Tartományi lockdown jöhet Ausztriában: Felső-Ausztria és Salzburg zárást rendelhet el

Thomas Stelzer (ÖVP) Felső-Ausztria kormányzója csütörtökön a tartományi parlamentben bejelentette, hogy támogatni fogja a szigorú, mindenkire vonatkozó, tartományi zárlatot.  Ha nem születik döntés a pénteki vezetői konferencián az országos zárásról, akkor Felső-Ausztria és Salzburg a jövő héttől mindkét tartományokban elrendeli azt.

„Nincs nagy mozgásterünk” – mondta Stelzer. „Ha holnap nem születik döntés az országos lezárásról, akkor a jövő héttől Felső-Ausztriában a szomszédos Salzburg tartományban együtt biztosan többhetes zárlat lesz” – mondta Stelzer csütörtökön.

Stelzer vsütörtök délutánra összehívta a tartomány egészségügyi szakértői testületét, hogy megvitassák a további lépéseket. „Bár Felső-Ausztriában már többször szigorítottunk az intézkedéseken, a koronavírus-helyzet továbbra is nagyon drámai” – mondta a tartományi főnök, aki  országos egységes intézkedéseket szeretne, még akkor is, ha ebben a két tartományban legrosszabbak a mutatók.

Haslauer: Nincs alternatíva

Wilfried Haslauer (ÖVP) salzburgi tartományi főnök megerősítette a két tartományokra vonatkozó szigorú zárlatot, mely a teljes lakosságot és minden területet érint majd.  „Ma ismét drámaiak a koronavírus számok. Nem látunk más alternatívát a jövő héten kezdődő bezárás helyett” – mondta Haslauer. Azt, hogy ez hétfőn vagy kedden lép-e életbe, mint ahogy sok más részletet, még Felső-Ausztriával tisztázni kell.

Mindenesetre „következetes lezárásra” van szükség – mondta Haslauer az ORF-nek adott interjújában. Nem világos, hogy ez az iskolákra is vonatkozik-e. Az intézkedés időtartamát is szakértőkkel számolják majd ki .

Az aktuális helyzet követeli meg ezt a lépést, ugyanis ha ilyen ütemben emelkednek a számok, a túlterheltek lesznek a kórházak. Az állam és a tartomány által eddig bevezetett lépések nem elég gyorsan hatottak, mint az remélték. Most legfontosabb, hogy a folyamatosan oltásoknak legyen idejük kifejteni a hatásukat, mondta a tartományi főnök. Részletekkel a kora délutáni sajtótájékoztatón szolgálnak majd.

Mückstein az állami vezetőkkel egyeztet

Wolfgang Mückstein (zöldek) egészségügyi miniszter üdvözölte a bejelentést. „Ez azt jelenti, hogy azok a szövetségi államok húzzák be a vészféket, amelyeket a legjobban sújt a negyedik hullám” – mondta a miniszter. Csütörtökön tárgyal a tartományi vezetőkkel a koronavírus-helyzetről. Mückstein, az APA irodája szerint a nap folyamán telefonon konzultál a vezetőkkel.

Ausztria kilenc kormányzója pénteken tart tanácskozást, amelyre meghívták Alexander Schallenberg konzervatív kancellárt és a zöldpárti Wolfgang Mückstein egészségügyi minisztert. Ahogy az várható, a központi kormány csak ez követően jelenti be a további, egész Ausztriára vonatkozó lépéseket

Nincs politikai egyetértés

Schallenberg és az ÖVP által vezetett szövetségi államok több kormányzója a közelmúltban határozottan állást foglalt az általános zárlat és a beoltatlan emberekre vonatkozó intézkedések ellen. Michael Ludwig (SPÖ) bécsi polgármester sem zárta ki a lezárást.

Innsbruck polgármestere, Georg Willi a „Tiroler Tageszeitung” cikkében az általános lezárását szorgalmazta. Vorarlbergben is egyre gyakoribbak azok a hangok, amelyek a mindenkit érintő általános bezárásra szólítanak fel – erről bővebben a vorarlberg.ORF.at oldalon. A Kleine Zeitung információi szerint Hermann Schützenhöfer (ÖVP) steiermarki tartományi vezető a kormányzói konferencián – a jelek szerint – országos védőoltási kötelezettség mellett akar kampányolni.

Szigorúbb intézkedésekért – például a mindenkit érintő éjszakai kijárási tilalomért – nemrég Mückstein is kampányolt, de ez a kezdeményezés a koalíciós partner miatt megbukott.

Az SPÖ azonnali lezárást sürget Felső-Ausztriában és Salzburgban

Pamela Rendi-Wagner, az SPÖ vezetője sajtótájékoztatón felszólalt amellett, hogy péntek reggeltől Felső-Ausztriában és Salzburgban vezessék be a zárlatot. „A szövetségi kormány nem nézheti tovább, ahogy emberek halnak meg Salzburgban és Felső-Ausztriában” – mondta Rendi-Wagner.

Intézkedésekre azonban más tartományok esetében is szükség van, mivel ott is nagyon drámaian és jelentősen megnőtt  a fertőzések száma. Az országos bezárást a következő 48 óra adataitól tették függővé őket.

Szerdán Alexander Van der Bellen szövetségi elnököt is szakértők tájékoztatták a helyzetről, és arról számolt be, hogy az egészségügyi dolgozók „a teljesítőképességük határán vannak” – és egyöntetűen megállapították, hogy „gyors és hatékony intézkedésekre van szükség az egészségügy túlterhelésének veszélye miatt. Dorothee von Laer virológus is felszólalt a kijárási tilalom ellen a „Tirol Live”, a „TT” online előadásában. Véleménye szerint továbbra is a védőoltás az egyetlen kiút. Azt tanácsolta, hogy tiltsák be a tíz fő feletti rendezvényeket.

Rekord az új fertőzések számában

Napok óta az egyik rossz hír követi a másikat – csütörtökön jóval több, mint 15 ezer esetet regisztráltak, 24 órán belül nagyon sok új fertőzést jelentettek. A többi szám is elkeserítő: 498 Covid-19-beteg szorul intenzív ellátásra. A legtöbb Covid-19-ben szenvedő intenzív osztályos beteg Felső-Ausztriában van, de a helyzet egyetlen tartományban sem javult.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük