Öntözz a Nappal: dízelszivattyú helyett mobil naperőmű működteti a rendszert Ausztriában

Ha sikeres lesz a kísérlet, a gazdák bérelhetik a rendszert Fotó: Wien Energie / Astrid Knie

Ha sikeres lesz a kísérlet, a gazdák bérelhetik a rendszert Fotó: Wien Energie / Astrid Knie

 

Új szelek fújnak a guntramsdorfi bio-gazdálkodó, Michael Hütteneder kukoricaföldjén: a Wien Energie kísérleti projektje keretében mobil naperőműre cserélték az öntözést biztosító dízelszivattyúkat, így zaj és kipufogógáz nélkül nő a bio-kukorica. Ráadásul a hagyományos öntözőberendezés helyett csepegtetős öntözéssel juttatják el a növényekhez az éltető vizet, amivel a vízfelhasználás is jelentősen csökken. 

A Wien Energie projektje várhatóan augusztus végéig tart. A kísérlet során time lapse felvételekkel dokumentálják a növények fejlődését, hogy összevethessék a hagyományos módon termesztett kukorica növekedésével. A vízfelhasználást külön vízórával követik nyomon. A szakértők arra számítanak, hogy a csepegtetős öntözés és a napenergia kombinációjával nagyobb terméshozamot érnek el kisebb környezetszennyezéssel és vízigénnyel.  

Amennyiben beválik a módszer, a Wien Energie új szolgáltatással egészíti ki a mezőgazdaságnak szóló kínálatát. Az új rendszer nem igényelne magas befektetési költségeket, mivel a gazdák bérelhetnék a mobil naperőműveket. 

Ausztria legnagyobb regionális energiaszolgáltatója Bécsben és környékén 4.500 mezőgazdasági üzemet lát el villamos árammal, földgázzal és távhővel. Célja, hogy 2030-ra 50 százalékra növelje a megújuló energiaforrások arányát.  (COMPRESS) 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük