Parkolóházak európai tesztje: bécsi garázs az utolsó helyen

Nagyon jó értékelést egy parkoló sem kapott, tíz fért bele jó kategóriába, 39 a megfelelő szintet ütötte meg, tíz pedig gyenge színvonalúnak találatatott.

A teszt során az alábbi szempontok szerint értékeltek: biztonság, használhatóság, megközelíthetőség, árképzés.

Az első helyen a zürichi Opera végzett, a tavaly megnyitott ház kényelmes, dinamikus az irányítási rendszere, világos és biztonsági személyzet ügyel a rendre.

Az egyik legrosszabb parkolóház a Mûszaki Egyetem névre hallgató bécsi komplexum lett (Operngasse). Gyakorlatilag minden rossz benne: szûk parkolóhelyek, átláthatatlan emeletek, éles szegélykövek, meredek felhajtók (kellő lendület híján gyakran elsőre le sem küzdhetőek) jellemzik a garázst. 

Ezek a hiányosságok szerepelnek a gyakran említett hibák között: a behajtó utak nem elég szélesek, hiányzik a magasságkorlátozásra figyelmeztető szerkezet. Odabenn nem igazán segítik feliratok a tájékozódást, ha vannak is táblák, nem egyértelmûek.

Legnagyobb gondot a parkolóhelyek szélessége jelenti, a vizsgált házak harmadában 2,3 méter, miközben a modern személyautók szélessége (tükörrel együtt) átlagosan több mint 2 méter (a Golf I-es 1,61 méter volt, a VII-es 2,03), vagyis beállni még be lehet, de a kiszállás már érdekes. És ha sikerült is, gyalogosan már kaland kijutni, a garázsok kétharmadában nincsen kijelölt járda.

Jellemző helyzet: beálltunk,mint gerely, de hogyan feszegessük ki magunkat?  Fotó:ÖAMTC

Jellemző helyzet: beálltunk,mint gerely, de hogyan feszegessük ki magunkat?  Fotó:ÖAMTC

 

A tarifák is elég sok gondot okoznak, a házak többsége megkezdett órával számol, csak kevés hely alkalamzzák a félórás mértéket. Egyedül Spanyolországban számolnak perc alapon.

Az ÖAMTC ezek alapján meg is fogalmazta az ajánlásait: az újonnan épült pakorlókban legalább 2,5 méter széles és 5 méter hosszú legyen egy hely, az autósok percalapú tarifa alapján fizessenek és mindenütt legyen olyan magasságjelző szerkezet, ami nem tesz kárt az autóban. 

 

További részletek, letölthető értékelés itt

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük