Sorban állás, késve érkező eredmények, leterhelt laborok: problémásan indult az oltatlan munkavállalók tesztelése Ausztriában

Gondot okozott Ausztriában, hogy az aktuális szabályok miatt megnőtt a PCR-tesztek iránti kereslet: a tesztutcákban, a kiértékelő laborokban illetve a tesztkészletek kiszállításával is voltak problémák, írja hétfői összefoglalójában az ORF. Több helyről érkezett jelentés sorban álló emberekről, lassan megérkező eredményekről. Hétfőtől ugyanis minden oltatlan, illetve fertőzésen át nem esett munkavállalónak kötelező a teszt (PCR vagy antigén, de bizonyos területeken az előbbi az előírás) a munkavégzéshez.

Frissítés:
Hétfő este valamelyest lazított a minisztérium a PCR-tesztekre vonatkozó szabályokon. Azokon a területeken (egészségügy, ápolás, idősotthonok, éjszakai vendéglátás), ahol PCR-teszt volt az előírás, ott átmenetileg elfogadják az antigénteszteket is.

A hétvégén az egészségügyi minisztérium úgy számolt elegendő lesz a rendelkezésre álló tesztkapacitás 1,4 millió munkavállalónak kell tesztelnie, nekik fele-fele arányban szükséges PCR és antigén teszt – utóbbi 24 óráig érvényes, az előbbi 72 óráig, Bécsben ezt 48-ra csökkentették. A hétfői helyzet ehhez képest teljesen másképp festett: hosszas várakozás a tesztelésre, késve érkező eredmények – utóbbi nélkül elvileg nem is lehetett felvenni a munkát, mind a munkavállalót, mind a munkáltatót meg lehet büntetni emiatt. 

Az Osztrák Gyógyszerészkamara közlése szerint az eredményekre azért kellett várni, mert egyes járásokban és régiókban a laborok nem győzték kapacitással a vizsgálatok kiértékelését. Különösen Salzburgban volt rossz a helyzet, ott már pénteken nem lehetett PCR-tesztet végeztetni a gyógyszertárakban, mert a szerződött laboratórium nem győzte a munkát. A helyzet azóta sem változott, mivel az oltatlanoknak rendszeresen kell tesztelniük (a munkavállalói PCR-tesztek 72 – Bécsben 48 – óráig érvényesek), ezért a tartományi kamara szeretné visszahozni a munkahelyi FFP3-maszkviselést a nem oltottak számára.

Az ORF szerint Tirolban és Vorarlbergben is csúsztak a teszteredmények, várakozni kellett a tesztutcákban illetve nem volt elegendő teszt – ilyen híreket lehetett olvasni a közösségi médiában- Felső-Ausztriában volt olyan hely, ahol már csak vasárnapra lehetett időpontot foglalni. Steiermarkban az emebrek szó szerint megrohanták a patikákat, sorok alakultak ki, több gyógyszertár plusz személyzetet vett fel, azonban most a tartományon van a sor, hogy tesztutcák kapacitását megnövelje. A tartományi kormány illetékese közölte, 19 újabb sávval bővítették az eddigi vizsgálati helyeket, azonban nagyon nehéz személyzetet találni. Ennek magyarázata, hogy teljesen más a helyzet, mint egy évvel korábban, nincsen teljes zárlat, így kevesebb a munkaerő a piacon. De nemcsak a személyzettel van gond, a korábban rendelkezésre álló torna- és rendezvénycsarnokok most működnek, így az újabb tesztpontoknak nem egyszerű helyet kijelölni. A laborok nem bírják a megnövekedett terhelést, ráadásul nekik is munkaerő-gondjaik vannak: sok a fertőzött és karaténban lévő munkatárs.

Harald Eitner, a steiermarki tesztkoordinátor azt mondta az ORF-nek, egész Ausztriát tekintve a laborok elérték a teljesítőképességük határát, emiatt késve érkeznek meg az eredmények.

A laborok helyzetéről Georg Eilenberger, az egyik alsó-ausztriai vállalkozást üzemeltető cég ügyvezetője beszélt, aki azt mondta, csak úgy tudják a lépést tartani, ha összedolgoznak egy másik laboratóriummal.

Vorarlbergben az elküldött minták 10 százalékánál technikai probléma is adódott – erről Martina Rüscher, a tartomány egészségügyi tanácsosa beszélt.

Bécsben az egyik labor ügyvezetője, Michael Havel arról számolt be, hogy a csúszást a pozitív tesztek kétszeri, kötelező ellenőrzése okozza, de ezzel együtt 24 órán belül a tesztelők 99,8 százaléka megkapja az eredményt. Az osztrák fővárosban felkészültek az újabb hullámra, van elég reagens és egyéb anyag.

Karintiában a tartomány közleménye szerint a teszteredmények csúszását az okozta, hogy robbanásszerűen terjed a vírus, emiatt megnövekedett a pozitív tesztek száma is, amelyeknél azonban kétszeri ellenőrzésre van szükség. Ehhez jött még, hogy a laborokban sokan megbetegedtek – idézi az ORF a kiadott kommünikét. A tartományi kamara vezetője szerint a politika mulasztásai hozzájárultak a kaotikus helyzet kialakulásához. A tesztelési lehetőségek messze nem elegendőek, és bár elkészültek a tervek a bővítésre, nem sikerült azokat a gyakorlatba átültetni. Több cégnél is előfordult, hogy a munkatársak már szombaton teszteltek, de az eredményt még hétfőn sem kapták meg.

A kilenc tartomány közül nyolcban kapacitási problémák vannak a tesztelésben, ez derült ki egy konferencián hétfőn. A beszerzésekért felelős állami ügynökség korábbi adatai szerint a laborok heti 17 millió vizsgálatra képesek, azonban ez a szám erősen túlzó, erről beszélt Karintia tartományi egészségügyi tanácsosa, Beate Prettner .

Felső-Ausztriában más jellegű gondok is akadtak. Braunau körzetében, ahol alacsony az oltottsági ráta, sok munkaadó azzal szembesült, hogy hiába a szabályozás, a munkavállalók sem oltani, sem tesztelni nem hajlandóak. Van olyan autóipari beszállító, amelyik 300 ember foglalkoztat és a kamarához fordult, hogy mi a teendő ilyen helyzetben.

Alsó-Ausztriában, Felső-Ausztriában és Salzburgban az emberek a szupermarketben kapható teszteket elkezdték felvásárolni, ezért regisztrációhoz kötötték vásárlást.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük