Osztrák kancellár: Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi Schengent, minden menekültet ellenőriznek a határon

Menekültek tavaly szeptemberben Nickelsdorfnál: Ausztria ezentúl minden menekültet ellenőriz MTI Fotó: Krizsán Csaba

Menekültek tavaly szeptemberben Nickelsdorfnál: Ausztria ezentúl minden menekültet ellenőriz MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

A lap a vasárnapi számban megjelent interjúból szombaton előzetesen részleteket közölt honlapján.  A kancellár egyebek között kijelentette: “Ugyanúgy, mint a németek, fokozottan fogjuk ellenőrizni a határainkat, és vissza fogunk küldeni menekülteket”. Így azokat a menekülteket, akik nem Németországba akarnak továbbutazni, többé nem fogják beengedni Ausztriába – közölte az osztrák kancellár.

   

“Mindenkit, aki hozzánk jön, fokozottan fogunk ellenőrizni. Akinek nincs menedékjoga, vagy nem nyújt be nálunk menedékkérelmet, azt elutasítjuk. Mostantól csak azok léphetnek be hozzánk, akiknek nálunk menedékjoguk van, és akiket Németországból nem fognak kiutasítani” – mondta Faymann. Hangsúlyozta, hogy Ausztria a schengeni szabályokat “ideiglenesen hatályon kívül helyezi”. 

   

“Kiutasítási kötelezettség lép érvénybe a határon. És ha az EU nem biztosítja a külső határokat, Schengen egésze megkérdőjeleződik. Akkor minden országnak saját nemzeti határát kell ellenőriznie” – jelentette ki.

   

Az osztrák kancellár  szokatlan élességgel bírálta az EU-t. “Megrendítő, hogy az EU bonyolult felépítése miatt olyan fontos problémákat, mint a menekültkérdés, nem képes gyorsabban megoldani.  A veszély az, hogy túl keveset és túl későn” – fogalmazott. Faymann továbbra is reméli, hogy gyorsan biztosítani fogják az EU külső határait, “különben az EU egésze válik kérdésessé”.

   

Faymann megismételte, hogy minden pénzügyi segítséget blokkolni fog azon tagállamok esetében, amelyek nem fogadnak menekülteket. Szavai szerint “aki a menekültkérdésben nem szolidáris, annak a pénzügyi segítségnél vétóval kell számolnia”. 

   

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteken az osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban már bejelentette, hogy Ausztria a jövő hét végétől nem fogja beengedni a területére azokat a menekülteket, akik skandináv országokba akarnak eljutni. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Németország is ilyen intézkedésekhez folyamodott. Mikl-Leitner azokra a migránsokra utalt, akik Ausztrián és Németországon át, menekültkérelem benyújtása nélkül akarnak eljutni skandináv országokba, főként Svédországba.

   

A Mikl-Leitner által bejelentett intézkedés előzményeihez tartozik, hogy a német hatóságok az év eleje óta egyre több olyan migránst fordítanak vissza Ausztriába, akik nem akarnak Németországban maradni, hanem észak-európai országokba utaznának. A tárcavezető szerint naponta 200-300 olyan migráns érkezik a bajor határhoz, akit visszafordítanak Ausztriába. Csak azokat engedik be Németországba, akik ott akarnak menedéket kérni.  (MTI)

 

A lakosság ellenállását váltotta ki több tervezett befogadóhely Ausztriában

 

A lakosság ellenállását váltotta ki több tervezett ausztriai befogadóhely, Bécsben lakossági gyűlést szerveznek, Grazban tüntetést tartanak a menekültek beköltöztetése ellen.

   

Bécs Liesing nevű kerületébe márciustól 750 ember telepítenek be. Korábban ezer ember elhelyezését jelentették be, azonban a jelen állás szerint 250 főt egyéb szállásokon látnak majd el. 

   

A tervekért felelős Bécsi Szociális Alap (FSW) bejelentése szerint a befogadóhelyen olyanokat helyeznének el, akik menekültkérelmüket már benyújtották, vagy a közeljövőben szeretnék ezt megtenni. Az embereket rövid ideig szállásolnák el itt, egészen addig, míg más ausztriai tartományokban szabad helyet találnak számukra. A tervek alapján a befogadóhely egy-másfél évig üzemelne, kezdetben néhány száz embert költöztetnének be, számuk legfeljebb az ezret érné el.

   

Az egykori irodaépület ugyan ipari övezetben fekszik, de a közelben lakó emberek nem szeretnék, ha odaköltöztetnék a menekülteket. Korábbi médiaértesülések szerint a lakosok attól tartanak, hogy az alsó-ausztriai traiskircheni menekülttáborhoz hasonló menekültbefogadó központ épülne majd ki a bécsi kerületben.

   

A város szociáldemokrata vezetője közölte, hogy egész napos biztonsági szolgálat fogja vigyázni a rendet. Jelenleg az egykori irodaépület átalakítása zajlik, a hivatalos tájékoztatás szerint “nagy befogadóközpontot” és “nem tömegszállást” fognak építeni. 

   

A johannita segélyszervezetet illetékese szerint a város integrációs, szabadidős és nyelvi kurzusokat szervez majd az embereknek.  A jövő héten a kerületi illetékesek tanácskoznak a menekültek elszállásolásáról, majd lakossági fórumot tartanak.

   

Bécsben jelenleg 19 ezer menekült él, 55 százalékuk a civilszervezetek által működtetett befogadóközpontokban lakik, a többiek magánszállásokon. 

   

A stájerországi Grazban vasárnap tüntetést tartanak egy tervezett négyszáz fős menekültbefogadó hely ellen. Ezzel egy időben egy másik csoport az idegengyűlölet ellen tiltakozik majd. 

   

Ausztriában tavaly januártól októberig 63 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban pedig 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A kormány 2015 év végéig több mint 95 ezer benyújtott és mintegy 25 ezer elfogadott menekültkérelemmel számol.

   

Januárban Tirolban az osztrák társadalmi értékekről és szokásokról szóló tanfolyamokat tartanak a menekülteknek, hogy így segítsék elő az integrációt – számolt be korábban a Der Standard című osztrák lap. A nyolcórás tanfolyamokon egyebek között a köszönésformákkal, a köztéri illemtannal, valamint az európai családmintákkal ismertetik meg a résztvevőket. 

   

A teszt jelleggel indított tanfolyamokat eredetileg Burgenlandban tartották volna, azonban a helyi szervezők tájékoztatása szerint itt csupán néhány hét múlva tudják elkezdeni a kurzusokat. (MTI)

Horvát politikus: Horvátországnak is le kell zárnia határait

 

Amennyiben Ausztria és Szlovénia lezárja határait, Horvátországnak is le kell zárnia a Szerbiával közös határát, Szerbiának pedig a Macedóniával közös határát – mondta Miro Kovac, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nemzetközi ügyekért felelős titkára a hét végén a horvát közszolgálati televízió (HRT) hírműsorában.

   

Sajtóértesülések szerint Miro Kovac a legesélyesebb jelölt az újonnan alakuló konzervatív kormány külügyminiszteri tisztségére. A politikus a migránsválságról és Horvátország migrációs politikájáról, valamint a következő hónapok terveiről beszélt a szombat esti híradóban. 

   

“Horvátországnak nagyon erőteljesen fel kell lépni, akkor is, ha az új parlamenti többség még nem foglalt állást a migráns-ügyben” – mondta, majd hozzátette, hogy a leköszönő baloldali kormány nem volt túl hatékony a migránsválság kezelésében, és összeveszett az összes szomszéd országgal. 

   

“Látjuk, hogy Szlovénia kerítést épít. Ha nekünk is meg kell védenünk határainkat, gondolkodnunk kell valamilyen akadály felállításában. Erre van lehetőségünk, ezt meg tudjuk csinálni” – húzta alá. Hozzátette: Horvátország nem lehet és nem is lesz gyűjtőközpont. 

   

Kovac úgy véli, hogy Európának közös megoldásra lesz szüksége migráns-ügyben, és ehhez minden országnak csatlakoznia kell.  Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő a Vecernji List horvát napilap hét végi számában megjelent interjújában szintén beszélt arról, hogy Horvátországnak szigorúbban kell ellenőriznie a határait. 

   

“Erre különböző lehetőségek vannak, beleértve a hadsereg kivezénylését is a határra” – mondta. Az államfő szerint Horvátország nagy hibát követett el, amikor nem egyeztetett szomszédjaival. 

   

“Közös átengedési politikát kellett volna kidolgozni” – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte, a horvát kormány mindössze annyit tett, hogy a problémát áttolta a szomszédokra. (MTI)

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük