Az eset hétfő óta foglalkoztatja az osztrák közvéleményt és médiát: ekkor került nyilvánosságra ugyanis, hogy Mario Plachutta – több elit-étterem tulajdonosa – szabálytalanul mondott fel felszolgálójának. Az eset dióhéjban: a szlovák férfi epret vásárolt magának, majd visszatérve munkahelyére az étterem porcukrával édesítette mega gyümölcsöt. A főnök mindennek tanúja volt és személyesen rúgta ki az alkalmazottját, mivel beosztottja szerinte meglopta őt.
A pincér az Arbeiterkammer-hez (a munkavállalók érdekvédelmi szervezete) fordult, vitatva az elbocsátás jogosságát – a szervezet a szlovák állampolgárságú férfinek adott igazat. Mivel Ausztria nem Magyarország, itt a sajtó a normálishoz közelítő módon mûködik, az eset azonnal nyilvánosságra került, és jókora vihart kavart.
Az Arbeiterkammer határozata kimondta, hogy jogtalan volt az elbocsátás, érdeksérelmet nem okozott, hiszen a felszolgáló körülbelül 50 gramm cukrot szórt az eprekre (értéke kb. 10 cent), valamint a döntés – ez csak később derült ki – 2400 euró kártérítést is megítélt a kirúgott pincérnek. Aztán közölték azt is, hogy a munkaadónak nem ez volt az első esete, Plachutta köszönt el alkalmazottól azért, mert szerinte embere sokat nevetett, továbbá úgy mondott fel betegszabadságon lévő emberének, mintha rábólintott volna a közös megegyezéssel történő szerződésbontásra.
A Plachutta-csoport vezetője közleményben reagált az órák alatt kövér botránnyá dagadó döntésre. Szerinte volt alkalmazottja egy fél kiló porcukrot hozott ki a raktárból, azt tányérra töltötte – vagyis egy négyfős család havi szükségletét használta fel. Továbbá mély csodálkozásának adott hangot, hogy a sorozatos szabálytalanságokat elkövető alkalmazottjának érdekvédelmét miért is vállalta fel az Arbeiterkammer, hiszen szlovák állampolgárságú illetőről van szó, aki csak ideiglenesen vállalt munkát Ausztriában.
A nem egészen átgondoltnak nevezhető sajtóanyag aztán kivitte a biztosítékot az ausztriai közvéleményben, a kommentelők pillanatok alatt szétszedték a vállalkozást a Facebook-on – volt olyan hozzászóló, aki éppen az egyik étteremben ült, és a felszolgált cukrot ajánlotta fel kárenyhítésként. A körülbelül 2700 lájkolóval bíró hivatalos oldalon 1000 feletti hozzászólást találtunk csütörtökön. Az egyik legfrissebb bejegyzés szerint a szerdai napsütéses időben az egyik, Plachutta-érdekeltség általában zsúfolt kerthelyiségében mindössze három asztalnál volt vendég. Sokan bojkottra szólítottak fel, a Facebook-on pedig Porcukrot Plachuttának csoport is alakult.
Az ügy még csütörtökön is folytatódott: az Arbeiterkammer már korábban elmagyarázta a tulajdonosnak, hogy nem tesznek különbséget a munkavállalók nemzetisége szerint, különösen azért nem, mert a szervezet egyik feladata az osztrák munkaerőpiac védelme, emiatt valamennyi munkavállalónak hasonló jogai vannak, az egyenlő fizetések mellett.
A Wiener Zeitung megszólaltatta a pincért is, aki annyit fûzött hozzá az esethez, hogy szó sem volt fél kilós mennyiségről, a cukor a borshoz és a fogpiszkálóhoz hasonlóan kinn volt az asztalon, abból vett egy keveset az eprekre. Mint mondta, a főnök kiváló szakember, de így nem lehet a munkatársakkal bánni, így aztán többé nem is akar volt munkaadójánál dolgozni. A 2400 eurós kártérítést egyelőre nem kapta meg.
Natúr eper: 50 gramm cukor nem fél kiló