Orbán-kommentár a Frankfurter Allgemeine Zeitung-ban: Schengen is veszélybe kerülhet

A miniszterelnök írásában kiemelte, hogy “mindaz, ami most a szemünk előtt zajlik, egész Európát robbanással fenyegeti”, és rámutatott, hogy Magyarországra az idén eddig csaknem 150 ezer “illegális bevándorló” érkezett, ami “már most is három és félszer annyi, mint 2014-ben volt, és még nem értünk az év végére”. 

A magyar miniszterelnök kommentárt írt a német lapban a menekültkérdésről MTI Fotó: Kovács Anikó

A magyar miniszterelnök kommentárt írt a német lapban a menekültkérdésről MTI Fotó: Kovács Anikó

 

Orbán Viktor kifejtette, hogy “nem +menekültprobléma+, nem +menekültügyi helyzet+ tartja harapófogóban Európát, hanem egy egyre duzzadó újkori népvándorlási hullám fenyeget”, amelynek “európai szemmel korlátlan utánpótlása van”. A bevándorlás egyben jól jövedelmező üzleti vállalkozás, amelyre veszélyes és gátlástalan bűnözői csoportok telepedtek rá. Ezek a csoportok 2000 óta csaknem 16 milliárd euró bevételre tettek szert, és 30  ezer ember halt meg üzletelésük eredményeként – tette hozzá. 

 

“Embertelen, ami a tengeren, az utakon, a határainkon történik, és őrültség, amit Európa csinál” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Úgy vélte, a “helyzetért az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikáját terheli a felelősség, és felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt”. 

 “Ha Európa nem tér vissza a józan ész útjára, akkor egy sorsdöntő küzdelemben fog alulmaradni” – fűzte hozzá a miniszterelnök. Aláhúzta, hogy a teendők sorában az “első és legfontosabb a külső határok védelme”. A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet az uniós integráció egyik legfontosabb vívmányának nevezte, és rámutatott, hogy a közép-európaiaknak az övezeten belüli szabad mozgás lehetősége “a szabadság élményét jelenti, így különösen fontos”.

Ugyanakkor “ha nem tudjuk megvédeni a határainkat, akkor Schengen veszélybe kerülhet” – írta Orbán Viktor, “eléggé lehangolónak” nevezve, hogy a magyarokon “vagy éppen a spanyolokon kívül senki sem akarja megvédeni Európa határait”.  Európának “meg kell értenie, hogy akit lerohannak, az nem tud befogadni”, most pedig “lerohanás van”. Éppen ezért fontos a “kerítés, amit mi, magyarok építünk”, méghozzá “nem jókedvünkből”, hanem mert szükség van rá. 

“A kerítés ugyanis nem más, mint egy védelmi vonal, egy fizikai eszköz, amit meg lehet védeni. A kerítés, mint védelmi vonal a schengeni egyezményből következik, így európai kellék” – fejtette ki a miniszterelnök. A bevándorlás Európában “természetesen demokráciakérdés is” – fűzte hozzá, kiemelve, hogy “Európa nem kerülhet szembe az európai polgárok akaratával”, de most mégis az a helyzet, hogy az európai polgárok mást akarnak, mint amit az európai kormányok többsége képvisel. 

“Az emberek azt akarják, hogy urai legyünk a helyzetnek, és védjük meg a határainkat” – írta Orbán Viktor, megismételve, hogy a határok megvédése az első számú feladat.  Minden egyéb kérdéséről “csak azután érdemes beszélni, ha feltartóztattuk az áradatot”, így arról is, hogy “hány embert akarunk befogadni, vagy legyenek-e kvóták” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Szerinte nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy “az ideérkezők egy másik vallásban nevelkedtek, és egy gyökeresen különböző kultúrát képviselnek”, többségük muzulmán. Ez “fontos kérdés, hiszen Európa és az európaiság a kereszténységben gyökerezik”. 

“Vagy nem aggasztó-e önmagában is, hogy az európai keresztény európai kultúra már arra is alig képes, hogy saját keresztény értékrendjében tartsa Európát? Ha ezt szem elől tévesztjük, az európai eszme kisebbségbe kerülhet saját kontinensén” – írta Orbán Viktor a FAZ-ban. (MTI)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük