Hütte Ausztria síelés

Salzburgi síhütték: drága vagy nem drága a vendéglátás a síterepeken?

Válaszoltak az Arbeiterkammer (AK-Munkáskamara) a magas árakkal kapcsolatos kritikáira a Salzburg tartomány síterepein működő hütték és vendéglátóhelyek tulajdonosai. Szerintük az, hogy 10 év alatt kétharmaddal nőttek az árak, több oka van: „az infláció, a sok plusz költség és a vendégek és a személyzet megnövekedett igénye”, írja az ORF.

A síelés (a síbérletek) mellett a sípályák mellett elérhető vendéglátás is megdrágult, az AK szerint 2014-hez képest képest 59,2 százalékkal nőttek a hüttékben és más helyeken az árak. A tanulmányhoz az AK két tucat étel és ital árát hasonlította össze. Az italok tíz év alatt 49 százalékkal, az ételek több mint 63 százalékkal drágultak. Az almás rétesért átlagosan 75 százalékkal, a bolognai spagettiért 69 százalékkal kell többet fizetni.

Schiwasser, a csodaszörp

Obertauernben (Pongau/Lungau) megdőlt a Schiwasser rekordja: 0,5 literért 6,13 eurót kell fizetni. Werfenwengben viszont fél liter három euróba kerül. Általánosságban elmondható, hogy minél több hosszabb sípályával rendelkezik egy síterep, annál drágábbak az ételek és italok. Saalbach-Hinterglemm (Pinzgau) a különösen magas árakkal rendelkező pályák közé tartozik.

A sielok.hu szedte össze a hütték jellegzetes italait a Jägertee-től a Heisse Omáig, hogy senki ne jöjjön zavarba, ha például Schneeflocke tételt lát a kínálatban:

„A Schiwasser a legtöbb gyakorlott sízőnek már nem rejtély, de ha mégis, eláruljuk: ez tulajdonképpen nem más, mint sima málnaszörp (olykor bodza, vagy ribizli).

Sokba kerül a személyzet

Az ORF-nek a saalbachi hüttetulajdonos Christopher Sochor így indokolta különbséget: „Egész Ausztriában és a szomszédos Bajorországban kell kiegészítő személyzetet keresnünk. Eközben Saalbachban az ingatlanok és szállások is nagyon-nagyon drágák. Annyira, hogy a bérlés sokkal többe kerül, mintha a személyzet tagjai minden nap hazautaznának. És akkor az étkeztetésükről még nem is beszéltünk”.

A hegyen minden drágább

A hegyen (a síterepek melletti) lévő hüttékhez képest a településeken található helyek árai kevésbé emelkedtek, mondta Bettina Fernsebner üzlettulajdonos Loferben (Pinzgau. „Odafenn a víz, a hulladékkezelés díjai még drágábbá teszik az egészet. Egyszerűen több pénzbe kerül a rezsi a hegyen, több a ráfordítás.”

Loferben gyermek-sítanfolyamok résztvevőinek a menü évek óta ugyanannyiba – 10 euróba – kerül, mondta az ORF-nek Georg Herbst, az egyik síiskola vezetője. Szerinte azokon a helyeken, ahol a gyerekeket étkeztetik, minimális a drágulás.

Az ORF összegzése szerint Ausztriában gyakran téma, hogy drágák a síterepek, ez azonban eddig nem sok turistát, síelőt riasztott el.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük