Osztrák sztárépítész tervezte a normandiai Mont-Saint-Michelbe vezető új hidat

A cölöpökön nyugvó, 760 méteres híd 43 millióba euróba került.

Mont-Saint-Michel a Couesnon folyócska torkolatában, a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő gránitszikla alkotta sziget, pontosan 1 km-re Franciaország normandiai partjaitól.

Az új híd Fotó: Mathias Neveling

Még több kép a Le Figaro internetes portálján.

 

 

A sziget és a rajta található bencés apátság 1979-ben az elsők között került fel a UNESCO Világörökségi listájára.

Mont-Saint-Michel szigete egy jellegzetes árapálysziget. Apálykor a sziget száraz lábbal megközelíthető, dagálykor azonban valódi szigetté válik. Ennek következtében a Mont-Saint-Michel szigetén épült kolostor misztikus jelentőséggel bírt. 1879-ben épült fel a szigetet a szárazfölddel összekötő gát és ezzel megszûnt szigetnek lenni, olvasható a Wikipédián.

2006. június 15-én Dominique de Villepin francia miniszterelnök bejelentett egy 150 millió eurós projektet – ennek része a híd, amelynek révén az apátság ismét sziget lesz.

A projekt videója:

 

A legendák szerint 708-ban Szent Aubert-nek, Avranches püspökének megjelent Szent Mihály arkangyal, és megparancsolta, hogy a tengerből kiemelkedő sziklán építsen kolostort. Miután St. Aubert püspök először nem tett eleget az utasításnak, az arkangyal lyukat égetett ujjával a püspök kalapján. A Mont-Saint-Michel szigetén a kolostor első templomának felszentelésére 708. október 16-án került sor.

A francia forradalom idején a bencés kolostort bezárták, és börtönné alakították át. A kolostor épületében a börtön (elsősorban politikai elítéltek börtöne) 1863-ig mûködött. De a francia kulturális élet vezető egyéniségei, közöttük például Victor Hugo már 1836-ban kampányt indítottak a sziget és a kolostor mûemlékké nyilvánításáért. A mozgalom 1874-ben érte el célját, ekkor a szigetet Franciaország történelmi mûemlékévé nyilvánították. 

 

A 760 méteres híd

A 760 méteres híd az apátsággal

Az apátság fentről

Mont-Saint-Michel szigete a levegőből

 

Az apátság a szárazföld felől

Az apátság a szárazföld felől

 

360 fokos panorámképek itt érhetőek el:

Panorámafotó a szárazföld felő

 A parkoló

 A környék

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük