Soroksári gyilkosság: osztrák rendőrkutyák segítették a nyomozást

Osztrák rendőrkutyák: számos feladatra használják a négylábúakat Fotó: bmi.gv.at/

Osztrák rendőrkutyák: számos feladatra használják a négylábúakat Fotó: bmi.gv.at

 

A lap szerdán megjelent írásában azt közölte, hogy információ szerint ilyen kutyából kevés van a világon, éppen ezért hívták segítségül a magyar rendőrök az osztrákokat. a lap úgy tudja, az állatokkal nem csak a gyilkoság helyszínét, hanem az egész környéket átvizsgálták.

Az osztrák rendőrség Bad Kreuzenben és Wien-Strebersdorfban üzemeltet kutyakiképző központokat, ahol a kiválasztott ebek 15-18 hónapos korukban kapják meg a védelmi és kutatási alapkiképzést. Ezt követően tehetségük szerint osztályozzák, és speciális továbbképzésekre javasolják őket. A „mélyen szagló” egyedekből lesznek a legjobb nyomkeresők. Ezek a bőrkorpamaradványok és az izzadságcseppek alapján is meg tudják állapítani egy személy útvonalát, de a letaposott növényeken és eltaposott élőlényeken is felismerik cipőjének illatmaradványát. Jelenleg több mint 230 nyomkövető kutya van az osztrák rendőrség állományában, de közülük csak néhányan képesek arra, hogy évek múltán is szagmintát találjanak, írja a Blikk

Az kutyás osztrák rendőrökről szóló ausztriai beszámoló szerint az állatokat pozitív megerősítéssel képzik ki a feladatokra. A nyom- és kábítószerkereső ebek mellett vannak készpénz és dokumentumok felkutatására szakosodott négylábúak, de képeznek hegyi mentésre, lavinák által eltemetett személyek felkutatására segítőket is. 24 halottkereső kutyáról tetsznek említést a 2010-ben megjelent írásban, évek óta folyik olyan kutyák felkészítése, amelyek folyóvizekben is megtalálják az áldozatokat. 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük