Schengen felfüggesztve: Németország ismét bevezeti az ellenőrzést a déli határán (folyamatosan frissítve)

 

 

Bevándorlók buszra szállnak az osztrák-magyar határ közelében Moschendorfnál (Nagysároslak) 2015. szeptember 12-én. MTI Fotó: Varga György

Bevándorlók buszra szállnak az osztrák-magyar határ közelében Moschendorfnál (Nagysároslak) 2015. szeptember 12-én. MTI Fotó: Varga György

 

Az aktuális ausztriai hírek itt olvashatóak.

 

Ezt erősítette meg  német forrás is: Németország déli határain átmenetileg ismét határellenőrzést vezet be – értesült vasárnap délután internetes kiadásában a Der Spiegel. A Spiegel Online szerint mindezt még a nap folyamán bejelenti Thomas de Maiziere belügyminiszter. Az intézkedés válasz a kialakult menekültválságra, és egyben azt jelenti, hogy Németország átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást – fogalmazott a Spiegel Online.

 

Párizs a schengeni szabályok betartására figyelmeztet minden uniós tagállamot

Franciaország “a schengeni szabályok szigorú tiszteletben tartására szólítja fel az Európai Unió minden egyes országát” – közölte vasárnap este a francia belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott német kollegájával, Thomas de Maiziere-rel.

   

“Ezek a szabályok előírják a migránsok regisztrálását a belépési országokban az Európai Unió határainál”, és “ennek be nem tartása miatt döntött úgy Németország, hogy átmenetileg visszaállítja a határok ellenőrzését, anélkül, hogy azokat lezárná” – írta közleményében Bernard Cazeneuve belügyminiszter. 

   

A francia és német tárcavezető egyeztetése a közlemény szerint “lehetőséget teremetett a francia-német álláspont megerősítésére” az uniós belügyminiszterek hétfői találkozója előtt. Ehhez közös közleményt készített elő a két miniszter uniós kollegáiknak, emlékeztetve őket az általuk képviselendő elvekre. 

   

A migránsválságról egyeztetett az este folyamán telefonon Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár is, akik “a helyzetről közös álláspontot” alakítottak ki – tudatta a francia elnöki hivatal. 

   

A német belügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy az európai menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.  Az intézkedés “súlypontja” a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek “áradatának korlátozása”, és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba.

   

Erre “biztonsági okokból is sürgősen szükség van”, és “kifejezetten ezt írja elő a schengeni határkódex” – mondta a német belügyminiszter, utalva a Schengeni határellenőrzési kódex 23. cikkére, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra – illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot – visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

 

22:35  Négy megyei főkapitányságon és a Készenléti Rendőrségen rendeltek el riadót

Riadót rendelt el Papp Károly országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség egyes szervezeti elemei és négy megyei rendőr-főkapitányság hivatásos állománya számára – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap késő este. 

   

A rendőrség honlapján megjelent közleményben azt írták: “A német kormány 2015. szeptember 13-án bejelentett intézkedéseire tekintettel az országos rendőrfőkapitány riadót rendelt el a Készenléti Rendőrség alárendeltségébe tartozó Határrendészeti Igazgatóság és Rendészeti Igazgatóság, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állománya számára”. 

   

A közlemény a berendelt állomány megerősített járőrszolgálatot lát el a határterületen és a számára kijelölt útvonalakon. 

   

A riadó elrendeléséről elsőként az M1 aktuális csatorna számolt be, közlésük szerint az érintetteknek 2 órán belül meg kell jelenniük a szolgálati helyükön. 

   

Vasárnap este Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben rendkívüli nyilatkozatában jelentette be, hogy a menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be.

   

Az intézkedés “súlypontja” a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek “áradatának korlátozása”, és a beutazás rendezett keretek közé szorítása. Erre “biztonsági okokból is sürgősen szükség van” – mondta a belügyminiszter, kiemelve, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak. Thomas de Maiziere kijelentette, Németország “egyáltalán nem illetékes” az Európai Unióba érkező, “menedéket kereső emberek legnagyobb részének” ügyében. (MTI)

 

 

20:46  Németország és Ausztria között hétfő reggelig szünetel a vasúti közlekedés

 

Németország és Ausztria között hétfő reggel 6 óráig szünetel a vasúti közlekedés – közölte vasárnap este a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság. A közlemény szerint a forgalmat a német szövetségi hatóságok utasítására állították le.  Az intézkedés érinti egyebek között a München-Salzburg-Wien-Budapest útvonalon közlekedő, Railjet 90-es járatot – áll a DB közleményében.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter vasárnap este Münchenben megerősítette, hogy 18 órától 12 órai időtartamra leállították a Németország és Ausztria közötti vasúti közlekedést. Közölte, hogy mindkét ország vasúttársasága megkapta a hatóságoktól az erre vonatkozó utasítást. 

     

Előzőleg Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter bejelentette, hogy a menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a határain. Az intézkedés “súlypontja” a német-osztrák határ.

   

Joachim Herrmann Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az intézkedés egyelőre határozatlan időre szól. Hozzátette: amennyiben “kitérő mozgásokat” tapasztalnak, megfontolják, hogy más határszakaszokra is áthelyezik az intézkedés súlypontját. (MTI)

 

 

20:45 Osztrák kancellár: nem szigorítják határellenőrzést az osztrák-magyar határon

Az osztrák kormány nem akar további ellenőrzést bevezetni az osztrák-magyar határon – mondta Werner Faymann kancellár a kormány vasárnap tartott válságülését követően. Eddig csupán szúrópróbaszerű ellenőrzések voltak a magyar határon, ezt az eljárást akarják folytatni.

   

A kancellár szerint azonban azt nem lehet megjósolni, hogy a Németország által bejelentett határellenőrzés milyen hatással lesz az ausztriai helyzetre.  Faymann szerint a német ellenőrzés jelzés az embercsempészeknek, azonban nem szabad, hogy ez a lépés a menedékjogot befolyásolja. A kancellár fontosnak nevezte, hogy az Ausztria által biztonságosnak nyilvánított országokból érkezőkben Németország se keltsen hamis reményeket. A politikus egyúttal arra figyelmeztetett, hogy el kell kerülni a káoszt. 

   

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár ugyanakkor az ülés után az osztrák oe24 hírportál beszámolója szerint azt mondta, Ausztria is megerősíti keleti és déli határának ellenőrzését. Az alkancellár szerint “bizonyos megértéssel vannak” az iránt, hogy most jelzés érkezett a korlátlan és szervezetlen menekültáradat miatt. A politikus úgy vélte, ez érinti természetesen Ausztriát is, emiatt az alkancellár szerint Ausztria fenn kívánja tartani a magyar határon folytatott ellenőrzést és a kapacitás függvényében erősíteni akarja azt. Az alkancellár szerint a következő napokban Horvátországgal és Szlovéniával is fontos, hogy együttműködés jöjjön létre. 

   

Angela Merkel német kancellár és Werner Faymann kedden találkozik Berlinben, a találkozón ott lesz az osztrák alkancellár valamint a német és az osztrák belügyminiszter. (MTI)

 

19:50 Riadót rendeltek el több délnyugati rendőrkapitányságon

Riadót rendeltek el több magyar délnyugati rendőrkapitányságon a német és az osztrák intézkedések miatt – hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap esti híradójában. A híradó információk szerint hat délnyugati megyét érint az intézkedést, amely a teljes állományra vonatkozik.A riadó azt jelenti, hogy a rendőröknek két órán belül meg kell jelenniük a szolgálati helyükön. (MTI)

 

19:10  Németország ideiglenesen határellenőrzést vezet be

 

Az európai menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést – jelentette be vasárnap esti, rendkívüli sajtónyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben.

   

Az intézkedés “súlypontja” a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek “áradatának korlátozása”, és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba.

   

Erre “biztonsági okokból is sürgősen szükség van”, és “kifejezetten ezt írja elő a schengeni határkódex”- mondta a német belügyminiszter, utalva a Schengeni határ-ellenőrzési kódex 23. cikkére, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra – illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot – visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

     

Németország továbbra is betartja a menekültek védelmére vonatkozó európai és nemzeti előírásokat – mondta Thomes de Maiziere. Aláhúzta: “az érvényes európai jog szerint Németország egyáltalán nem illetékes” az EU-ba érkező, “menedéket kereső emberek legnagyobb részének” ügyében. 

   

A menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások “változatlanul” érvényesek. “Felszólítom valamennyi tagállamot, hogy a jövőben ismét tartsák magukat ehhez” – mondta a német belügyminiszter.

   

A dublini rendelet szabályai alapján “az illetékes tagországnak a menedékkérőt nemcsak regisztrálnia kell, hanem le kell folytatnia a menekültügyi eljárást” – tette hozzá. A menedéket kereső embereknek is el kell fogadniuk: nem tehetik meg, hogy “egyszerűen kiválasztanak egy tagállamot, ahol menedékjogot kérnek” – hangsúlyozta Thomas de Maiziere, hozzátéve, hogy ez akkor is érvényes lesz majd, amikor bevezetnek egy “európai elosztási rendszert”.

   

A határellenőrzés ideiglenes visszaállítására azért is szükség volt, mert a németek hatalmas mértékű segítőkészségét “nem szabad túlerőltetni”.  Az intézkedés egyben “jelzés Európának”, üzenete az, hogy Németország “vállalja humanitárius felelősségét, de a menekültek nagy számával járó terheket szolidárisan meg kell osztani Európán belül” – jelentette ki a német belügyminiszter.

   

Az ideiglenes határellenőrzés nem old meg minden gondot, “de egyszerűen szükségünk van valamivel több időre és bizonyos mértékű rendre a határainkon” – mondta.

   

A menekültválság kezelésében döntő jelentőségű a segítség a válságövezetekben, hogy ne induljon el még több ember a menekülttáborokból, illetve Szíriából vagy Irakból. Ez is súlyponti elem lesz az uniós belügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán. Ezen kívül “a lehető leggyorsabban meg kell valósítani a várakozási övezetek európai koncepcióját Görögországban, Olaszországban, adott esetben Magyarországon”, és ez is szerepel a napirenden a belügyminiszteri ülésen – ismertette Thomas de Maiziere.

   

Hozzátette: a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról egyetértésben döntöttek a koalíciós pártok – a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) – , és az intézkedéssel a tartományi belügyminiszterek is egyetértettek. Az intézkedésről tájékoztatták a parlamenti (Bundestag) ellenzéki pártokat és konzultáltak Ausztriával.

A határvédelemért felelős szövetségi rendőrség (Bundespolizei) közölte: felkészültek arra, hogy a határellenőrzést “egy hosszabb időszakra” kell fenntartani.

   

“Az intézkedés célja, hogy korlátozzák a harmadik országokból érkező, útlevél- és vízumköteles állampolgárok ellenőrizhetetlenné és irányíthatatlanná vált beutazását” – áll a közleményben. A szövetségi rendőrség “intenzív ellenőrzést” kezd – tették hozzá.

   

Dieter Roman, a szövetségi rendőrség elnöke a közleményben kiemelte: lehet arról vitatkozni, hogy több vagy kevesebb, “ilyen vagy amolyan” bevándorlásra van szükség, de “akármelyik változatot is választjuk, valamennyinek az előfeltétele az irányítás”.

   

A parlamenti (Bundestag) ellenzéki pártok – a Baloldal és a Zöldek – bírálták a szövetségi kormány döntését.

   

“A határokat le lehet zárni, de ezzel még nem oldódnak meg a problémák” – nyilatkozott Gregor Gysi, a Baloldal frakcióvezetője, aki szerint elsősorban a menekülthullámot kiváltó okokat kell kezelni.

   

A berlini vezetés “a határellenőrzéssel eltereli a figyelmet a saját csődjéről” – mondta Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője.

   

A kormányzó nagykoalíció pártjai üdvözölték a kormány döntését. A bajor CSU részéről kiemelték, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása az ő kezdeményezésükre történt.

   

A Bild című lap online kiadásában megjelent hírmagyarázat szerint az intézkedés nem azt jelenti, hogy Németország nem fogad be több menedékkérőt. Az érkezőket a Dublin III. rendelet előírásai alapján a határon regisztrálják, majd befogadó állomásokra szállítják őket, és megvizsgálják, hogy benyújthatnak-e Németországban menedékjog iránti kérelmet. Amennyiben nem jogosultak erre, visszaszállítják őket az illetékes tagállamba, vagyis abba az uniós országba, ahol beléptek az EU területére.

   

A német menekültügyi ellátórendszer az utóbbi hetekben egyre nehezebben birkózott meg a folyamatosan erősödő menekülthullámmal. Bajorországba – ahol eléri Németországot az úgynevezett balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger nyugati medencéje felől észak felé igyekvő menedékkérők hulláma – augusztus vége óta 63 ezer menedékkérő érkezett.

   

Az embereket igyekeztek a szokásos eljárással, a terhek megosztását szabályozó rendszer alapján elosztani a 16 tartomány között, de az utóbbi napokban egyre több tartomány jelezte, hogy már nem tud több menedékkérőt elhelyezni. (MTI)

 

18:51  Brüsszel: a német intézkedés első látszatra szabályosnak tűnik

Első ránézésre megfelel a schegeni kódexben lefektetett szabályoknak, hogy Németország ideiglenesen ismét bevezeti a határellenőrzést az osztrák határon – közölte vasárnap este az Európai Bizottság.

   

A brüsszeli testület emlékeztet, hogy a schengeni szabályok értelmében a tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes visszaállítása rendkívüli lehetőség, amelynek alkalmazására az előírások válsághelyzet esetén adnak felhatalmazást.

   

“A jelenlegi helyzet Németországban első ránézésre olyannak tűnik, amely megfelel a szabályoknak” – tudatta közleményében a bizottság, miután Thomas de Maiziere német belügyminiszter bejelentette: Berlin a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, elsőként a német-osztrák határon.

   

A kommünikéből az is kiderül, hogy Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke telefonon beszélt Angela Merkellel, és a német kancellár tájékoztatta arról, hogy Berlin ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.

   

A testület arra is emlékeztet, hogy a bizottság feladata annak szavatolása, hogy az ilyen rendkívüli intézkedések arányosak legyenek, ezért szorosan figyelemmel követi majd a kialakult helyzetet.

   

“Erőfeszítéseinknek arra kell összpontosulniuk, hogy elősegítsük, olyan gyorsan visszatérjünk a schengeni nyitott határok normális rendszeréhez, amilyen gyorsan megvalósítható” – hangsúlyozta közleményében a brüsszeli testület, mely szerint a németországi döntés is azt támasztja alá, hogy sürgősen el kell fogadni az Európai Bizottság javaslatait a menekültválság közös kezelésére.

 

 

18:33 Faymann: egyelőre nem szigorítják az ellenőrzést az osztrák-magyar határon

Az osztrák válságstáb ülése után Faymann kancellár úgy nyilatkozott, a német intézkedések ellenére nem szigorítanak az ellenőrzésen az osztrák-magyar határon. Továbbra is lesznek szúrópróba jellegű ellenőrzések a határ térségében, jelentette be a Kurier szerint. A német intézkedések hatását egyelőre nem tudják felmérni, nem lehet megmondani, mennyire duzzasztja fel a menekültek létszámát Ausztriában a határellenőrzés.

 

 

18:25 Juncker nagyobb szolidaritást szorgalmaz a nyitott határok megőrzése érdekében

 

A nyitott határok megőrzéséhez több Európára és szolidaritásra van szükség a menekültválság kezelésében – fogalmazott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnap az egyik népszerű közösségi oldalon közzétett szöveges üzenetében.

Juncker azt is közölte, hogy telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. Mindezt a luxemburgi politikus mintegy félórával azt megelőzően tette közzé az interneten, hogy Thomas de Maiziere német belügyminiszter bejelentette: Németország a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a német-osztrák határon.

Nem sokkal korábban Martin Selmayr, Jean-Claude Juncker kabinetfőnöke azt az üzenetet tette közzé ugyanezen a közösségi oldalon, hogy a schengeni övezeten belüli szabad mozgás kerül veszélybe, ha a tagállamok nem működnek együtt egymással gyorsan és a szolidaritás szellemében a menekültválság kezelésében.

   

Hétfőn a tagállamok belügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak a migrációs krízisről Brüsszelben. A megbeszélések középpontjában az a javaslat áll, melyet Juncker a héten jelentett be hivatalosan. E szerint a tagországoknak összesen 160 ezer menedékkérőt kellene elosztaniuk egymás között kötelező kvóták alapján Olaszországból, Görögországból és Magyarországról. Vasárnap Juncker a közösségi médián keresztül azt is tudatta, hogy telefonbeszélgetést folytatott a magyar, a lengyel, a cseh, a szlovák, a lengyel, a lett és a román állam- illetve kormányfővel. (MTI)

 

18:15 Hivatalos bejelentés: Németország ideiglenesen határellenőrzést vezet be – A menekültek nem választhatják ki, melyik uniós tagországban kérnek menedékjogot

A menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be – jelentette be vasárnap esti, rendkívüli nyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben.

Az intézkedés “súlypontja” a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek “áradatának korlátozása”, és a beutazás rendezett keretek közé szorítása.

   

Erre “biztonsági okokból is sürgősen szükség van” – mondta a német belügyminiszter, kiemelve, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak.

   

Thomas de Maiziere kijelentette, hogy Németország “egyáltalán nem illetékes” az EU-ba érkező, “menedéket kereső emberek legnagyobb részének” ügyében. 

   

Hangsúlyozta, hogy a menekültügyet szabályozó dublini előírások továbbra is érvényesek, és ezeket minden tagországnak be kell tartania, a menedéket kereső embereknek meg tudomásul kell venniük, hogy nem választhatják ki, melyik uniós tagországban kérnek menedékjogot. (MTI)

 

17:25: Leállították a vonatközlekedést Németország és Ausztria között

Több német portál és hírügynökség is úgy értesült, Németország vasárnap délután 5 óra óta nem fogadja az Ausztria felől érkező vonatokat. A Kurier úgy tudja, 1800 menekült van az osztrák állomásokról indított RailJet-szerelvényeken. A vonatközlekedést legalább egy napra leállították. Az osztrák kancellári hivatalban válságstábot hívtak össze a történtek miatt, az alkancellár, a külügy-, a belügy- és védelmi miniszter, a menekültügyi koodinátor és a parancsnoki stáb vezetőjének részvételével. A vonatok legalább hétfő reggelig nem közlekednek, írja a Kurier.

 

 

Spiegel Online/Bild: Németország átmeneti határellenőrzést vezet be

A Bild szerint az ideiglenes határellenőrzés bevezetése csak a német-osztrák határra vonatkozik. A Spiegel Online szerint mindezt még a nap folyamán bejelenti Thomas de Maiziere belügyminiszter.

   

Az intézkedés válasz a kialakult menekültválságra, és egyben azt jelenti, hogy Németország átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást – fogalmazott a Spiegel Online.

   

A lap internetes kiadása szerint a szövetségi rendőrséget riadókészültségbe helyezték. Ennek keretében valamennyi mozgósítható rendőrt Bajorországba küldik “a határ lezárásának” biztosítására. 

   

Mindezt megerősítette – ugyancsak internetes kiadásában – a Bild című lap is. Az újság szerint az ideiglenes határellenőrzés bevezetése csak a német-osztrák határra vonatkozik. 

   

A Bild szerint 21 készenléti rendőrszázadot vezényelnek azonnal hatállyal Bajorországba. Feladatuk a határ biztosításának segítése.

   

Ugyancsak a Bild információi szerint a szövetségi rendőrség a határ közeli térségekben – azaz a határ mentén maximum 30 kilométeres szélességben – különleges “mobil, ellenőrző és megfigyelő egységek” közreműködésével folytatja majd az embercsempészek utáni kutatást. Ez a német-cseh, illetve a német-lengyel határrégiókra terjed ki, célja pedig az, hogy ily módon akadályozzák meg az osztrák-német határon bevezetett határellenőrzés megkerülését.

   

A schengeni megállapodás tartalmazza annak lehetőségét, hogy a közrend vagy a belbiztonság súlyos veszélyeztetése vagy fenyegetése esetén ideiglenesen ismét határellenőrzést vezessen be egy tagállam a belső határon. Az intézkedés 30 napra korlátozódhat, vagy olyan hosszú időre, ameddig a fenyegetettség fennáll. Az Európai Bizottságot és a többi tagállamot előzetesen tájékoztatni kell.

 

Mi lesz, ha Ausztriában maradt több tízezer menekült?

 

Jelenleg nem ellenőrzik a Magyarországról Ausztrián át Németországba utazó menekültek, erről az átmeneti intézkedésről állapodott meg Angela Merkel és Orbán Viktor szeptember 5-én. Csak az elmúlt héten 60 ezer migráns érkezett Németországban, azonban a Kurier úgy tudja, a német kormány változtatni akar az eddigi, megengedő álláspontján.

Osztrák rendőrök terelik kordonok között a buszra várakozó migránsokat a nickelsdorfi határátkelőnél kialakított gyűjtőponton 2015. szeptember 13-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Osztrák rendőrök terelik kordonok között a buszra várakozó migránsokat a nickelsdorfi határátkelőnél kialakított gyűjtőponton 2015. szeptember 13-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A várható intézkedésről Merkel telefonon egyeztetett Werner Faymann osztrák kancellárral, ugyanis, amennyiben bevezetik az ellenőrzést a vonatokon, akkor a káoszba fulladna menekültek utaztatása Magyarországról Ausztrián át. Ezért folyamatos egyeztetést kér a német féltől az ügyben. A német CSU valamint a kormány este ad ki állásfoglalást a kérdésben.

Hogy ebben pontosan mi is lesz, az egyelőre csak sejthető, a német közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt szerint a menekültek felvételével Németország elérte a teljesítőképessége határát, és ezt félreérthetetlenül jeleznie kell. Hosszú időre lesz szükség, hogy a jelenlegi nehéz helyzetet megoldjuk. Most hatásos intézkedésekre van szükség, hogy (menekült)áradatot megállítsuk.  Ebbe beletartozik azoknak az országoknak a megsegítése, amelyekbe migránsok először menekültek, és a német határok hatékony védelme – mivel az EU totális csődje miatt az Unió külső határainak a védelme nem működik. Németország hónapok óta többet segített a menekültválság megoldásában, mint Európa összes többi állam, hangsúlyozta Dobrindt. 

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) a Kurier szerint egyelőre nem tud a tervezett határellenőrzésről. A lap felteszi a kérdést, hogy mit jelentene mindez – a migránsok szervezett kontrollja – Ausztria számára. A következmények beláthatatlanok, ugyanis a menekültek töredéke kért csak osztrák menedékjogot, a többségük Németországba utazott tovább.  Az osztrák rendszer erre épült, nem pedig arra, hogy több tízezer ember bizonytalan időre az országban reked.

 

Szűkében vannak a szállásnak, ezért sátrakat állítanak fel a menekülteknek Münchenben

 

Sátrakat állítanak fel és az olimpiai csarnokban rendeznek be szükségszállást a menekültek számára Münchenben, miután egy nap alatt becslések szerint 13 ezren érkeztek a városba.

   

Szombat éjjel müncheni illetékesek – a városba irányuló menekülthullám egy héttel ezelőtti kezdete óta először – azt közölték: nem biztos, hogy minden érkező azonnali elhelyezését meg tudják oldani. Önkéntesek beszámolói szerint néhányan a müncheni főpályaudvaron a földön, hálózsákban töltötték az éjszakát, mások a buszpályaudvaron éjszakáztak.

 

 

   

“Bízunk benne, hogy legalább a legszükségesebb dolgokkal el tudunk látni mindenkit: takarókkal, vízzel, élelemmel” – mondta Marina Lessing, az önkéntesek koordinátora.

   

Önkéntesek és tűzoltók sátrak felállításához kezdtek hozzá szombat éjjel. Az olimpiai csarnokban a hadsereg közreműködésével megkezdték az előkészületeket szükségszálláshely kialakítására. Miután tábori ágyakból így is túl kevés áll rendelkezésre, a közösségi médián keresztül intéztek felhívást a lakossághoz, hogy adományozzanak matracokat és takarókat.

   

Dieter Reiter, München főpolgármestere ismét segítségnyújtásra szólította fel a többi német tartományt. Bírálta, hogy noha a helyzet alakulását napok óta előre lehetett látni, Észak-Rajna-Vestfália kivételével más tartomány eddig nem vett át migránsokat Bajorországtól. “Csalódással tölt el, hogy olyan helyzet felé haladunk, amikor azt kell mondanunk: nincs több helyünk az érkező menekülteknek”.

   

A bajor kormány vasárnap rendkívüli ülést tart, amelyen megvizsgálja a helyzetet és várhatóan további azonnali intézkedéseket hoz. (MTI)

 

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung menekültügyről

 

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című, vasárnaponként megjelenő konzervatív német lap a magyar menekültpolitikáról közölt véleménycikket.

Orbán nem példakép című írásában Thomas Gutschker kiemelte: a magyar miniszterelnök a “határorzott jelszavak és az egyszerű igazságok embere”, aki mindenre tud egy “gyors megoldást”.

   

“Menekülthullám? Építsünk egy kerítést! Rakoncátlan menekültek? Csukjuk le őket!” – írta a FAS munkatársa. Hozzátette: Orbán “legújabb ötlete”, hogy aki a “Szírián kívüli +biztonságos menekülttáborokból+ Európába jön, nem jogosul menedékre, mert csak +jobb életet akar, mint a táborokban+”.

   

A szerző szerint a menedékjog megadásáról annak alapján kell dönteni, elvárható-e a kérelmezőtől, hogy visszatérjen a hazájába.  A “haza” a döntő, és “nem valamiféle tábor” – hangsúlyozta.

   

Thomas Gutschker úgy vélte: Orbán számol azzal, hogy az “emberhez méltatlan körülmények miatt” Németországból és Ausztriából nem küldenek vissza menekülteket Magyarországra. 

   

Orbán nem azt akadályozza meg, hogy menekültek jussanak be az EU-ba, hanem csak azt, hogy visszatérjenek Magyarországra.  Orbán “az európai szolidaritás potyautasa”,”nem tartja be a közös szabályokat és eltereli az emberáradatot Bajorország felé” – írta. (MTI)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük