Ötezer sérült évente: a helyes szánkózást oktató kampány indult Tirolban

 

A tiroli szánkószövetség által kezdeményezett, 15 ezer euró (több mint négy és fél millió forint) összköltségû oktatókampány az ősz folyamán elméletben, a télen pedig a gyakorlatban zajlik, és mintegy kétszáz általános iskolás korú gyerek vesz részt rajta. Az oktató Sandra Mariner osztrák sportolónő, egykori szánkóvilágbajnok. A kampány nem titkolt célja, hogy a biztonságos szánkózáson túl utánpótlás sportolókat is ki tudjanak nevelni.

Mindenki azt gondolja, hogy tud szánkózni, azonban ez a téves képzet nagyon súlyos szánkóbalesetekhez vezethet – figyelmeztetett a Közlekedésbiztonsági Kuratórium (Kuratorium für Verkehrssicherheit, KFV) egyik szakértője.

Szerinte a szánkózás az egyik legveszélyesebb sportág, lényegesen kockázatosabb, mint a síelés, azonban megfelelő ruházattal, bukósisakkal, síkesztyûvel és -szemüveggel ez a kockázat is csökkenthető. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a fékezéshez elengedhetetlen a csúszásmentes cipő, magát a szánkót pedig a magassághoz és a súlyhoz kell kiválasztani. 

A statisztikák szerint minden évben csaknem ötezer szánkózó kerül kórházba, közülük átlagosan két ember hal meg évente. Idén már hárman vesztették életüket a szánkópályán, legutóbb hétfőn a tiroli Zillertalban egy 44 éves német turista. Ugyanezen a napon Stájerországban egy férfi halt meg, társa pedig súlyosan megsérült, mert letértek a kivilágított pályáról. Kedden Innsbrucknál egy német szánkózó zuhant öt métert és szerzett súlyos sérüléseket, szerdán Tirolban egy 38 éves svájci turista és kétéves gyermeke szenvedett csonttörést. (MTI)

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük