Rákkeltő anyag tejben és húsban az egyik karintiai régióban: 261 gazdaságot vizsgálnak át a hatóságok

 

Hétfőn rendkívüli tartományi ülést tartanak, és 261 gazdaság átvizsgálását kezdik meg a Karintiában fekvő Görtsczitzal környékén, amely során csaknem ezer takarmányvizsgálatot végeznek az osztrák agrárkamara munkatársai. Eddig négy gazdaság takarmányában mértek magas HCB-szintet, előzetes számítások szerint csaknem 600 tonna takarmányt kell majd megsemmisíteni. 

Karintia tartományfőnöke, Peter Kaiser visszautasította a földmûvelésügyi miniszter, Andrä Rupprechter szavait, aki bírálta és hiányosnak nevezte a tartomány kríziskommunikációját és intézkedéseit. A tartományfőnök hangsúlyozta: a legfontosabb az ott élők egészségének védelme, a történtek okainak feltárása. A tartomány elöljáróinak keddig kell elkészíteniük a minisztériumnak szánt részletes beszámolót. 

Peter Kaiser a kormánytól segítséget, eszközöket, valamint szakembereket kért a mérések elvégzéséhez. Egészségügyi szûréseket, vérvételt és konzultációkat is szerveznek, a szoptatós anyáknak anyatej vizsgálatára is lehetőségük lesz. A felvilágosítás miatt telefonos forródrót mûködik már a régióban. 

Amíg nincsen végleges és biztos eredmény, addig azt tanácsoljuk, hogy ne fogyasszanak Görtschitztalból származó élelmiszert – nyilatkozta a tartományfőnök.  Az érintett Sonnenalm tejipari cég szombaton valamennyi tejipari termékét visszavonta a forgalomból. 

Azt még vizsgálják, hogy az egészségre káros, korábban növényvédő szerként használt HCB a környéken található cementgyárból, esetleg egy vegyipari üzemből került-e a levegőbe.  (MTI)

 

Mi az a hexaklórbenzol (HCB)?

 A kockazatos.hu, a veszélyes anyagokkal foglalkozó szakportál az alábbiakat írja a HCB-ről:

 

A hexaklórbenzol (HCB) hat klóratomból és egy benzolgyûrûből álló molekula, fehér, szilárd, kristályos anyag, mely vízben elhanyagolható mértékben (mindössze 5 µg/l), azonban benzolban, kloroformban, éterben és szén-diszulfidban jól oldódik [1]. Szintetikus anyag, a természetben nem fordul elő. Hevítésre bomlik, mérgezõ füstöket fejlesztve. Hajlamos felhalmozódni élő szervezetekben, ezért is vezettek be korlátozásokat világszerte erre a rákkeltő anyagra vonatkozóan.

 

A hexaklórbenzol kereskedelmi gyártását az USA-ban először 1933-ban jegyezték fel. Eleinte a növényvédelemben használták: gombaölőszerként, vetőmagkezelésre, hagymák, cirok, búza és egyéb gabonafélék védelmére, illetve csávázószerként. Ugyanakkor a festékiparban és más szerves vegyi anyagok szintézisénél, a hadsereg pirotechnikai termékeinek előállításánál, a szintetikus gumi nyersanyagaként, a polivinil-klorid lágyítószereként és fakonzerválószerként, az alumíniumiparban pedig folyosító anyagként is használták.

Miután az 1970-es években felismerték, hogy kedvezőtlen hatást gyakorol a környezetre és az emberi szervezetre, használatát a legtöbb országban beszüntették. Azonban egyes országokban a növényvédelemben továbbra is használják [2]. A nehezen lebomló szerves szennyezőket (POP-vegyületeket) korlátozó Stockholmi egyezmény tiltja a HCB gyártását és felhasználását, melyhez hazánk és az Európai Unió is csatlakozott. Jelenleg az Egyesült Államokban nincs kereskedelmi forgalomban a hexaklórbenzol, mint végtermék, az EU pedig a környezeti elemekbe kerülő POP-vegyületek használatának korlátozását rendeletben szabályozza [3].

Mindazonáltal jelentős mennyiség keletkezett melléktermékként vagy szennyeződésként különböző klórozott oldószerek és peszticidek (pl. tetraklór-etilén, triklór-etilén, széntetraklorid, vinilklorid, atrazin, propazin, simazin, pentaklórfenol, klórtalonil és pentaklór-nitrobenzol) gyártása során. Ezenkívül települési hulladék égetésekor és a szennyvízben is keletkezhet hexaklórbenzol a klóralkáli vegyületekből, valamint a faanyagvédő szerként való használatából eredően is a környezetbe juthat [4, 5]. Érdekes adat, hogy 2000-ben, annak ellenére, hogy sem a hexaklórbenzol, sem a DDT nincs kereskedelmi forgalomban az Egyesült Államokban, ennek a két anyagnak az import és export mennyisége kb. 29 és 16 ezer kg volt [6, 1].

 

A teljes írás a linkre kattintva olvasható.

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük