Sorkatonákra lőtt egy embercsempész a magyar-osztrák határon

Sorkatonákra lőtt egy embercsempész hétfő reggel a Monyorókerék/Eberau-Szentpéterfa határátkelőnél. A védelmi minisztérium szerint senki sem sérült meg, de a feltételezett fegyveresnek sikerült elmenekülnie, írja az orf.at.

A katonák ellenőrzés céljából állították volna meg a határátkelőnél a magyar rendszámú kisteherautót, mikor annak sofőrje a gázra taposott. A járművet végül egy földúton sikerült feltartóztatni. A menekültek és az egyik embercsempész kiugrottak a járműből. A menekülő embercsempész Magyarország irányába futott, és rálőtt a katonákra. Mindannyian sértetlenül megúszták – mondta Helmut Mrban rendőrségi sajtószóvivő az APA-nak. A férfi azonban még mindig szökésben van, és a rendőrség teljes gőzzel nyomoz – mondta Mrban. Tájékoztatása szerint tizenkét szökevényt fogtak el. A nemzetiségükről egyelőre nem tudott információt adni.

Tanner: „Új dimenziók”

A szökésben lévő emberkereskedő után jelenleg is folyik a hajtóvadászat – mondta Marban az ORF Burgenlandnak. Egy másik feltételezett emberkereskedőt azonban letartóztattak. A férfi moldovai volt, a szökésben lévő emberkereskedő származása egyelőre nem ismert. „Ez a mai incidens világossá teszi, hogy az emberkereskedők tevékenysége és a hozzá kapcsolódó bűnözés új dimenziókat ért el. Örülök, hogy a bevetett katonák sértetlenül megúszták a tűzpárbajt” – mondta Klaudia Tanner (ÖVP) miniszter a közleményben.

Doskozil: „Embertelen”

Hans Peter Doskozil (SPÖ) kormányzó megdöbbenéssel és aggodalommal fogadta az esetet. „Ez a támadás megmutatja, hogy a nemzetközi emberkereskedő bűnözők milyen embertelenül viselkednek, és hogy már nincsenek tabuk. Megkönnyebbültem, hogy nem történt sérülés, és hogy az érintett katonák jól vannak” – mondta Doskozil.

Az incidens jól mutatja, hogy az osztrák katonák és rendőrök milyen kockázatot vállalnak a határőrizet során. „Annál fontosabb, hogy értékeljük kiemelkedő elkötelezettségüket. Burgenland nagyon hálás érte” – mondta Doskozil. „

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük