Összekevert csecsemők: 25 év után derült fény egy gyermekcserére Grazban

A portál nyomán az ORF is összefoglalta az esetet: 2015 áprilisában derült ki, hogy minden valószínűség gyermekcsere történhetett. A gyanút aztán az elvégzett DNS-teszt is megerősítette, teljes bizonyságot nyert, hogy a negyedévszázaddal ezelőtt nőt csecsemőkorában összekeverték egy másik újszülöttel. 

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

 

A tartományi kórház vezetője, Gebhard Falzberger elmondása szerint az esetet 2015 áprilisában jelentették a grazi ügyészségen, meg is indult az eljárás. Azonban kiderült, hogy a csere nem csak a kórházban történhetett meg, idézte az igazgató a ügyészség megállapításait, ám az biztos, hogy a csecsemő a grazi kórházban jött a világra. Azonnal megpróbáltak megkeresni a vérszenti anyát és a rokonokat, azonban nem az eddigi kutatás nem járt eredménnyel.

Az ügyészség egyébként 2015 decemberében befejezte az eljárást bizonyíthatóság híján. A szervezet szóvivője, Hansjörg Bacher az ORF-nek elmondta, az eset egyrész elévült, másrészt szándékosságra utaló jelekre nem bukkantak. Az eset főszereplőjének így aztán már csak a magánjogi eljárás maradt, a gyermekcsere már nem büntethető cselekmény ennyi év távlatából. Ráadásul, mivel az ügy kikerült a büntetőjogi kategóriából, a DNS-tesztek is csak önkéntesen, azaz beleegyezés alapján végezhetőek el.

A kórház ennek ellenére szeretné, ha minden részlet kiderülne, ezért aztán felajánlotta, hogy azok az anyáknak, akik 1990. október 15. és november 20. körül szülték meg náluk a lánygyermekeiket, ingyen elvégzik a DNS-vizsgálatot, eddig 10 jelentkeztek, összesen 200 szülőről van szó. 

A csecsemőosztály vezetője elmondta az ORF-nek, hogy manapság nagyon kicsi annak az esélye, hogy összekeverjék az újszülötteket. Egyrészt a gyermekek most már két azonosítót is kapnak (az 1990-es években mér csak karszalagot használtak),  másrészt a kicsiket nem választják el az anyáktól,  gondozásuk, orvosi ellátásuk ugyanabban a szobában történik. Az elmúlt 25 évben, eltekintve a tavaly napvilágra került ügyről, nem történt gyermekcsere a grazi kórházban.  (Kleine Zeitung, ORF)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük