Röszkénél az autópályán vonulnak a gyűjtőpontról kijutott menekültek Budapest felé

Migránsok szemben a rendőrsorfallal Röszke külterületén, a Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontnál 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Migránsok szemben a rendőrsorfallal Röszke külterületén, a Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontnál 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

 

A tudósító azt látta, hogy majdnem ezer migráns kijutott a röszkei gyűjtőpontról, miután áttörtek a rendőri élőkordonon. Előtte azt skandálták, hogy “freedom, freedom”, vagyis “szabadság, szabadság”. A rendőrök nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, nem vetettek be könnygázt, sem pedig gumibotot – tette hozzá.

   

A tömeg elindult az M5-ös autópálya irányába, ami körülbelül félórányira van a gyűjtőponttól. A tömegben nagyon sok a kisgyermekes család. Miután elérték az M5-ös autópálya csomópontját, egy részük – a forgalommal szemben – elindult a főváros irányába. A rendőrök előzőleg megpróbálták rábeszélni a migránsokat, hogy inkább a regisztrációs központba menjenek, de erre sokan azt kezdték skandálni, hogy “Budapest, Budapest”, és nem engedelmeskedtek. 

   

A tudósító szerint a rendőrök az autópályán is kísérik az embereket, és lezárták a forgalmat az M5 érintett sávjában.

 

Tuzson: szeptember 15-ével szigorúbb szabályok lépnek életbe

Szeptember 15-ével a jelenleginél sokkal szigorúbb szabályok lépnek életbe, “nem lesz olyan egyszerű” átlépni a magyar határt – jelentette ki Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője hétfőn Röszkén.

   

A kormánypárti politikus a röszkei átkelő mellett, a határzárnál tartott sajtótájékoztatón elmondta, a hónap közepétől a határhoz csatlakozva gyűjtőpontokat, befogadóállomásokat alakítanak ki, ahol gyorsított eljárásban elbírálják a kérelmeket, és döntenek arról, hogy valakinek vissza kell fordulnia vagy menedékesként beléphet az Európai Unióba.

   

Megjegyezte: az Országgyűlés rendkívüli ülésén azonban nem minden szabályt sikerült elfogadni, mert volt “41 baloldali képviselő” – köztük Gyurcsány Ferenc (DK), Mesterházy Attila (MSZP) és Schiffer András (LMP) – nem tette lehetővé a törvénymódosítások sürgősségi tárgyalását. Pedig kifejezetten fontos lett volna a rendőrség hatáskörének erősítése vagy az, hogy a honvédség is segíthesse a határ őrizetét – hangsúlyozta.

   

Az unió szabályai ugyanakkor nem segítik a helyzet rendezését. Szerinte sokkal gyorsabb és hatékonyabb lenne, ha a határok megerősítésére koncentrálna Európa, és tényleg csak azok léphetnének be, akik segítségre szorulnak és valóban menekültek.

   

Az érkezők nagy része nem menekült, hanem gazdasági bevándorló, azért jönnek Magyarországra és mennek tovább Ausztriába és Németországba, hogy jobb életük legyen – hangsúlyozta a politikus. A Fidesz nem támogatja a menekültek elosztását eredményező kvótarendszer bevezetését. Az okok helyett csupán a tünetek kezelése üzenet azoknak, akik elindulnak Európa felé, “terített asztal várja őket” – fogalmazott a szóvivő.

 

Kertész Magda: ma is aktuális Kertész Imre évekkel ezelőtt írt szövege

Kertész Magda hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy férje, a Nobel-díjas Kertész Imre ma is aktuálisnak tartja több évvel ezelőtt írt szövegét, amelyet hétfőn szemlézett a Magyar Idők.

 

“Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik. Európa alkotta meg Hitlert, és Hitler után a kontinensnek nincsenek érvei: a kapuit szélesre tárja az iszlám előtt, nem mernek többé beszélni fajról és vallásról, miközben az iszlám csak az idegen fajokkal és vallásokkal szembeni gyűlölet nyelvét ismeri” – idézte Kertész Imre A végső kocsma című, a Magvető kiadónál tavaly megjelent kötetét a lap.

   

“Beszélnék arról, hogy a muzulmánok elárasztják, megszállják és elpusztítják Európát, és hogy az európaiak hogyan viszonyulnak mindehhez, az öngyilkos liberalizmussal és a buta demokráciával. (…) Mindig ugyanúgy végződik: a civilizáció eléri az érettség bizonyos fokát, ahol már nemcsak hogy nem képes megvédeni önmagát, hanem látszólag érthetetlen módon a saját ellenségét imádja” – olvasható a Magyar Időkben.

   

Kertész Magda elmondta, hogy a 2014-es könyv a Nobel-díjas író 2002 és 2009 között született írásait tartalmazza. Hozzátette, hogy ebből a könyvből való a Magyar Idők által vett idézet, a szöveg pedig évekkel ezelőtt született. 

   

“A szöveg nem gyűlölködő és nem kitaszító, ez csak egy szomorú megállapítás, amelyet Kertész Imre így lát” – fogalmazott az író felesége a magyar mellett franciául, németül és svédül is megjelent kötetben olvasható írásról.

   

Az író felesége hozzátette, hogy Kertész Imre minden egyes szövegét alaposan átgondolja, és minden írását – így A végső kocsma című kötetben foglaltakat is – vállalja. Kertész Magda úgy véli, hogy a mostani helyzetre is ráillő írás egyfajta jóslat, amely kezd beteljesülni.

 

Hajnal óta ötezren érkeztek Szerbiába, újabb óriási migránshullám jön

 

Hétfőn a kora hajnali órák óta több mint ötezren érkeztek Szerbiába Macedóniából, és újabb óriási migránshullámra lehet számítani az elkövetkező napokban a macedón-szerb határon – értesült a magyar közmédia Presevóban tartózkodó tudósítója. 

 

Ez az eddig legnagyobb emberáradat, néhány óra leforgása alatt ilyen sokan még nem érkeztek a nyugat-balkáni országba. Huszonnégy óra alatt eddig a legtöbben augusztus 23-án léptek be Szerbiába Macedóniából, akkor több mint hétezer migráns lépte át a határt, hétfőn várhatóan ennél többen érkeznek.

   

Presevóban jelenleg mintegy kétezren várakoznak a helyi befogadóközpont előtt, hogy nyilvántartásba vegyék őket, és megkapják a 72 órás tartózkodást biztosító engedélyt. A dél-szerbiai várostól mintegy 8 kilométerre, közvetlenül a határtérségben található, két héttel ezelőtt létesített miratováci sátortábor szinte teljesen kiürült reggelre. Feltételezhetően ők mind a szerb-magyar határ felé indultak.

   

A helybéliek arról számoltak be, hogy egyes magán busztársaságok papírok és nyilvántartásba vétel nélkül is elszállítják a migránsokat Belgrád és a szerb-magyar határ irányába. Belgrádból naponta több tucat, migránsokkal teli autóbusz indul a magyar határ mellett fekvő Szabadka, Magyarkanizsa és Horgos felé.

   

A Szíriából érkezett migránsok azt mondják, hogy országukból 8-9 nap alatt jutottak el Dél-Szerbiába. Ez az út néhány hónapja még hetekig, hónapokig tartott, de most már gyorsabban tudnak áthaladni a Szíria és Szerbia közötti országokon. 

   

Gignac Emmanuel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának presevói képviselője szerint a napokban újabb óriási menekülthullám várható, ugyanis szombatról vasárnapra ötezer migráns várakozott a görög-macedón határnál, további ötezren tartották a görög-macedón határ felé, és újabb ötezren már úton voltak Szerbia irányába, és számítani lehet újabb több ezres csoportokra is. 

   

A hivatalos adatok szerint Szerbián ebben az évben több mint 120 ezer migráns haladt át. Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter hétfőn a szerbiai közszolgálati televízióban megismételte, hogy a migránsok nem akarnak Szerbiában maradni, az a céljuk, hogy minél hamarabb eljussanak az Európai Unióba. 

   

A befogadóközpontokban azonban így is fogytán vannak az élelmiszerkészletek, Szerbiának segítségre van szüksége. A határzár ellenére is mintegy 15 ezren jutottak el a célországokba, és ez a tárcavezető szerint jól bizonyítja, hogy a határ lezárása nem jelent megoldást a migránshelyzet kezelésére.

   

A migránsok először Görögországból Macedóniába mennek, ahol 72 órán át tartózkodhatnak, onnan pedig Szerbiába, ahol szintén 72 órájuk van arra, hogy továbbmenjenek. Ez idő alatt Presevóból a szerb fővárosba, majd a magyar határhoz közeli településekre utaznak, hogy onnan útra kelve kíséreljenek meg átjutni a zöldhatáron. Presevóból a magyar határig személygépkocsival 8-9 óra alatt lehet eljutni, autóbuszokkal – ahogyan a migránsok általában közlekednek – ez az út néhány órával tovább tart. (MTI)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük