csaknem száz éve mûködő, Bécs 9. kerületében található Cafe Weimarban szerveznek beszélgetést Online vagy print, avagy lejárt a kávéházi újságtartók kora? címen. Az esten többek között Martina Salomon, a Kurier, Rainer Nowak, a Die Presse napilapok munkatársa, Jürgen Grimm, a bécsi egyetem tanára, Helmut A. Gansterer író és a Maximilian Platzer, a Café Weimar tulajdonosa, a Kávéház-tulajdonosok Szövetségének elnöke vesz részt. 

Hétfőn a belvárosi Café Markusplatz kávéházban többek között Herbert Lackner, a Profil, és Stefan Apfl, a Datum címû hetilapok munkatársa, valamint a kávézó tulajdonosa, Markus Muliar annak jár utána, hogyan adható át a fiataloknak a kávéházi kultúra. 

A városházával szemközt található Cafe Landtmanban szerdán Gerfried Sperl, a Der Standard napilap, Michael Lang, az APA osztrák hírügynökség munkatársa, Gernot Blümel, az Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára és a Cafe Museum egyik tulajdonosa, Irmgard Querfeld beszélget arról, hogy a kávéházak mi módon kerültek a közéleti és politikai véleménycserék középpontjába. 

A Karlsplatz közelében található Cafe Museum csütörtökön Christine Nöstlinger, Angelika Hager és Gerhard Loiblesberger osztrák szerzőkkel járja körül az irodalom és a kávéházak közötti különleges kapcsolat témáját. (MTI)

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük