Orvoshiánnyal küzdenek az alsó-ausztriai kórházak


Alsó-Ausztria kórházaiban azonnal orvosokra és ápolókra lenne szükség, egyes osztályokon jelenleg jelentős szakemberhiánnyal küzdenek. A betegjogi képviselő szerint a helyzet a COVID-járvány miatt éleződött ki – rengetegen panaszkodnak a hosszú várólisták miatt, derül ki az ORF összeállításából.


A kórházi járóbeteg-ellátásban gyakoriak a zsúfolt várótermek, a klinikák a világjárványt követően állandó munkaerőhiánnyal küzdenek. Gerald Bachinger betegjogi képviselő a jelenlegi helyzetet „nagyon nehéznek és kihívásokkal teliként írja le, amely nemcsak Alsó-Ausztriára, hanem az ország egész területére jellemző”.

Ezért is érkeznek a panaszok „a hosszú, sőt elfogadhatatlanul hosszú várólistákról” – hangsúlyozza Bachinger. A tartományi egészségügyi ügynökség tájékoztatása szerint „az elmúlt néhány év is problémás volt a világjárvány miatt. De olyan soha nem fordult elő, hogy bezártak volna a kórházak, vagy a sürgősségi ellátás ne működött volna.


A tartományi kórházak dolgozói képviselői is tisztában vannak a nehéz helyzettel. „A koronavírus mostanra háttérbe szorult, de ennek következtében más betegségek újra előtérbe kerültek, ezek természetesen ugyanúgy igényli a megfelelő személyzetet” – mondja Gottfried Feiertag, az alsó-ausztriai egészségügyi és ápolási intézmények központi üzemi tanácsának elnöke.

Hasonló a helyzet az Alsó-Ausztriai Orvosi Kamaránál is. „Az egészségügyi személyzet jelenleg túlterhelt és túlhajszolt a járvány és annak következményei miatt” – mondja Johanna Zechmeister, az alkalmazott orvosok képviselője. „Az orvosok betegszabadságai miatt egyre kevesebb a tervezhető pihenőidő. Valakinek mindig át kell venni műszakokat, és be kell ugrania, ami általános túlterheltséghez vezet.”

Egyes részlegeket jobban érint a munkaerőhiány, mint a többit. Bachinger szerint az „igazán  problémás területek” a pszichiátria és a gyermekgyógyászat, „nem marad más lehetőség, mint hogy már az orvosképzés ideje alatt speciális támogatási rendszerrel vonzóvá tenni ezeket a területeket.”

Az üzemi tanács szerint a képzés mellett folyamatosan javítani kell a munkafeltételeket is, tavaly például „újra szabályozták” az általános orvosok kezdő szakorvosi fizetését.

Az orvosi kamara további megoldást szeretne látni. „Összességében több egészségügyi dolgozóra és jobb munkakörülményekre van szükségünk” – hangoztatta Zechmeister.

 A betegjogi képviselő pedig azt szeretné, ha mielőbb kerekasztal-beszélgetést tartanának az összes döntéshozó részvételével, ahol közösen próbálnának rövid távú koncepciókat kidolgozni.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük