Szigorúan ellenőrzött munkaadók: komoly bírság jár az alacsony bérekért Ausztriában

A vállalatok túlnyomó többsége betartja a szabályokat, köztük a külföldiek is – mondta Rudolf Hundstorfer az osztrák rádió tudósítása szerint. Több mint harmincezer ellenőrzést folytattak le a törvény életbe lépése óta eltelt egy évben. Valamivel több mint ötszáz esetben merült fel a gyanú, hogy a dolgozók kevesebb fizetést kapnak, mint amennyi az ausztriai kollektív szerződések szerint jár. 160 esetben tettek feljelentést és 4,7 millió euró összegben állapítottak meg bírságot, ebből eddig 300 ezer eurónyi büntetés vált jogerőssé. A feljelentések kétharmada külföldi cégek ellen szól.

   

Egy esetben kiszabták a törvény szerint lehetséges legmagasabb büntetést, az ausztriai munkaerő-piacról való egyéves kitiltást is.

   

Ausztria és Németország a régi uniós tagállamok közül utolsókként, tavaly május elsején törölte el a még meglévő korlátozásokat, amelyek a nyolc, 2004-ben csatlakozott EU-tagállam, köztük Magyarország állampolgárainak munkavállalását akadályozták. Ezzel egyidejûleg ellenőrző rendszert hozott létre a bérdömping és a társadalombiztosítási járulékok fizetésének megkerülése ellen.

   

A miniszter ismét leszögezte, hogy a munkaerő-piac fokozatos megnyitása sikeresen zajlott. A bér- és szociális dömping ellenes törvény szintén megfelel a kitûzött célnak, annak, hogy “sportszerû feltételeket teremtsen minden résztvevő számára”. Egyúttal kijelentette: Ausztria a büntetések külföldi végrehajthatóságának javítására törekszik.

   

Az ötszáz eljárás az összes ellenőrzésnek mindössze öt százalékát teszi ki, ez azt mutatja, hogy a törvény megelőző hatást vált ki – vélekedett Josef Muchitsch, az építőipari dolgozók érdekképviseleti szervének (BUAK) képviselője. Elégedett a törvénnyel a munkaadók képviselője is. Hans-Werner Frömmel, a gazdasági kamara építőipari ágazatának vezetője kijelentette, a törvény “fontos eszköz az ágazat számára egy nehéz időszakban”.

   

Az ellenőrzések a jövőben sûrûbbé is válhatnak. Május elseje óta a BUAK ellenőrei hétvégén is kivonulhatnak, az adóhatóság ellenőreinek létszámát pedig 2016-ig a jelenlegi 450-ről mintegy 800-ra emelnék. A szabálytalanságok kiszûrését segíti az építkezések egy hónappal ezelőtt létrehozott adatbankja is, amelybe eddig háromezer építkezést vettek fel.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük