Szabadidős programok, nyelvoktatás: bécsi összefogás a menekült gyerekekért

Fotó: Pressefoto Votava / PID

 

A connect.erdberg humanitárius projekt keretében szabadidős programokat, sporteseményeket és nyelvoktatást is szerveznek a kiskorú táborlakóknak. A sokszor traumatizált, megfáradt és bizonytalanságban élő gyermekek számára a gondoskodás élménye és a biztonságot, rendszert jelentő programok éppen olyan létszükséglet, mint a szállás és az ellátás.

Az Erdberg menekülttáborban elszállásolt mintegy 500 bevándorló több, mint a fele kiskorú. őket célozza meg a Bécsi Ifjúsági Centrumok Szövetsége (VJZ) által életre hívott connect.erdberg elnevezésű projekt, amelyhez számos segélyszervezet és az Osztrák Gyermekbarátok (ÖKF) mozgalom is csatlakozott. 

A projekt önkéntesei egy nyelvoktatásból, sportfoglalkozásokból és szabadidős programokból összeállított órarend segítségével visznek rendszert, mozgást, változatosságotés örömöt a tábor életébe. A hasznosan eltöltött idő alatt sok játékkal, élményekkel próbálják meg enyhíteni a mindennapokat átszövő bizonytalanságot és az átélt traumák hatását. A legfontosabb célok között szerepel, hogy a fiatalok kapcsolatba kerüljenek a német nyelvvel, valamint hogy megelőzzék a tábori hisztéria és a depresszió kialakulását. 

„Nagyon örülök, hogy sikerült elindítani ezt a projektet. Azoknak az embereknek, akik az erdbergi táborban várnak a menekültkérelmük elbírálására, borzalmas sorscsapásokat kellett elviselniük. Sokan mindenüket elvesztették. Az, hogy tető van a fejük felett és enni kapnak, ebben az esetben nem elég. Szeretnénk lehetőséget adni nekik, hogy kicsit eltereljék a gondolataikat a helyzetükről, feltöltődjenek és előre tekinthessenek. A connect.erdberg igyekszik hasznos tudást nyújtani, ugyanakkor egy kis jókedvet, gondoskodást és életörömöt is csempészni ezeknek az embereknek az életébe. Az ő helyzetükben az emberi törődés nem luxus, hanem létszükséglet.”– mondta Christian Oxonitsch, oktatásért és ifjúsági ügyekért felelős városi tanácsnok. „Bécs lehetőséget akar adni a fiataloknak, származástól és anyanyelvtől függetlenül. A városunkban minden gyermek befogadva, támogatva és biztonságban kell, hogy érezze magát.” – tette hozzá Tanja Wehsely, a Bécsi Ifjúsági Centrumok Szövetségének vezetője.

Az osztrák főváros kezdettől fogva elöl jár az egész Európát érintő menekültkérdés humánus kezelésében. A város több, felnőtt kísérő nélkül érkező fiatal részére fenntartott menekültszállást is üzemeltet. 2015. július elején pedig egy Menekültügyi Koordinációs Irodát is létrehozott a bécsi Városháza, amelynek fő feladata a megfelelő ellátás és az emberi körülmények biztosítása a menedéket kérőknek.

A connect.erdberg programhoz folyamatosan várják további önkéntesek jelentkezését aBécs 3. kerületében, a Schlachthausgasse 30. szám alatt található, projektirodaként működő come2gether ifjúsági központban. (Compress)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük