Rekordot döntött az idei szeptember Ausztriában

Az idei szeptember az eddigi legmelegebbként vonul be Ausztria történelmébe. A szakértők szerint 2023 a mérések kezdete óta az egyik legmelegebb évnek ígérkezik, olvasható az ORF cikkében.

Mint írják, az idei év szeptembere időjárási történelmet írt Ausztriában. A mérések kezdete óta – azaz több mint 250 éve – ez a legmelegebb. Burgenlandban is az országos trend figyelhető meg, erősítette meg Manuel Oberhuber, az ORF időjárási szakértője: „Észak-Burgenlandban például egyetlen napon sem mértünk átlag alatti hőmérsékletet az idei szeptemberben, ami igen figyelemre méltó. Minden egyes napon melegebb volt, mint az elmúlt 30 év hosszú távú átlaga”. Az 1970-es és 1980-as években még a nyári hónapokban – júniusban, júliusban és augusztusban –  sem volt olyan meleg, mint az idei szeptemberben.

Az időjárási körülmények és az éghajlatváltozás kombinációja

Oberhuber „az éghajlatváltozás egyértelmű lábnyomát” látja. Ugyanakkor azt is tisztázta, hogy az elmúlt hetek időjárási helyzete is hozzájárult ehhez. „Nem minden évben lesz ilyen átlagon felüli a szeptember” – mondta Oberhuber. A korábbi években szerinte a szeptember volt általában az a hónap, amikor a klímaváltozás nem érződött olyan erősen. „Idén az éghajlatváltozás miatti felmelegedés és egy Közép-Európa feletti magasnyomású légköri képződmény kombinációja volt az, ami hetekig ilyen átlagon felüli hőmérsékleteket eredményezett.

Rekord: 22 nyári nap szeptemberben

A szeptemberi nyári napok – azaz a 25 fokos és annál melegebb napok – számának masszív növekedését a tartományi főváros, Kismarton (Eisenstadt) adatai is alátámasztják. Itt idén 22 nyári nap volt. Ez új rekord, tette hozzá Oberhuber. A hosszú távú átlag eddig mindössze öt-tíz nap volt. A burgenlandiak aggódnak a szeptemberi nyári időjárás miatt, de sokan élvezték a hónaphoz képest szokatlanul magas hőmérsékletet is.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük