Spar-bírálat a magyar kormánynak: boltbezárást is mérlegel az osztrák vállalat

Magyarország felemelte az élelmiszer-felügyeleti díjat, és arra akarja a kényszeríteni a két éven át veszteséges vállalatokat, hogy zárjanak be. Emiatt a Spar a 2015-re tervezett magyar befeketetéseinek megfelezte, nem vesz fel új dolgozókat, és 3-4 egységének a bezárását mérlegeli 419 üzletből. Gerhard Drexel, a Spar vezetője azt mondta az osztrák hírügynökségnek adott interjújában, a törvények veszteségessé teszik a külföldi vállalatokat, közben a magyar vállalkozásokat nem érintik.

Spar-üzlet: nem vonul ki az osztrák cég Magyarországról Fotó: spar.at

 

A Spar az eddigi 0,1 százalék ( a forgalma után) élelmiszer-felügyeleti díj helyett 6 százalékot kénytelen fizetni, az 1 millió eurós összeg 30 millióra növekszik. Mindez kizárólag a külföldi kereskedelmi egységeket ( Tesco, Lidl vagy Aldi), a magyar vállalatok esetében továbbra is marad a 0,1 százalék. Vagyis a törvény célja egyértelmû, a magyarokat de facto nem érinti, mondta Drexel, aki szerint a törvény súlyosan diszkriminatív és ellentétes az uniós joggal.A változásokra a Spar nem tud áremelkedéssel reagálni, mivel akkor elveszíti a versenyképességét, mondta a Spar-főnök.

A felfoghatatlan kaetgóriába sorolta az áruházlánc vezetője a másik törvényt, amely szerint az 50 millió euró éves forgalom feletti kereskedelmi cégeket megszüntetik, ha két egymást követő évben veszteségesen mûködnek. Ilyen világosabb jogsértés a világon nincs, ez ökölcsapás a jogállamnak,modnta Drexel az orf.at olvasható írás szerint.

A cég vezetője abban bízik, hogy az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy kötelezettségszegési eljárási formájában – ezt valamelyik uniós bizottság, vagy nemzeti kormány kezdeményezheti. A Spar már felvette a kapcsolatot az osztrák kabinettel, továbbá a belső uniós piacokat felügyelő biztos is jelezte, hogy vizsgálják a tövényeket. Bízunk abban, hogy jogállamiság alapelvei érvényesülnek, és a magyar kormány is jobb belátásra tér a jövőben, mondta Drexel.

A magyarországi Spar nyereséges volt 203-ban és 2014-ben is. 2014-ben 1,44 milliárd eurós éves forgalmat jegyzett, a növekedés az előző évhez képest 4,8 százalék. A 14 500 alkalmazottjával a negyedik legnagyobb szurpermarket-hálózat Magyarországon. A cég vezetője 2015-ről nem nyilatkozott az orf.at írása szerint, egyelőre megvárják, milyen fejlemények lesznek.  

 

MTI: nem tervezi kivonulását Magyarországról a Spar

 

A Die Pressében megjelent anyagról – ezt vette át az ORF is -, az MTI is beszámolt, az alábbiak szerint.

A Spar nem tervezi a magyar piac elhagyását, annak ellenére, hogy kifogásol egyes magyar jogszabályokat – erősítette meg Gerhard Drexel, a Spar Österreich vezérigazgatója a Die Presse címû osztrák napilap pénteki számában megjelent interjúban.

“Magyarországon virágzik a cég, ezért az érthetetlen és az uniós jogba ütköző törvények miatt nem fog kivonulni az országból” – fogalmazott.

Bírálta egyúttal az Európai Bizottságot, amely eddig nem tiltakozott az élelmiszer-felügyeleti díj ellen, bár három biztos illetékességét is érintik a magyar törvények. A cégvezető szerint torzítja a piaci versenyt, hogy a magyar vállalatoknak csak 0,1 százalékos díjat kell fizetniük, míg a külföldi cégeknek forgalomhoz mérten akár hat százalékot. 

Úgy véli, míg a bizottság túl keveset foglalkozik a jogállamisággal, a demokráciával és a diszkriminációval, addig a fogyasztókat és a vállalatokat olyan véget nem érő bürokratikus szabályokkal “zaklatja”, mint az élelmiszerekkel kapcsolatos információk feltüntetése vagy akár a vetőmag-szabályozás.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a Spar Magyarországon 11 százalékos piaci részesedéssel bír, 420 üzletet mûködtet, 2014. évi bevétele több mint 1,5 milliárd euró volt. Megjegyezte, hogy bár az elmúlt évben a politikai intézkedések a vártnál sokkal több problémát okoztak a cégnek, gazdaságilag mégis sikeres évet zártak, árbevétel- és profitnövekedésben elérték, sőt meg is haladták a kitûzött célokat.

A Spar bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett a GVH bírság miatt

A Spar Magyarország bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabott bírság miatt – közölte a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. csütörtökön az MTI érdeklődésére.

A GVH tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatása miatt 43 millió forint bírságot szabott ki az üzletláncra. A versenyhivatal szerint a Spar megtévesztette a fogyasztókat, mert valótlanul tüntette fel, hogy minden elköltött 5 ezer forint után 500 forint visszajár, miközben mind a kupon megszerzésének, mind beváltásának több feltétele és korlátozó eleme volt. A Spar Magyarország közleménye szerint nem ért egyet a GVH döntésével, mivel az eljárás megindítása előtt és alatt is többször változtatott kereskedelmi kommunikációján, hogy a vásárlók tájékoztatása minél egyértelmûbb és a lehető legkorrektebb legyen. A vállalat kereseti kérelmet nyújtott be a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatára, az eljárás folyamatban van – közölte a Spar Magyarország.

 

Megtévesztő reklám miatt 43 milliós GVH-bírságot kapott a Spar

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az 5 ezer forint vásárlás után 500 forint visszajár akciójának népszerûsítésekor, a jogsértésért 43 millió forint bírságot szabtak ki – közölte a versenyhivatal az MTI-vel csütörtökön.

A GVH közölte: a Spar 2012 októberétől 2014 februárig az akcióval megtévesztette a fogyasztókat, mert valótlanul tüntette fel, hogy minden elköltött 5 ezer forint után 500 forint visszajár, miközben mind a kupon megszerzésének, mind beváltásának több feltétele és korlátozó eleme volt.

A Spar azt sugallta, hogy ötezer forint után jutnak a fogyasztók 500 forint kedvezményhez, ezzel szemben legalább 10 ezer forint értékû vásárlásra volt szükség az 500 forintos kedvezmény érvényesítéséhez – közölte a GVH.

A vizsgálat szerint a Spar nem, vagy kevéssé észlelhetően és nem egyértelmûen tüntette fel az 500 forintos kupon kiadásának és beváltásának egyéb feltételeit.

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a cég a jogsértő kereskedelmi gyakorlatot több mint egy évig folytatta, és azzal a fogyasztók széles körét érte el.

Enyhítő körülményként értékelte a versenyhivatal, hogy a Spar jelentősen megváltoztatta kereskedelmi gyakorlatát a versenytanács előzetes álláspontjának megismerése után. A cég együttmûködését fejezte ki azzal is, hogy kötelezettségvállalási szándékán túl vállalta kereskedelmi gyakorlatának módosítását, valamint olyan nyilatkozatokat tett és összeállításokat készített, amelyek nem szolgálták ugyan az érdekeit, ám hatékonyan segítették a tényállás pontos feltárását – közölte a GVH.

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük