Szigorúan védett otthonok Ausztriában: szuperbiztonságos lakásokat épít Bécs

Noha az osztrák főváros a világ legbiztonságosabb nagyvárosai közé tartozik, sok bécsi számára mégis nagyon fontos, hogy biztonságban tudja az otthonát. Éppen ezért most olyan önkormányzati lakásokat építtetett a város, amelyeknél már a tervezéskor kiemelt szempont volt a biztonság. 

A nemrégiben átadott 242 szuperbiztonságos lakás Bécs 21. kerületében, Floridsdorfban található és 36,3 millió euróba került. A költségekhez a város 10,6 millió euróval járult hozzá, a fennmaradó részt három nonprofit lakásfenntartó- és építtető társaság, az Eisenhof, a BWSG és a WBV-GÖD finanszírozta.

Az épületek és lakások tervezésekor szem előtt tartandó biztonságtechnikai szempontokat a kriminalisztikai tanácsadó szolgálattal közösen dolgozták ki a projektgazdák. Így például, jól elkülöníthetően elválasztották egymástól a privát és a közös területeket, kamerás kapucsengő-rendszereket szereltek fel és olyan postaládákat, amelyek belülről üríthetőek, de a küldeményeket kívülről lehet beléjük pakolni. Így idegen személyeknek, például a postásnak vagy az újságkihordónak már egyáltalán nem kell bejutást biztosítani az épületbe. 

A lépcsőházakba és a bejáratok környékére mozgásérzékelőket telepítettek, gyorsabban záródó garázskapukat és zárható terasz- és erkélyajtó kilincseket építettek be. A földszinten, az első emeleten és a tetőteraszoknál törésvédő zárpajzs véd betörés ellen, a 3. biztonsági osztálynak megfelelő bejárati ajtó pedig mindenhol alapfelszereltség. A lakásokban a nyílászárók környékét úgy alakították ki, hogy a riasztórendszer vezetékeit csak be kelljen húzni a falban lévő kábelcsatornákba. 

A teremgarázsokban optimális világítással, a lehajtóknál pedig mozgásérzékelővel növelik a lakók biztonságérzetét, a bejáratnál pedig segélyhívó gomb áll a rendelkezésükre, amely a gondnokhoz vagy egy biztonsági szolgálathoz van bekötve. A lakókat nemcsak a beköltözéskor, de utána is biztonsági tanácsokkal látják el, és egy kézikönyvet is kapnak, amelyből megtudhatják, miként tehetik még biztonságosabbá otthonukat. 

 (Compress) 

 

Michael Ludwig lakásépítési tanácsnok (balra) és Georg Papai kerületi elöljáró (jobbra) átadja Mariola és Wojciech Wojceknek a szuperbiztonságos lakásuk kulcsait Copyright fotó: Jobst / PID

Michael Ludwig lakásépítési tanácsnok (balra) és Georg Papai kerületi elöljáró (jobbra) átadja Mariola és Wojciech Wojceknek a szuperbiztonságos lakásuk kulcsait Copyright fotó: Jobst / PID

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük