Ónos eső Ausztriában: két halálos áldozata van a napok óta tartó jegesedésnek

Napok óta kritikus a helyzet Ausztria egyes tartományaiban Fotó: einsatzdoku.at

Napok óta kritikus a helyzet Ausztria egyes tartományaiban Fotó: einsatzdoku.at

 

Ahogy arról vasárnap és hétfőn hírt adtunk, Alsó-Ausztria, Steiermark tartományok egyes területein súlyos gondokat okoz a jegesedés: a magas páratartalom, a szemerkélő csapadék miatt több helyen vastag jégréteg képződött az ágakon, a házakon, tetőkön. A fák nem bírták a terhelést, kidőltek, kettétörtek. Az einsatzdoku.at oldal beszámolója szerint Tulln és Hollabrunn környékén a vasúti közlekedés is akadozott, több átjáróban jég borította a sorompókat és lámpákat.

Kedd déli frissítés: a helyzet változatlanul rossz

Órák alatt kritikus állapat alakult a Wiener Neustadt környéki Hohe Wand natúrparkban. A fennsík gyakoraltilag megközelíthetetlenné vált, az utakra fák dőltek, több tûzoltóegység vonult a helyszínre. A hatóságok megpróbálták rábeszélni a környéken élőket, hogy hagyják el otthonaikat az állandó életveszély miatt, azonban nem mindenkit engedelmeskedett. A tûzoltók megpróbálták megtiszítani az utakat, amelyere nem csak fák, hanem szikladarabok zuhantak, a rendkívüli helyzet miatt válságstáb alakult, írja az einstazdoku.at. Végül 31 lakos maradt a területen, főleg kőből épült házakban, ám felkészítették őket arra, hogy hosszú ideig ki kell tartaniuk. 

 

A kedd déli hírek szerint a Duna és a cseh határ közötti területen, Ottenschlag, Gmünd, Waidhofen an der Thaya, Horn, Hollabrunn térségében a legsúlyosabb a helyzet. A tûzoltók éjjel is dolgoztak, hog a kidőlt fatörzseket eltávolítsák az utakról, tetőkről, melléképületekről. Számos helyen áramkimaradással kell számolni, a jeges utak miatt a gyerekeket szállító buszok nem tudtak elindulni, így egyedül Ottenschlag környékén tucatnyi iskola maradt zárva, írja a derstandard.at. 

 

Kedd reggeli összefoglaló:

A wetter.at arról írt, hogy St. Pölten környékén is kritikus a helyzet, ketten veszítették életüket a jeges utakon, egy 48 éves nő fának ütközött autójával, az S33 gyorsforgalmin pedig egy 40 éves sofőr csúszott le az úttestről.

A Bécstől északnyugatra fekvő Zwettl környékén a legrosszabb a helyzet kedden, több mint 50 utat kellett lezárni, iskolák, intézmények maradtak zárva. A Dunától északra fekvő területeken hasonló a szituáció: járhatatlan utak, kidőlt fák nehezítik a közlekedést.

Steiermarkban és Burgenland egyes részein is gondot okoz a jéggé fagyó csapadék, a Hartberg környéki Pöllauban hétfőn este egy teherautó kabinjára zuhant egy fatörzs, a sofőr azonban sértetlenül megúszta a balesetet. Kedden Forchtenstein (Fraknó – Mattersburg környéke)Rosalia településrésze megközelíthetetlen, a lakókat felszólították, hogy maradjanak otthon – déli hírek szerint a tûzoltóság és a katonaság gondoskodik a mintegy 100 lakó ellátásáról. Steiermarkban az utakra fagyó szitálás jelenthet veszélyt az autósokra, illetve a magasabban fekvő területeken könnyen alakulhat ki tükörjég. 

Az einsatzdoku.at oldal galériája itt nyílik.

 Vasárnapi beszámolónk itt olvasható.

 Hétfői hírösszefoglalónk itt nyílik.

 

Magyarország: a középső országrészben a legrosszabb a helyzet (folyamatosan frissülő hírekkel)

 

Mavir: hónapokig tarthat a megsérült távvezetékek helyreállítása

 

A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet – tájékoztatta kedd délelőtt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. az MTI-t. A cég később hozzátette: a Mavir szolgáltatása ettől függetlenül folyamatos.

A cég közölte: keddre virradóra megsérült az Albertirsa-Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa-Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Személyi sérülés nem történt. 

A Mavir szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást. A károk felmérése, a távvezeték helyreállítása azonban több hónapot is igénybe vehet – közölték. Az ellátás azonban a helyreállítás alatt is folyamatos marad – tették hozzá. 

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hajnalban megnyitották, de reggel újra lezárták az M0-ás autóutat Gödöllővel összekötő M31-est felsővezeték-szakadás miatt. Mint mondta, hétfő este azért kellett teljes zárást elrendelni az M31-es autóúton, mert a 9-es kilométernél leszakadt egy felsővezeték. A hibát kedd hajnalra elhárították, az utat megnyitották, ám reggel 7 óra körül – egy másik vezeték elszakadása miatt – ismét le kellett zárni. A fővárost és az M3-as autópályát az M0-son át közelíthetik meg az autósok – tette hozzá.

 

 

Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen

 

Az ónos eső és fagy okozta fakidőlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetői bekötő úton, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig. Az útlezárások miatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen – tájékoztatta a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője kedden az MTI-t.

Hevesi Katalin közölte: éjjel több villanyvezeték is leszakadt, ezért szünetel az áramszolgáltatás Parád, Parádóhuta, Galyatető és Mátraszentimre egy részén, továbbá Parádsasvár egész területén. Ezeken a településeken 846 fogyasztó maradt áramszolgáltatás nélkül.

Éjszaka harmincöt mûszaki mentéshez riasztották a megyei tûzoltókat a rendkívüli időjárás miatt, és tizennégy úton rekedt embert mentettek ki, közülük hetet a Mátrai Állami Gyógyintézetben helyeztek el.

 

 

Kidőlt fák, letört ágak nehezítik a közlekedést Nógrád megyében

Eddig 49 esetben távolítottak el az utakról kidőlt fákat, letört ágakat a tûzoltók a hétfő este kezdődött ónos esőzés miatt Nógrádban. A megye 12 településén szünetel az áramszolgáltatás, a probléma csaknem négyezer fogyasztót érint – közölte az MTI-vel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kedden.

 

Angyal Eszter elmondta: Salgótarjánban, Somlyóbányán, Rónabányán, Eresztvénynél és a zagyvarónai elágazóban, továbbá a Bárna felé vezető úton többször, több helyszínen távolították el a teljes vagy félpályás útzárat okozó fákat, ágakat. A Cered és Rónafalu közötti szakaszon 29 káreset miatt dolgoztak. Fák dőltek ki Mátraalmás és Szuha között, a Mátrakeresztes-Galyatető közötti úton pedig több jármû akadt el – tette hozzá.

 

A szóvivő közölte: a Mátrakeresztesről a Mátrába vezető utat teljes szélességében lezárták a jegesedés miatt. A csúszás és az úttestre belógó faágak miatt nehezen lehet közlekedni Cered és Rónabánya között.

 

A Nógrád megyei utak csúszásmentesítésén jelenleg hat-hat sószóró autó dolgozik a salgótarjáni és a balassagyarmati térségekben – tette hozzá. Angyal Eszter elmondta azt is: az áramszolgáltatótól kapott információk alapján Salgóbánya, Somoskő, Bárna és Mátranovák településeken este negyed tíztől, Romhány, Galgaguta, Nógrádsáp, Nézsa településeken pedig a hajnali óráktól szünetel az áramszolgáltatás, nincs továbbá áram Szilaspogony, Cered, Szuha és Mátraalmás több területén sem. Az áramkimaradás jelenleg már összesen 3898 fogyasztót érint, a probléma kijavításáról a szolgáltató gondoskodik.

 

 

Ónos eső – Pest megye: dolgoznak az áramellátási és távközlési zavarok megszüntetésén

 

Pest megyében folyamatosan dolgoznak az áramellátási és távközlési zavarok megszüntetésén – mondta Kossa György országos iparbiztonsági főfelügyelő, a helyi operatív törzs vezetője keddi pilisszentkereszti sajtótájékoztatóján.

 

A tûzoltó dandártábornok azt mondta: Pest megyében huszonkét településen akadozik az áramellátás, köztük Dobogókőn sincs áram, ahol három aggregátor látja el a két melegedő- és befogadóhelyet. Pest megyében éjfélkor mintegy 160 ezer fogyasztónál volt áramszünet, ez a szám reggelre 24 ezerre csökkent.

 

A térségben 110 bázisállomás nem mûködik, de a távközlési cégek is igyekeznek kiküszöbölni a szolgáltatászavart – tette hozzá Kossa György. Kiemelte: Pest megyében jegesek az utak, a ráfagyott víz súlyától folyamatosan dőlnek ki a fák, ami nehezíti a közúti közlekedést.

 

A sajtótájékoztató után konvoj indult Dobogókőre. Az MTI tudósítójának beszámolója szerint az ónos eső következtében két-három centiméter vastag jégpáncél borítja a tájat, recseg-ropog az erdő, mindenütt letört ágakat, kidőlt fákat látni, néhány vasból készült villanyoszlop is eltörött.

 

Lezárták a 3-as főutat Budapest és Gödöllő között

 

A rendkívüli időjárási helyzet miatt kedd reggel lezárták a 3-as főutat Gödöllő és a főváros között, a forgalmat az M3-asra terelik – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

 

Beluzsárné Belicza Andrea tájékoztatása szerint a forgalomkorlátozásra a lefagyások, vezetékszakadások, illetve a főúton végzett mentesítő munkálatok miatt van szükség. Az autósokat a 3-as főút Budapest és Gödöllő közötti szakaszán az M3-as autópályára terelik a rendőrök, akik arra kérik a közlekedőket, hogy a megye útjain fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közlekedjenek – tette hozzá a szóvivő.

 

Ónos eső – Mogyoród nagy részén még mindig nincs áram

 

 Valamelyest javult a helyzet a Pest megyei Mogyoródon, ahol hétfő este az elektromos vezetékek leszakadása miatt szinte sehol sem volt áram, ám reggelig a fogyasztóknak csak körülbelül 25 százalékát sikerült visszakapcsolni a hálózatba – tájékoztatta a nagyközség polgármestere kedden az MTI-t.

 

Paulovics Géza (független) közölte: a szolgáltató szakemberei egész éjjel dolgoztak a hiba elhárításán, de a nehéz időjárási körülmények miatt csak részben jártak sikerrel.  Ismét van áram például a polgármesteri hivatalban és az orvosi rendelőben, valamint a három óvoda közül kettőben, ám az iskolában még nincs, így keddre tanítási szünetet rendeltek el. Azoknak a gyerekeknek a felügyeletét, akiket a szülők nem tudtak elhelyezni, a mûvelődési házban oldják meg, ott áram és gáz is van – mondta a polgármester.

 

Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este azt mondta, a mogyoródi áramkimaradás oka, hogy a vezetékek a rájuk fagyott csapadék súlya miatt leszakadtak. Az áramszolgáltató a katasztrófavédelem munkatársaival együtt dolgozik a károk felszámolásán – tette hozzá.

 

Több megyében is útlezárások vannak

Több megyében is útlezárások vannak a rendkívüli időjárás miatt, az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de járható – közölte a Magyar Közút kedd reggel az MTI-vel.

Az Útinform nem sokkal 5 óra után készült összesítése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén havazik, havas eső esik Salgótarján, Putnok, Nyékládháza és Mátészalka térségében, továbbá az M3-as autópályán Emőd és Ófehértó környékén. 

 

Az éjszakai és a hajnali, kora reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak munkagépek, ennek is köszönhetően az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de Salgótarján térségében latyakos burkolatra is készülhetnek a közlekedők. Szombathely, Körmend, Pápa és Salgótarján környékéről ködfoltokat jeleztek az útellenőrök, ott 100 és 300 méter közötti a belátható útszakasz hossza – áll a közleményben. A tájékoztatás szerint több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett lezárni utakat. 

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta és Felsőtárkány között, Ómassa és Mályinka között, Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között van érvényben teljes pályás korlátozás. 

   

Heves megyében a 24-es út 15-ös és 25-ös kilométere között, a Galyatető és Mátraháza közötti mellékúton, az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő úton, valamint a kékestetői bekötőúton van teljes pályás útzár. 

   

Pest megyében Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek (Komárom-Esztergom megyei terület) között, a Dunakeszi és Gödöllő közötti úton Mogyoród térségében, Isaszeg és Nagytarcsa között, Gödöllő és Valkó (Heves megyei terület) között, továbbá a pilisszántói és dobogókői bekötőutakon szintén a fenti okok miatt van még teljes útzár. 

   

A Magyar Közút kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu weboldalon, illetve a Facebookon (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitteren (www.twitter.com/magyarkozut).

 

Budapesten még több út le van zárva

A fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) a honlapján.

    

A közlemény szerint a XII. kerületben az Eötvös út a Karthauzi utcánál, a Tündér utca a Hableány utcánál, a Mártonhegyi utca a Költő utcánál, az Eötvös út a Konkoly Thege Miklós utcánál, a Budakeszi út az Árnyas utcánál, a Csillagvölgyi út a Béla király utcánál, a Svábhegyi utca (fogaskerekû megálló) az Eötvös útnál, továbbá a Nagykovácsi út és a Hûvösvölgyi út közötti szakasz, a Konkoly Thege Miklós utca a Magas úti lejtőnél, a Diana utca a Költő utcánál, valamint az Irhás-árok. A II. kerületben a Budakeszi út a Labanc utcánál és az Árnyas utcánál, a Nagykovácsi úti körforgalom a Budakeszi út felé van lezárva.

   

Hétfő este óta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) tûzoltóegységei és az önkéntes tûzoltók csaknem kétszáz bejelentett eseményt számoltak fel és további 235 helyen dolgoznak jelenleg is. Főként fakidőlés, ágleszakadás, vezetékszakadás okozott vészhelyzetet. 

   

A mûveletekben 35 tûzoltóautó, 161 tûzoltó, 45 rendőr, valamint a nagykovácsi, a rózsadombi, a zuglói, a hidegkúti és a Wolf önkéntes tûzoltó egyesület 18 taggal, továbbá 4 önkéntes mentőszervezet 31 tagja, a Pilis Parkerdő Zrt. 20 és az Elmû Nyrt. 20 dolgozója vett részt.

   

A fővárosban helyszíni operatív törzs állt munkába a XII. kerület Hollós u. 5. szám alatt, a Dologház utcai objektumban pedig az FKI operatív törzse kezdte meg mûködését. A XII. kerületi helyi védelmi bizottságot is összehívták.

   

A XII. kerületben két befogadó helyet nyitottak, ezeket 23-an vették igénybe. 

   

A rendkívüli időjárás miatt a fővárosban 6372 fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoztak és dolgoznak a szakemberek. A Kispesti Hőerőmû rövid leállása miatt a távhőszolgáltatás csökkentett hőfokkal, 90 fok helyett 60 fokon üzemelt.

 

Az éjszaka is dolgoznak a tûzoltók Budán az ónós eső miatt

 

Folyamatosan dolgoznak a fővárosi tûzoltók Budán az ónos eső miatti vészhelyzetek elhárításán – közölte Kisdi Máté az MTI-vel hétfő este.

Tájékoztatása szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a fővárosban hétfő éjszaka és kedden a  reggeli órákig, 10-15 milliméternyi csapadék hullhat. Éjfélig ónos eső, eső, a reggeli órákig havazás, havas eső várható. Akár 5-10 centiméter friss hó is hullhat Budapest magasan fekvő területein.

   

A Budakeszi utat a Kuruclesi útig járhatóvá tették a szakemberek. Az Árnyas útig csak azokat engedik közlekedni, akiknek ott található a lakhelyük. A Budakeszi út Árnyas úttól felfelé vezető szakaszát a hatóságok reggelig lezárták. A Szanatórium utca Budakeszi felől közelíthető meg. 

   

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy a Budakeszi lakosok és az ott élők, ne a Budakeszi úton, hanem Budaörs felől közelítsék meg a fővárost, a magasabban fekvő területen élők pedig csak akkor induljanak útra, ha az feltétlenül szükséges..

   

Hétfő este 21 óra 30-ig a tûzoltókhoz több mint 1000 telefonos bejelentés érkezett, főleg a II. és XII. kerületekből. Közel 200 helyszínen avatkoztak be a tûzoltók.

   

Korábban azt közölték: az Evetke utca és a Szanatórium utca veszélyes, nehezen megközelíthető szakasszá vált, és tûzoltó egységek dolgoznak a Mátyás király és az Ágnes úton, a Rácz Aladár, a Tatárvirág és a Fodor utcában, ahol kidőlt fákat távolítanak el. A Szanatórium utca csak Budakeszi felől közelíthető meg – tették hozzá.

   

A Budakeszi úton három autóbusz is elakadt az úttestre dőlt fák és ágak miatt. A jármûveket vezetőkkel és utasaikkal együtt a tûzoltók szabadították ki.

Újabb vezetékszakadás az M31-esen, teljes útzár Nagykovácsi környékén is

 

Hajnalban megnyitották, de reggel újra lezárták az M0-ás autóutat Gödöllővel összekötő M31-est felsővezeték-szakadás miatt, és Nagykovácsit sem lehet megközelíteni – tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd reggel az MTI-t.

Beluzsárné Belicza Andrea elmondta: hétfő este azért kellett teljes zárást elrendelni az M31-es autóúton, mert a 9-es kilométernél leszakadt egy felsővezeték. A hibát kedd hajnalra elhárították, az utat megnyitották, ám reggel 7 óra körül – egy másik vezeték elszakadása miatt – ismét le kellett zárni.

A fővárost és az M3-as autópályát az M0-son át közelíthetik meg az autósok. Pest megye területén egy újabb utat kellett lezárni: már Nagykovácsi is megközelíthetetlen – mondta a szóvivő.

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük