Salzburg tartomány: hiány van ápolókból és a gondozókból

Ahhoz, hogy Salzburg összes idős emberét el tudják látni, két évtizeden belül meg kellene duplázni a gondozók, ápolók létszámát az intéményekben. A tartomány pénteken bemutatott szociális jelentése (amelyet az ORF ismertetett) ráadásul egyértelművé teszi, hogy a meglévő 2275 főállású alkalmazott már most sem elegendő az összesen 5100 férőhellyel rendelkező salzburgi idősotthonok lakóinak ellátására.

A számokból az is világosan látszik, hogy az idősotthonokban rendelkezésre álló férőhelyek közül 470-et nem lehet elfoglalni a munkaerőhiány miatt. A tartomány szociális jelentése azonban nemcsak a jelenlegi helyzetet méri fel, hanem a a jövőbe is tekint.

Új törvény, több pénz

A következő két évtizedben a 85 év feletti polgárok száma a mostani 13 500-ról 30 000-re nő a tartományban – kevesebb lesz a munkaképes korú ember, több az idős ember, akikről gondoskodni kell. Az új tartományi szociális tanácsos, Christian Pewny (FPÖ) biztos benne, hogy az egyedi fejlesztések nem változtatnak semmin, új ápolási törvényre lesz szükség, amely javítja a fizetésket, növeli a juttatásokat, az egységes ápolási normák vezet be, egyéb más intézkedések mellett.

Az uniós és harmadik országokból érkező munkaerő nélkül azonban nem lehet megoldani ezt a problémát – mondta Pewny az ORF. Szerinte szükség van „a kulturálisan közel álló uniós országokból érkező képzett szakemberek integrációjának javítására, és végső esetben ápolóhiányt nemcsak EU-s országokon keresztül is lehet enyhíteni.” Szerinte Ausztria keresztény-szociális ország, és a keresztény jelleg megértése különösen fontos vidéken.

„Jelenleg a Fülöp-szigetek felé tekintünk, és Kolumbia is hasonló ország” – hangsúlyozta Pewny.

A külföldi végzettség honosítása

Toborzóközpontok létrehozásával és a külföldi végzettségek képzések könnyebb elismerésével, ausztriai honosításával küzdenek a munkaerő-hiány ellen. Pewny szerint már ez is óriási feladat, mert a szociális ágazatban nem csökkennek a feladatok és a költségek. Míg Salzburg a közelmúltban 482 millió euróból gazdálkodott a területen, addig a jövő évre már 508 millió eurót terveztek be a költségvetésbe.

A tartományi szociális részleg vezetője, Andreas Eichhorn arról beszélt, hogy megpróbálják az idősellátó intézmények és a szociális szolgáltatások vonzerejét növelni a munkavállalók számára. Több pénzből gazdálkodnak, növelik a személyzet és kisegítők számát, még egy éjszaki ügyeleti csoportra is különítettek el pénzt.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük